Cideli iş adamı Orhan Gümüş, 1993 yılından itibaren 200 kişi kapasiteli Gümüş Damla Yatı ve 24 kişilik Silver isimli teknesi ile organizasyonlara profesyonel çözümler sunuyor.
Dolmuş teknelerin modernizasyonunu sağlayarak İstanbul Boğazı’nda yemekli turların düzenlenmesine öncülük eden Cideli iş adamı Orhan Gümüş, 1993 yılından itibaren 200 kişi kapasiteli Gümüş Damla Yatı ve 24 kişilik Silver isimli teknesi ile organizasyonlara profesyonel çözümler sunuyor.
Tersaneden turizme uzanan 46 yılının denizde geçtiğini kaydeden Orhan Gümüş, kazanımlarını damla damla elde ettiği için ticari faaliyetlerini Gümüş Damla markasıyla sürdürdüğünü ifade etti.
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den Monako ve Ürdün Prensi’ne kadar birçok devlet insanını ağırlayan Gümüş Damla firmasının özel organizasyonlarda yer aldığını bildiren Orhan Gümüş, “Gün içinde sabah 10’dan gece 2’ye kadar hizmet veriyoruz. Teknelerimiz 2,4 ve 7 saatlik kiralama seçenekleriyle boğaz turu, ada turu, yemekli organizasyonlarda yer alıyor. Bunun yanı sıra İstanbul’un yoğun trafiğinden kaçmak için farklı bir alternatif arayan misafirlerimize, boğazda bulunan mekanlara kokteyl eşliğinde transfer hizmeti sağlıyoruz.” dedi.
Tersanecilikten turizme
Orhan Gümüş 1978 yılında Tuzla Tersanesinden İstanbul Boğazına geçiş serüvenini ise şu cümlelerle anlattı:
“Babam vapur iskelelerinin tamirini yapardı. O dönemde yokluk vardı. İlk okul üçüncü sınıftan itibaren ev ekonomisine katkı sunmak için kantin işletmeciliğinden pazarcılığa kadar gerek okulda gerek ara dönemde hep çalıştım. 1973 yılında Ayvansaray Tersanesi’nde işe başladım. Askerlik dönüşü 1978’de kendi işimi kurdum. Daha sonra Tuzla Tersanesine taşındık. 24 yaşımda yanımda 64 çalışanımla gemi imal ediyordum. Ancak sendikanın devreye girmesiyle zor bir süreç yaşadık. O dönemde 8 bin lira param bulunuyor ve onunla bir yalı alabiliyorsunuz. Sendikaya kayıtlı 24 personelin istifası sonucu o parayla tazminatlarını verdim. Geriye kalan 40 personel ile gece gündüz demeden çalışarak elimizdeki üç geminin imalatını tamamlayarak teslim ettik. Ancak sendikal süreçte sosyal güvenlik kurumuna olan 5 bin lira sebebiyle iş yerimi kapatmak zorunda kaldım.”
” Rahmetli dedem bana derdi ki: ‘Asansörle çıkıp asansörle inersen parçalanırsın.’ Aynı sektörü basamak basamak çıktım yeniden. Bu sefer daha küçük teknelerin imalatına başladım. İstanbul Boğazı’nda dolmuş motorlarını modern bir hala getirerek, organizasyon üzerine turlar düzenlenmesine öncülük ettim diyebilirim. 85 tekneyi denize indirdik bu kapsamda. 1993 yılında ise kendi imalatımız olan Gümüş Damla’yı suya indirerek turizm sektörüne geçiş yaptık. Hayatımda damlanın çok önemli bir yeri oldu hep. Kazanımlarımı damlaya damlaya elde ettiğim için yatın adını damla koymak istedim. Ancak daha önce başkası tarafından tescil edildiği için Gümüş Damla olarak yola çıktık. Logomuzda da damla simgesine yer verdik. Ek olarak 2012 yılından itibaren Silver isimli teknemizle de hizmet veriyoruz. Açık büfe ikramlar ve yemek çeşitlerimizle temizlik ve hijyenden asla ödün vermiyoruz. Bu işi yapacak olanların denizden ve denizcilikten anlamaları gerekiyor.”
1956 yılında Cide’de doğan Orhan Gümüş, Anadolu Hisarı’nda ilk ve orta okul eğitimini tamamladı. 1978 yılında gemi imalatı yapan kendi firmasını kurdu. 1993 yılında Gümüş Damla firmasıyla turizm sektöründe deniz taşımacılığı alanına yöneldi. İstanbul Turistlik Yüzer Tesisler İşletmeleri Derneği başkan yardımcısı, Deniz Ticaret Odası meclis üyesidir.
Kaynak:İSTAMONU