featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Kastamonu Enformasyon Fuarı’na Doğru

Kastamonu Enformasyon Fuarı’na Doğru

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara, Bursa ve İstanbul’da yapılan Kastamonu Günleri’nin Bir adım ötesi Kastamonu’da yapılacak olan, “Kastamonu Enformasyon Sanayi ve Turizm Fuarı” mı?

Kastamonu 3. Ahşap Fuarı sonrası gündeme getirdiğimiz‘Kastamonu Enformasyon Sanayi ve Turizm Fuarı’ fikrinin proje çalışmaları hız kazandı. Kastamonu’nun önde gelen birçok ismi de projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara destek olma sözü verdi.

Taslak çalışması tamamlanan projenin,Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası’na denk getirilmesi planlanıyor. Açılışının cumhurbaşkanı ya da başbakan tarafından yapılması hedeflenen fuarın, Kastamonu’ya hesaplanangeliri ise 15 milyon lira…

Kastamonu tanıtım günlerinin Kastamonu’da yapılmasının önemini vurgulayan Genel Yayın Yönetmenimiz Karadeniz; “ İnsan göçünün yanı sıra beyin göçüyle de ciddi yara almış bir iliz. Şayet Kastamonu’da kalkınma başlayacaksa, buna gurbetteki her bir fert katkı sağlamalı. Öncelikle Kastamonulu, memleketini tanımalı. Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası ve mayıs ayının ikinci haftası kutlanan Vakıflar haftasını kapsayacak 7 günlük fuar ile başta inanç turizmi olmak üzere Kastamonu’nun tüm potansiyeli gün yüzüne çıkarılabilir.” dedi.Karadeniz, “İzmir yılda 34, İstanbul 120 fuara ev sahipliği yaparken Kastamonu’da yapılacak iki fuar ilimize çok görülmemeli.” şeklinde konuştu.

Kastamonu’nun önde gelen isimlerine “Kastamonu’da tanıtım fuarı yapılmalı mı?” diye soruldu. İşte cevaplar:

Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen:

“Göç eden nüfus potansiyelinin artık eşiyle dostuyla Kastamonu’ya getirilmesi lazım. Bunun için hep birlikte çalışmalıyız. Bizim de gündemimizde Kastamonu’da fuar kültürünü geliştirmek var. İllerin kalkınmasının ve tanıtılmasının lokomotif görevi yerel idarelerin yani belediyelerindir. Bu kapsamda Kastamonu Belediyesi’nin de önemli katkılarının olacağını düşünüyorum.”

“Konaklama sorunumuz olmaz”

“Böyle bir etkinlik yapıldığında konaklamada da çok büyük problemler yaşayacağımızı sanmıyorum. Pansiyon kültürünü geliştirebilirsek fazlasıyla konaklama imkânı bulabiliriz. Otellerimiz 12 ay dolu değil, sadece askerimerasimlerde doluyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan 500 yataklı otel de talep olduğu takdirde inşa edilir. Bu durumun gerçekleşmesi arz talep dengesine bakıyor.”

İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu:

“3 kentte yapılan hem kültürel hem de ekonomik anlamdaki organizasyonların Kastamonu’da finalin yapılması son derece faydalı olur. Önemli bir günün sonrasında olması, güzel bir öneri, bunu geliştirmek, desteklemek lazım. İlk olarak yol mesafesinin uzunluğu akla geliyor ama Bursa, Ankara ve İstanbul’daki Kastamonu Günleri’ne değişik illerden, uzun yollardan gelenler var. Bu etkinliğin Kastamonu’da denenmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Güzel bir proje, geliştirilebileceği kanaatindeyim. Biz de elimizden geleni yaparız.”

Prof. Dr. Ahmet Maranki:

“Tanıtım günlerinin büyükşehirlerde yapılması çok güzel. Fakat belirli bir süre sonra aynı şeyleri işler durursanız, yeter artık demek zorunda hissediyorsunuz kendinizi. Bir defa bahsedilen proje sıla-ı rahim açısında çok önemli. Doğduğunuz topraklara ve ata diyarına yapılacak etkinlikteki ziyaretleri çok önemsiyorum. Etkinlikleri Kastamonu’da başarabilirsek önümüzdeki yıllarda bir fuar kenti olmasının da önü açılacaktır. İlimizi önce kendi insanımıza tanıtmamız gerekiyor. Benden istenen her neyse yapmaya hazırım.”

Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu:

“Kastamonu böyle bir fuar için müsait ancak daha da müsait hale getirilmesi lazım. Örneğin; yeterli sayıda otel yok. En az 3 ve 4 yıldızlı oteller yapılacak ki bu dediğiniz olsun. Fuar dediğiniz şey yüksekkatılımlara ev sahipliği yapmak demektir. Şuanda Kastamonuluları oraya taşımanın bir anlamı yok. Bir söz vardır; ‘Dövüşten maksat dövmektir’ derler. Fuardan maksat Kastamonu’ya girdi sağlamaktır. Kas-Der olarak Kastamonu’da böyle bir fuarı bizim yapmamız öngörülürse geniş katılımlı olur. Tabi öncelikle alt yapının tamamlanması lazım. Önümüzdeki yıl bitmesi planlanan bir otelimiz var. Ardından diğeri derken 1-2 yıl içerisinde tamam olur. Sizde bilirsiniz iki yıl önce bir şiir okumuştum. ‘Uzunyazı Havaalanı açılsın da gör’ diye, artık zamanı geliyor. Bu ve buna benzer dediğiniz anlamda fuar yapıldığı zaman Kastamonu’ya çok büyük katkısı olur.”

Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar:

“Bu işin Kastamonu’da olacağına biz inanıyoruz. İstanbul’da bulunan Abana Derneğimiz her yıl İstanbul’da piknik düzenlerdi, biz o pikniği Abana’da düzenler hale geldik. Sonuçta küçükte olsa ilçeye girdi sağlandı. Kastamonu günlerinin Kastamonu’da olmasını isteriz. Niye Ankara veya İzmir’e gidelim. Bizimde kültürümüz, tarihimiz, gidecek yerlerimiz var. İstanbul’daki derneklerin de vereceği katkılarla fuar Kastamonu’ya kaydırılabilir. Deneyelim ama ben bu işin tutacağını biliyorum. Bizde aynı şeyleri yapmaktan sıkıldık.”

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek:

“Kastamonu dışında yapılan etkinliklerin sadece belediyelere maliyeti yıllık en az 45 bin lira. Bu parayı harcarken içim acıyor. Götürüsü getirisinden çok fazla. Ancak Kastamonu’da yapılacak tanıtım fuarına harcadığınızın çok önemi yok. Çünkü yerinde tanıtım ve kısa süreli insan sirkülâsyonu sağlayacak. Kastamonu’da yapılacak etkinliğin ciddi bir ekonomik getirisinin olacağını tahmin edebiliyorum. İnanmadığım hiçbir yerde olmam, bu proje geliştirildiğinde çok daha parlak fikirler ortaya çıkacaktır. Sizleri bu konudaki girişimlerinizden dolayı tebrik ediyorum ve bu düşüncelerinizin sonuna kadar arkasındayım.”

Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir:

“ Bu proje üzerine günlerce konuşulabilir. Teorik açıdan da pratik açıdan da değerlendirilmeye açık ve harika bir organizasyon olacağı kanaatindeyim. Ben Kastamonu’da yapılacak böyle bir oluşuma hazırım ve eminim ki çok daha faydalı olacaktır.”

Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş:

Kastamonu akil heyetiyle muhakkak gündeme alınması gereken bir konu. Fuarın Kastamonu ve ilçelerine katkısının yüksek olacağını düşünüyorum. Neden olmasın ki; memleketimizin her bir köşesi zenginliklerle dolu. İnsanımız üretir ve aklına koyduğunu yapar. Fuar ilimize kazandırılmalı. Bu vesileyle sizlere de teşekkür ediyorum.”

Devrekâni Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu:

“Yerel yönetim olarak daha önce hiç düşünmediğimiz bir proje ile karşımıza çıktınız. Mutlaka değerlendirilmeli. Projeyi benimsedim, kulağa hoş gelmesinin yanı sıra mantıklı da geliyor. Ben tüm desteğe hazırım, yılladır yapılmayan Kastamonu günleri ile göçün tetiklediğini de düşünüyorum. Artık geri dönüş ve memlekette kucaklaşma zamanı geldi.”

Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı: “Fikir ve düşünce açısından önü açık bir proje mevzuata bakmak lazım. Mevzuata uygunsa bir milat olur düşüncesindeyim. Kastamonu için de müthiş bir ziyaretçi akını olabileceği ender bir etkinlik olabilir. Sizleri tebrik ediyorum.”

