İstanbul ve Kastamonu’da yapımına başlanan sadece iki yatırımın maliyeti 8 Milyon TL’yi bulan Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin “Yüreği Kastamonu atıyor”
Çıktığı tüm sesli ve görsel medya yayın organlarında Kastamonu ve ilçelerinden bahsederek, Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlayan Prof. Dr. Ahmet Maranki’yi şimdilerde farklı bir heyecan sardı.
İstanbul Fatih’te toplam 3 Milyon TL’ye mal olan ve 5 kattan oluşan 1453 Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Kastamonu zengin mutfak kültüründen yemeklerin, doğal ve organik ürünlerin sergileneceği restoran yılsonunda hizmete girecek.
Kastamonu OSB’de 5milyon TL yatırım
Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 13 dönüm arazi üzerinde ve 5 Milyon TL değerinde yatırımla “Bitki İşleme Tesisi” kurma çalışmalarına başlayan Prof. Maranki, tesisin 2015 yılında faaliyete geçmesini planladıklarını söyledi. Ahmet Maranki, “Bunun için önce büyük konuşmak değil küçük işleri görmek lazım. Büyük konuşmak yerine küçük küçük ilerlemeyi yeğliyoruz. OSB’de başladığımız fabrika 5 milyon liralık bir yatırım. Ancak daha sonra yapılacak işlemlerle 10 milyon liraya kadar çıkacak bir yatırım olma özelliğine sahip. Yani bölgedeki bitki potansiyeli görüldükten sonra, meyve ve sebze işleme ve entegre tesisi olacak” dedi.
50 ton alıç, kuşburnu ve elma toplandı
Prof. Dr. Ahmet Maranki, Kastamonu’dan 50 tona yakın alıç, elma ve kuşburnu gibi ürünlerin toplandığını belirterek, “Yalova İşleme Merkezi’miz yerine bundan böyle ürünlerimizin işlemesi Kastamonu’da yapılacak. Örneğin şimdi, Devrekâni, Şenpazar, İhsangazi ve merkeze bağlı Kuzyaka pazarlarında ekibimiz alımlarına ve kurutmalara başladı. Bu projeler Orman Bakanlığı’nın, Tarım Bakanlığı’nın projesi olması gerekirken Ahmet Maranki’nin projesi olarak tarihe geçiyor ”şeklinde konuştu.
Köyden kente göçü önlemeye çalışıyoruz
Proje ve yatırımlarından da bahseden Prof. Maranki,sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir tane patentli ilacı yokken benim 750 tane patentli ürünüm var. Ayrıca bu ülkeye 750 ağaç diktim. Yaşam Merkezlerimizde 50, şubelerimizde 100’e yakın, işleme merkezlerimizle beraber bin kişi bizle çalışmakta. Ayrıca dolaylı olarakta Türkiye’de 1 milyon kişiyi istihdam ediyoruz. Bunu köylerde yaşayan insanların topladığı alıçları, kuşburunlarını ekonomiye kazandırarak yapıyor, aile ziraati dediğimiz yediden yetmişe herkesin ufak çabalarla katkı sağladığı bir çalışma olarak görüyoruz.
Bu sayede de köyden kente göçü önlüyor, istihdam yaratıyor, ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bunları bölgenin yerel yöneticilerinin yapması gerekirken biz yapıyoruz. Bugün Sivas’ın dağlarında Adil Cevaz Ceviz Fabrikası için ceviz toplanıyor. Edremit’teki zeytin yaprakları toplanarak zeytin ekstraktı çıkarıyoruz. Malatya’nın, Elazığ’ın bütün üzümleri toplanıyor, reçeller yapıyoruz. Türkiye’nin her yeriyle ilgileniyoruz ancak Kastamonu milliyetçiliğimiz önde geliyor. Kastamonu dağlarında yıllarca toplanmayan alıcın meyvesini ve çiçeğini kullanıp , çayını, ekstraktını, sirkesini yapıyoruz. Oysa Türkiye’nin en büyük Orman Bölge Müdürlüğüne sahip Kastamonu’da bu çalışmalar yapılamamış.”
Kastamonu için kestane üretimi
Kastamonu’nun kokulu elmasını yaşatmak için de çalışmalar yaptıklarını belirten Ahmet Maranki “Kastamonu sarımsağının yağını, reçelini, ekstraktını, tabletini yaptık. Kastamonu’da yetişen kimsenin bilmediği mürver çiçeği, kantaron gibi ürünlerimizi de yurtdışına ihraç ediyoruz. Bizim kestanemiz de çok önemlidir. Bursa’nın kestanesinden kestane şekeri yapılamaz, Bartın’dan Sinop sahil şeridine kadar orada yetişen kestaneler ile kestane şekeri yapılır. Biz Kastamonu sahil şeridinin de kalkınması için kestane projesini uygulayacağız” diye konuştu.
“İlk şubemizi Kastamonu’ya açtık”
İstanbul da Fatih, Gaziosmanpaşa ve Üsküdar’dan sonra İstanbul dışında ilk şubesini Kastamonu’da açtığını ifade eden Maranki, “Kastamonu’ya 300 bin TL değerinde bir yatırım yaptım. Türkiye’nin hiçbir iline nasip olmayan tuz ve detoks odaları, dünyanın en gelişmiş inovasyon ürünleri ve yerel ürünlerle beraber Kastamonulu hemşerilerimin hizmetindeyiz. Halkımız bizi seviyor. OSB’de kuracağımız bitki entegre tesisimizi 2015’in başlarında hizmete açacağız. Kastamonu’nun tanıtımına katkım için sağlık otelini de Kastamonu’ya kazandırmak istiyorum” dedi. “Maranki konuşmaz icraat yapar” diyen Maranki, sözlerini şöyle sürdürdü “Ben Kastamonu’nun; havaalanı, İnebolu Limanı ve Ilgaz Tüneli ile kalkınacağını ve bir Mersin olacağını düşünüyorum. Bunlar hükümet projeleridir. Kastamonu’ya uçakla indim, İnebolu’ya gidersem nasıl gideceğim yol yok, İnebolu’ya vardığımda da köyün yolu olmadığı gibi içme suyu da yok. Yapılanma tersten başladığından aksamalar olacaktır. Umut ediyoruz çok kısa zaman da bunlarda düzelecek.”
Kastamonu’da yapılan anketlerde belediye başkanlığı için adının geçtiği hatırlatılan Maranki son olarak şunları söyledi:
“Ben Kastamonu halkına bu konuda teşekkür ediyorum. Bu söylemi bende duydum. Benim böyle bir talebim olmamıştı. Sizlerde takdir edersiniz ki Kastamonu’yu en çok tanıtan, temsil eden isimlerden biri benim. Siyasi noktada daha önce kendimi vakfettim, hem milletvekili hem de belediye başkanlığı tecrübelerim oldu. Gönlümde yatan Sağlık, Turizm ya da Tarım Bakanlığı yapmaktır.”