featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Hedef Büyüttü

Hedef Büyüttü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan İstamonu Gazetesi’ne çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

2020’nin eğlence sektörü için güzel geçmediğini ancak firmanın ürün yelpazesini genişleterek geliştirdiği yeni teknolojilerle hedeflerine ulaştığını kaydeden Mustafa Mertcan, “2020 yılı eğlence için olumsuz diyebileceğimiz yıllardan bir tanesiydi. Geçtiğimiz yıl sektörel anlamda olumsuz geçse de biz hedeflerimizi tamamlayarak bitirdik. Özellikle sağlık tarafında geliştirdiğimiz ar-ge faaliyetlerimiz ile birlikte ihracatımıza hız kesmeden devam ettik. Dolayısıyla 2021 yılındaki hedeflerimizi biraz daha büyüterek ilerliyoruz. Her yıl yüzde 100 büyüyen bir şirketimiz var. Bu yıl bunu biraz daha yükseğe konumlandırmış durumdayız.” dedi.

İstihdam ve kapasite artacak

Üretim ve ar-ge çalışmalarının tamamını bu yıl haziran ayında yeni tesislerine taşımayı planladıklarını, böylece kapasitelerinde artış yaşanacağını vurgulayan Mertcan, “Mevcutta üretim ve ar-ge merkezimiz bin 500 metrekare alanda kurulu, 62 personelimiz bulunuyor. Personelimizin yarısı ar-ge merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu alan bize yetmediği için Yeşilköy Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesinin içerisinde 4 bin metrekare kapalı alana sahip bir mekana geçiyoruz. Cumhurbaşkanımızın da açılışına katılacağı şekilde, 2021 yılı haziranında ise tamamen taşınıp açılışımızı yapmak istiyoruz. Yeni alanda, ilk yılımızda 100 kişilik personel sayısına ulaşacağız. Ağırlıklı olarak yazılımcı grubumuza ilavemiz olacak. 2021 yılı özellikle eğlence alanındaki yapmış olduğumuz faaliyetlerle, birtakım organizasyonlarla birlikte 2020’ye göre daha hızlı geçecek. Yeni teşviklerle birlikte, kendimize biraz daha güç katıyor olacağız.” diye konuştu.

İhracat odaklı çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Mertcan şunları söyledi: “Uluslararası arenada çok tanınan bir markayız. Üretimimizin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Özellikle Amerika’da, Avrupa’da ve Çin’de çok ciddi talep gören ürünler üretiyoruz. İnovasyon ağırlıklı bir iş yapıyoruz, bizi teknolojide farklı kılan da bu. En yüksek seviyede adrenalini, küçücük bir mekanın içerisinde veriyoruz. Pazarımızın yüzde 45’i Amerika, yüzde 27’si Asya ve Çin bölgesi. Bu alanda rakipsiz bir firma olma yolunda ilerliyoruz.”

Pınarbaşı’na macera parkı planımız var

Eğlence sektörüne yönelik ürettiği yüksek teknoloji ürünlerin yanı sıra farklı alanlarda da yatırımlarının olduğundan bahseden Mustafa Mertcan Pınarbaşı’nda macera parkı oluşturma projelerinin olduğunu bildirerek şöyle devam etti:

“Ar-ge merkezi olarak sürekli proje üreten bir firmayız. Bir yandan da yazılım ağırlıklı projeler geliştiriyoruz. Bunlar çoğunlukla hem eğlence sektöründe değerlendirilen yazılım projeleri olmakla beraber hem de lojistik, tarım, gıda ve direkt tüketiciye yönelik. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında farklı alanda yatırımlarımız da var. Miami’de hamam işletmeciliği yapıyoruz. New York’ta makinelerimizin kullandığı irili ufaklı 10 işletmemiz var; hem ürünlerimizi sergiliyoruz hem de bilet satarak insanları eğlendiriyoruz. Özellikle son zamanlarda Pınarbaşı’nda muazzam çalışmalar yapıldı. Bölgeye ciddi fayda sağlayacak projeler. Biz de elimizden geldiğince projelerin içerisinde yer almaya çalışıyoruz. Özellikle eğlence endüstrisinin içerisindeki önemli paydaşlardan bir tanesi olarak, o bölgeye yatırım yapmakla ilgili çok ciddi düşüncelerimiz var. Valla Kanyonunda iplerle geçebileceğimiz bir proje üzerinde çalışıyoruz. Macera parkı kategorisinde planlarımız var. Bu konuda belediye başkanımıza söz verdik. Pınarbaşı’nda kütüphane çalışmamız bulunuyor. Bölge halkının ciddi manada potansiyeli olduğunu, o potansiyelin ortaya çıkabilmesi için de eğitime ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu eğitime de özellikle genç, Y ve Z kuşaklarında ihtiyaç duyuluyor.”