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz:

“Şu düşünceleri konuşmamızın sadece bir cevabı var; bu tür organizasyonlar artık Kastamonu’da yapılmalı. Kendimizi birde yerinde gösterelim. Bu günler vesilesiyle herkes iline, ilçesine gelse bize yeter. Bizim konaklama sıkıntımız olmaz, 4 tane odamız varsa birini misafire açabiliriz. Pınarbaşı’nda 200 kişilik yatak kapasitemiz var. Bu projenin üzerine çalışılması lazım. Etkinliklerin Kastamonu’da yapılması lazım. Geç kalması önemli değil, hiç kalmasın. Nereden dönebiliyorsak kardır.”

Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin:

“Fikir üretme bazında konsorsiyum oluşturamıyoruz, yapılacaklar aslında belli. Biz üretiyoruz ama pazarlama konusunda eksiğiz. Herkes üzerine düşeni yaparsa, bu projenin gerçekleşmemesi için bir sebep yok. Başta sayın valimiz olmak üzere oluşturulmuş bir heyetle bu işin üstesinden gelinir. Bizde verilen görevi seve seve yapmaya hazırız. Bence geç kalınmış ama zararın neresinden dönülürse kardır. İnanıyorum ki bu işin sonunda kazanan Kastamonu olacaktır.”

Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar:

“ Tanıtım günlerinin bir ayağının Kastamonu’da yapılması gayet olumlu bir düşünce.Biz Şenpazar bölgesi olarak buna sonuna kadar katkı sağlarız. Şenpazar’ın 4 tarafı ormanlarla çevrili. Bu bakir bölgenin doğaseverler tarafından bir vesile ile keşfedilmesi ve gündeme gelmesi düşünülebilir. Etkinliklerin gerek Şenpazar’da gerek Kastamonu’da olmasını isteriz. Bununla alakalı elimizden gelen ne olursa destek vermeye hazırız.”

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan:

“Böyle bir organizasyon için her ne kadar geç kalmış gibi görünse de Taşköprü Belediyesi olarak biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Fuar için düşünülen 1-7 Mayıs tarihi de oldukça anlamlı. Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası ile Vakıflar Haftası etkinliklerinin büyük bir katılımla gerçekleşmesi muhteşem olur. Her şeyden önce denemeye bile değer görüyorum. Artık bu konuda mazeretimiz olmamalıdır diye düşünüyorum.”

Kastamonu’da yapılabilecek ve 7 gün sürecek böyle bir etkinlikte neler yapılabilir?

· Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma programına yüksek katılım sağlanabilir ve inanç turizmi kapsamı genişletilebilir.

· Çatalzeytin’den başlayan Doğanyurt’ta son bulacak ve aslında 6 sahil ilçesini kapsayacak olan “yelkenli yarışları” ile sahil şeridindeki ilçeler hayat bulabilir.

· İlk kez yapılacak böyle bir etkinlikte konuk il ve konuk ülke belirlenerek uluslararası ses getirilebilir. Valilik, il özel idare, belediyeler ve kaymakamlıklar tarafından havuz oluşturulup, etkinlik giderleri buradan karşılanabilir. Oluşturulan havuzdan sağlanan finansal destekle, etkinlik kapsamında ünlü sanatçılar tarafından verilecek bir konser her yıl farklı ilçede gerçekleştirilerek, ilçelerin de tanıtılması sağlanabilir.

· Etkinliğe Ankara, Bursa ve İstanbul’da bulunan 1 buçuk milyon nüfusun yüzde 2 buçuğu yani 37 bin 500 Kastamonulunun gelmesi sağlanabilir.

· 7 günde kişi başına 300 lira harcadığını varsayarsak 11 milyon lira (11 trilyon) gelir sağlanabilir.
· Fuar alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul ilçe belediyeleri ile birlikte sanayicilerimiz, marka şirketler ve dernekler stant açarak ciddi rakamlarda gelir sağlanabilir.

· İstanbul’da bulunan ilçe belediyelerinin Kastamonu’da bu tür etkinliklere katılmaları sağlanarak;belediyelerin Bursa, Edirne ve Çanakkale gibi illere yaptıkları kültür turlarıKastamonu’ya daaktarılabilir.,

· Özellikle İstanbul’da bulunan dernekler üyelerini otobüslerle fuara katılmaları için programlar düzenleyebilir.

Daha ne duruyoruz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!