Bozkurtlu iş adamı Ekrem Acar, tarımsal faaliyetlerin artırılmasının yerel idarelerin öncelikleri arasında olması gerektiğini vurguldı.
Tarımsal faaliyetlerin artırılmasının yerel idarelerin öncelikleri arasında olması gerektiğini vurgulayan Bozkurtlu iş adamı Ekrem Acar, çoğalan yaşlı nüfusun küçük ölçekli tarıma da etki yaptığını belirterek, “Yeni üreticiler yetişmiyor, mevcuttakine sahip çıkılmalı. Yerel idare iradesini ortaya koymalı, aksi takdirde köyler ormanlaşarak yaban yaşam alanı olacak” dedi.
Anadolu’da ve özellikle Karadeniz bölgesinde belediyeler, kooperatifler üzerinden arazilerin ekilmesi için ortak çalışma sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Ekrem Acar, “Valilikler nezdinde kalkınma ajansları, kaymakamlıklar, ziraat odaları ve tarım müdürlükleri topyekûn bir mücadele örneği sergileyerek ilçelere özgü tarımsal ürünler belirleyerek toprağın verimliliğine artırmalı. Geri göç cazip hale getirilmeli” diye konuştu.
Yatırımcı uzak duruyor
Kastamonu’da son 10 yılda 683 bin 474 dekar tarım arazisinde ekimden vaz geçildiğini hatırlatan Acar, çiftçinin girdi maliyetlerindeki artış, kentleşme ve göç olgusunun boyutları ile miras yoluyla toprak bölünmelerinin artmasının büyük etkisinin olduğu ekili arazi kaybında, yatırımcının da kooperatifler olmak üzere çiftçi kuruluşlarının yapılanmasını yetersiz bulduğu için sektörden uzak durduğuna dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığının geçtiğimiz yıl başta kooperatifler olmak üzere çiftçi kuruluşlarının yeniden yapılandırılmasını sağlamak için çalışma başlatacağı beyanatını anımsatan Ekrem Acar şunları söyledi: “Belediyelerin öncülük edeceği yerel üreticilerle birlikte oluşturulacak olan kalkınma kooperatifleri ile organik ürün arayışındaki eksiklik giderilebilir. Nüfusu 2 bin ile 50 bin arasında değişen Anadolu’daki ilçelerin, büyükşehir belediyeleri ile iş birliğine giderek sınırları içindeki boş arazilerin ekilmesini sağlaması mümkün. Böylece hem tarımsal üretimimiz hem istihdamımız artarken, toprak kaybının ve değersizleşmesinin de önüne geçebiliriz.”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2002 yılında 7,46 milyon kişi olan tarımda istihdam edilen kişi sayısı 2018’de 5 milyon 297 bin kişiye geriledi. Bu durum artan nüfus ile birlikte gelecekte gıdaya erişimde ciddi bir sorun olabileceğine işaret ediyor. Hızla artan nüfusa oran dikkate alındığında yeni nüfusun gıda ihtiyacı için yalnızca tahıl üretimi dikkate alındığında bile 1 milyon ton üretim artışı, bunun için de ek 400 bin hektar (yaklaşık 535 bin futbol sahası büyüklüğünde) tarım alanına ihtiyaç duyulacak. Bu açıdan değerlendirildiğinde toprakları korumanın bir zorunluluk haline geldiği görülüyor.
Kaynak:İSTAMONU