featured
  1. Haberler
  2. CEMİYET
  3. Zirvede kendir paneli

Zirvede kendir paneli

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KASİAD Kastamonu Şubesi 2. İş Dünyası Zirvesi’nde kendirin Kastamonu’daki potansiyeli ve sanayileşmesi panelle gündeme taşınacak.

Kastamonu Sanayici ve İş Adamları (KASİAD) Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenecek 2. İş Dünyası Zirvesi’nde kendirin Kastamonu’daki potansiyeli ve sanayileşmesi panelle gündeme taşınacak.

“Kendirin başkenti Kastamonu” başlığında düzenlenecek zirvedeki panelin moderatörlüğünü Paflagonya Organik Ürünler sahibi gazeteci-yazar Mustafa Afacan üstelenecek.

Panelde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu “Türkiye’nin kendir üretim potansiyeli, mevcut durum, kenevir politikasına genel bir bakış ve Kastamonu’nun yeri önemi” konusunda, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Kenevir Enstitüsü kurucusu Dr.Yalçın Koçak “Kenevirin faydaları ve kullanım alanları” konusunda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Lif ve Kağıt Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Usta da “Kendir-Kenevire lif kaynağı olarak genel bakış ve kağıt üretimindeki yeri” konusunda fikirlerini paylaşacak.

Zirve 2 Kasım’da Kastamonu Rüya Düğün ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Kaybedecek vakit yok

Kastamonu’da sarımsakta rekoltenin düştüğünü siyez için ise beklenen atılımın gerçekleşmediğini kaydeden KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar, kendir ile ilgili vakit kaybetmeden çalışmaların başlatılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Ülkemizde kenevir üretimiyle ilgili yaşanan gelişmeleri Kastamonu olarak takip ettik. Bu konuda birçok açıklama ve talep gelişti. Kenevir konusunun güncel tartışmalardan uzak olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kastamonu kendir konusunda deneyimli bir şehirdir. Taşköprü havzasında yıllarca tarımı yapılan bu bitki başta Taşköprü’deki çiftçilerimize gelir kaynağı oluşturmuş, Sümerbank’a bağlı Taşköprü Kendir Fabrikası ve Taşköprü Seka Kağıt Fabrikası’na hammadde kaynağı olmuştur. Şehrimizin köklü tarım geçmişinde kendirin önemli bir yeri vardır. Kastamonu, kendirde başkent olmaya aday bir ildir. Üzülerek görüyorum ki son dönemde kendir üretimi ile ilgili destek verilecek şehirler telaffuz edilirken Kastamonu’nun adı anılmamaktadır. İtiraf etmeliyiz ki bundan önce ilimizin kalkınması doğrultusunda birçok treni kaçırdık. Hep ifade ettiğimiz gibi Kastamonu için kaybedilecek vakit yok. Bu bakımdan kendir konusunda mevcut potansiyellerimiz iyi değerlendirilerek, ilimizin tarımsal kalkınma politikalarında kendir hedef ürünlerden biri olmalıdır. Sarımsak noktasında üretimde liderliği başka illere kaptırdık. Siyez konusunda hala beklenen atılımı gerçekleştiremedik. Önümüzde birçok sanayi kolunda kullanılabilen bir kendir fırsatı var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!