Tosya’da 70 yıl sonra ilk defa dikilen sarımsağın hasadı sevindirirken, susuzluğun pençesine düşen pirinç ekim alanının yaklaşık yüzde 70 oranında azalması ise kara kara düşündürüyor
Tosya’da 70 yıl sonra ilk defa dikilen sarımsağın hasadı sevindirirken, susuzluğun pençesine düşen pirinç ekim alanının yaklaşık yüzde 70 oranında azalması ise kara kara düşündürüyor.
Taşköprü’ye rakip mi oluyor?
Tosya pirincine alternatif tarım ürününün denemesini yapmak ve elde edilen yeni ürün çeşitlerinin ilçede yaygınlaşmasını sağlamak adına, işadamları İsmail Nabantoğlu ve Mustafa Ünsal tarafından 17 dönüm araziye dikilen sarımsağın hasadı gerçekleşti.
Hasat öncesi düzenlenen törende konuşan Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Taşköprü’nün sarımsağını ellerinden almak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, Tosya topraklarının verimli olduğunu göstermek istediklerini söyledi.
Türköz, 2. Dünya Savaşı’na kadar ilçede sarımsak ekimi yapılırken, o tarihten itibaren ara verildiğini ifade etti.
Tohumun Taşköprü’den getirildiğini vurgulayan Türköz, “Gerçekten güzel bir çeşit oldu. Tosya’yı ön plana çıkartan pirinç ve kapının yanına, sarımsağı da ekleyeceğiz” dedi.
Tosya Ziraat Odası Tarım Danışmanı Recep Çakmak ise ilkel ekim şartları ile yapılan sarımsak ekiminin dönümünden yaklaşık 600 kilo sarımsak hasadı yapmayı beklediklerini söyledi.
Pirinç suya hasret
Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, önceki yıllarda 25-30 bin dekar olan pirinç ekim alanının yağışların azlığı nedeniyle 8 bin dekar civarına düştüğünü söyledi.
Akdiken, pirincin bol suda yetişen bir ürün olduğunu, özellikle haziran ve temmuz aylarında suyun çiftçiler için önem taşıdığını anlattı.
Pirinç üretim alanlarının beslendiği Devrez Çayı’ndaki su seviyesinin yağışların azlığı nedeniyle düştüğüne işaret eden Akdiken, “Su az olunca çiftçimiz, çeltik
ekiminden vazgeçip daha kolay olan buğday ekimine yönelmektedir. Önceki yıllarda 25-30 bin dekar olan pirinç ekim alanı yağışların azlığından dolayı 8 bin dekar civarına düştü” diye konuştu.
Akdiken, su sorunun çözülmesi durumunda pirinç ekiminin 3-4 kat artabileceğini, ihracatın da yükseleceğini vurguladı.
“Siyasilerden sonuç alamıyoruz”
Su problemini her platformda yöneticilere ilettiklerini ifade eden Akdiken, şunları kaydetti: “Konuyu defalarca ilettiğimiz siyasilerimiz, sorunu takip ettiklerini söylüyorlar ama henüz sonuç almış değiliz. Yıllar önce ‘Kızlar Yolu Barajı’ programa alındı, temeli atılmıştı ama bir türlü gelişme sağlanamadı. Üreticilerimiz, bu barajların ve göletlerin bir an önce faaliyete geçmesi halinde, daha çok çeltik ekeceklerini söylüyorlar. İnşallah Kızlar Yolu Barajı yapıldığında, 25-30 bin dekar alanımız daha çeltikle buluşacak.