Simülasyon ve kaynak bağlantısı

Simülasyona yönelmesinin temelinde ailesindeki meslek seçimlerinin etkili olduğuna dikkat çeken Mustafa Mertcan, “Meslek lisesinde makine bölümünü seçmemin, üniversitede tasarıma yönelmemin önemli sebeplerinden biri ailem. Robotik alana yönelmemin temelinde makine var. Babam Almanya’da ve devamında Türkiye’de kaynakçılık yaptı. Ağabeyim de kaynak, üretim ve tasarım tarafında yer aldı. Aslında ağırlıklı tarafımız yazılım ama işin kökeninde kaynakçılık da var.” açıklamasında bulundu.

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan Kastamonu’ya dair yaptığı değerlendirmelerde ise şu ifadelere yer verdi:

Toprak insanı çekiyor
“Ailemle birlikte 6 yaşına kadar Pınarbaşı’nda yaşadık. Daha sonra İstanbul’a göçtük. Her yıl memlekete gidip geldiğimiz için bağımız hiçbir zaman kopmadı. Annem babam yılın yarı zamanını Pınarbaşı’nda geçiriyor. Köyde yaşamış, büyümüş, yaz tatillerinin tamamını köyde geçirmiş biri olarak kendimi oraya ait hissediyorum. Toprak insanı çekiyor. İnsanın üstünde çok büyük bir etkisi var. Beni köyümden, memleketimden daha fazla çekecek herhangi bir ortam bilmişliği yok. İnsan tabii ki doğduğu yer ile bağ kuruyor ama şunu da söyleyebilirim; bana göre güzellik anlamında, dünya üzerinde bizim oralardan daha güzel bir yer yok.”

Teknoloji üssü olabilmek için zamana ihtiyaç var
“Kastamonu’nun hak ettiği değere ulaşabilmesi için Kastamonuluların maksimum seviyede turizm ve yatırımları anlamında destek sağlaması gerektiğine inanıyorum. Teknoloji üssü olabilmek için zamana ihtiyaç var. Bu sadece Kastamonu için geçerli değil, İstanbul ve Ankara dahil ülkemiz için geçerli.”

Türkiye’nin en iyi turizm mekanlarından biri olabilir
“Kastamonu’muzun hakkettiği değere ulaşması için maksimum seviyede bizim oraya gerek turizm destekleri anlamında gerekse diğer yatırımlar tarafında bir şeyler yapabiliyor olmamız lazım. Bölgelerin tüm dünyada olduğu gibi ihtisaslaşması kanaatindeyim. Bunun en güzel örneği İtalya. Ülkenin sanayide, ormancılıkta, turizm ya da tekstilde öne çıkan bölgeleri var. Kastamonu’nun turizm faaliyetleri alanında çok özel bir yeri var. Kültürel ve doğa anlamında belki de Türkiye’nin en iyi turizm mekanlarından birisi olabilecek lokasyonda. Bunlar daha çok desteklenmeli. Ormancılık ve mermercilikteki bilinirliğimize tarımı da eklemeliyiz.”

İstanbul’dan da Kastamonu’dan da kopmak mümkün değil
“İşimiz gereği dünya vatandaşıyız. 75’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle Amerika’ya çok yoğun bir ticaretimiz olduğunu varsayarsak orası da zamanı geldiğinde yerleşik olabileceğimiz bir yer olacaktır. İstanbul yaşadığımız, büyüdüğümüz ikinci memleketimiz, bırakmak zor. Kastamonu da hemşerilerimizin emekliliğini geçirmek istediği bir yer. Nihayetinde İstanbul’dan da Kastamonu’dan tamamen kopmak mümkün değil.”

“İstamonu Türkiye’de katma değerli bir iş yapıyor. Kastamonu, İstanbul’da yerleşik nüfusa sahip ikinci vilayet. Bu neredeyse bizim tamamen İstanbul’a göçtüğümüz anlamına geliyor. İstanbul ve Kastamonu arasında köprü oluşturuyor olması anlamında İstamonu bizler için çok değerli. Elimizden geldiği kadar da desteklemeliyiz.”

1981 yılında Pınarbaşı’nda doğan Mustafa Mertcan, 2006 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Dof Robotik A.Ş’nin kurucusu olan Mertcan, Kastamonu Sanayici ve İş Adamları (KASİAD) Derneği Genel Başkan Yardımcılığı, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Yeni Yatırımlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Tüm Eğlence Park Etkinlik ve Atraksiyon Derneği (TEPEA) Kurucu Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Avustralya İş Konseyi Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Haber: İSTAMONU IÖZEL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!