2022 yılının 3.dönem değerlendirmesinin yapılacağı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu’na güve akımına uğrayan şimşir ağaçları ile ilgili konuştu.
Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, güve akımına uğrayarak yok olma tehlikesi yaşayan şimşir ağaçları ile ilgili soruyu cevaplayarak, “Şimşir ne yazık ki dünyada ki iklim değişikliklerinden etkilenen nadir türümüz oldu. Tüm dünya ormanlarımızda şimşir hastalandı. Bu hastalık ülkemize de sirayet etti” dedi.
Şimşir ağacını tedavi etmek için çalışmalara başladıklarını ve şimşir güvesini yiyen bir böcek tespit ettiklerini dile getiren Sönmezoğlu: “Şimşir ne yazık ki dünyada ki iklim değişikliklerinden etkilenen nadir türümüz oldu. Tüm dünya ormanlarımızda şimşir hastalandı. Bu hastalık ülkemize de sirayet etti. Belki de dünyada ilk defa ışıklı tuzak yöntemiyle Horma Kanyonu çevresinde bir mücadele yürüttük. Şimşir güvesini yiyen bir böcek tespit ettik. Ne kadar sürede gerçekleşebilir bilemiyorum ama laboratuar ortamında bu yırtıcı böceği üretip doğaya salarak belirli süre içinde doğal dengeyi sağlayabileceğiz. Bu sadece bizim değil, dünya ormanlarının sorunudur. Daha önce kestane mürekkep hastalığı, dal kanseri gibi. Yine 40 sene önce başlayan karaağaç ölümü yaşadık. Daha sonra karaağaçlar canlandı. Bu muhtemelen doğa bir süreç. Yırtıcısının gelişmeye başlaması büyük bir aşama. Laboratuvarlarda bu yırtıcıları geliştirmeye çalışıyoruz. Ormancılıkta kimyasal mücadele yapmıyoruz. İlaçlama benzeri yöntemlerle doğaya müdahale etmiyoruz. Bir miktar fazlası olsa da zararları da olabiliyor. Mümkün oldukça doğal yöntemlerle mücadele ediyoruz.”