Kastamonu Üniversitesi, yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlayan güneş enerjili şarj sisteminin patentini aldı
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyit Aydın, rektörlükte düzenlediği basın toplantısında, muasır medeniyetler seviyesinin yakalanması için her anlamda çalışılması gerektiğine işaret ederek, bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Aydın, bunun için teknolojinin bulunması, kullanılması ve geliştirilmesi gerektiğini belirterek “Üniversitelerin işi de budur, bilimin teknoloji üretmesi. Üniversitemiz de üstlendiği araştırma-geliştirme vazifesini layıkıyla yapıyor. Arkadaşlarımızı bu manada destekliyoruz ve meyvelerini topluyoruz” dedi.
Kastamonu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Fuat Kartal’ın geliştirdiği yakıt tasarruflu şarj sisteminin patentini aldıklarını ve bu yüzden büyük mutluluk duyduklarını açıklayan Rektör Aydın, vasıtaların pek çok elektronik kontrol ünitesi ve yüksek güvenlik sistemleriyle donatıldığını belirtti. Aydın, bu nedenle gerek seyir gerek park halindeyken eski teknolojiye göre daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.
Kastamonu Üniversitesi’nin ikinci patentlerini alarak büyük bir başarıya imza attığını söyleyen Rektör Aydın, “Üniversite olarak bilim üretiyoruz. Bu tür proje üreten her akademisyene her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.
Teknolojinin arttıkça hassasiyetlerinin de aynı oranda arttığına dikkat çeken Aydın, şunları kaydetti: “Patenti alınan ürün, motorlu vasıtalarda park ve seyir halindeyken alternatörün devre dışı bırakılması suretiyle, araç bataryasına güneş enerjisiyle şarj verilmesini sağlayan elektrik kontrollü şarj sistemi. Bu sistem sayesinde motor çalıştırılmadığı durumlarda araç bataryasının deşarj kayıplarının ortadan kaldırılması sağlanıyor. Geliştirilen bu yeni sistemle alternatörün motor yükü kayıpları sıfıra indirgenip yakut tasarrufu sağlanmış oluyor. Bu patentin mucidi Hocamız Kartal’ı kutluyorum, tebrik ediyorum. Hedefimiz, teknoloji üreten bir üniversite olmak. Hedeflerimize de yavaş yavaş ulaşıyoruz. Üniversite olarak projelere ayırdığımız paylar her yıl artarak devam ediyor. Bu pay, 2012 yılında 300 bin lira ile başladı. Bu yıl 600 bin lira ayırdık. Bunlar çok büyük rakam değil aslında, ama akademisyenlerimiz sınırlı kaynaklar ile başarı sağlıyorlar. Bekleyen 5 tane daha patentimiz var. İki sene içinde bu rakam 9-10’u bulur.” dedi.