Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerde 81 il içerisinde başvurusu sayısına göre üçüncü olan Kastamonu, tescilde de dördüncü sırada yer aldı.
İstamonu–Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerde 81 il içerisinde başvurusu sayısına göre üçüncü olan Kastamonu, tescilde de dördüncü sırada yer aldı. Karadeniz Bölgesinde başvuru ve tescil bakımından ilk sırada bulunan Kastamonu, coğrafi işaretli ürünlerin dünyaya tanıtılmasını amaçlayarak seçilen pilot iller arasına giremedi.
Kastamonu, coğrafi işaret tescilinde 13 ürünle Karadeniz Bölgesinde ilk sırada yer alıyor, başvurusu yapılan 24 ürün ise tescil için onay bekliyor. Şehrimiz Türkiye’de 81 il içerisinde başvurusu sayısına göre üçüncü, tescilde de dördüncü sırada yer alıyor.
Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nin dünya pazarında birincilliği elinde bulundurduğu pirinç ve sarımsakta menşeli ürünleriyle dikkat çeken Kastamonu, ülkemizin ülkemizin coğrafi işaretli ürünlerinin dünyaya tanıtılmasını amaçlayarak seçilen pilot iller arasına giremedi.
Coğrafi İşaretlerin Etkin Biçimde Yönetilebilmesi İçin İdari Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Siirt’in Pervari balı, Antalya’nın Finike Portakalı, Mersin’in Anamur muzu, Manisa’nın Salihli kirazı ve Bursa’nın Gemlik zeytini coğrafi işaret tescilli pilot ürünler olarak seçildi.
Coğrafi işaretlerin tescillenmesi için başvuruları illerden valilikler, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, ziraat odaları ve dernekler gerçekleştiriyor. TÜRKPATENT Kurumu, toplamda 37 başvuru yapan Kastamonu’nun 13 ürününe coğrafi işaret onayı verildi.
Türkiye’de 81 il içerisinde başvurusu sayısına göre üçüncü olan Kastamonu, tescilde de dördüncü sırada yer aldı. Öte yandan Kastamonu, Karadeniz Bölgesinde başvuru ve tescil bakımından ilk sırada bulunuyor.
Taşköprü Sarımsağı, Tosya Pirinci, Siyez Bulguru menşe; Daday Etli Ekmeği, Devrekani Hindi Banduması, Kastamonu Çekme Helvası, Kastamonu Simidi, Kastamonu Taş Baskı Dokuması, Kastamonu Simit Tiridi, Pınarbaşı Kara Çorba, Taşköprü Kuyu Kebabı, Tosya Bıçkısı ve Tosya Kıstısı mehreç işareti alarak tescillendi.
Kurum, Araç Akden Göce Çorbası, Araç Külçöreği, Azdavay Yöresel Giysileri, Cide Ceviz Helvası, Çatalzeytin Fındık Şekeri, Devrekani Cırık Tatlısı, Evrenye Bıçağı, İhsangazi Ekşili Pilavı, Kastamonu Çarşaf Bağı, Kastamonu Eğşisi, Kastamonu Ekşili Pilavı, Kastamonu Örme Fanilası, Kastamonu Pastırması, Kastamonu Yaş Tarhanası Tosya Kıl Telası ve Tosya Üç Eteği tescili için değerlendirme çalışmalarını devam ettiriyor.
Pilot Ürünler Arasında Yok
Kurum aynı zamanda Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinin dünyada tanıtılması için çalışmalarını yürütüyor. Bu alanda son olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle uygulamaya konulan Coğrafi İşaretlerin Etkin Biçimde Yönetilebilmesi İçin İdari Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi kabul edildi.
Türkiye’nin coğrafi işaretlerinin ticarileşme, pazarlama ve denetim yönlerinden iyileştirilmesine yönelik proje kapsamında, coğrafi işaret tescili yaptırmış tüm kurum ve kuruluşlara, çevrim içi anket uygulandı. Kastamonu ürünlerinin yer almadığı listede Siirt’in Pervari balı, Antalya’nın Finike Portakalı, Mersin’in Anamur muzu, Manisa’nın Salihli kirazı ve Bursa’nın Gemlik zeytini coğrafi işaret tescilli pilot ürünler olarak seçildi.