İÇDAŞ firması tarafından, yaklaşık 15 ayda yerli imkanlarla inşa edilen ve genel kargo sınıfında görev yapacak, İÇDAŞ-5 gemisi suya indirildi.
Tersanelerinde son 3 yılda 7 kimyasal tanker, 5 genel kargo gemisi, iki römorkör ve bir pilot botu inşa edip ihracata başlayarak ülke ekonomisine önemli oranda döviz girdisi sağlayan İÇDAŞ firması tarafından, yaklaşık 15 ayda yerli imkanlarla inşa edilen ve genel kargo sınıfında görev yapacak, “İÇDAŞ-5” gemisi suya indirildi.
Yerli imkanlarla 15 ayda üretildi
İÇDAŞ’ın Çanakkale’nin Biga ilçesindeki tersanelerinde Türk mühendislerce üretilen yeni gemisi “İÇDAŞ-5” suya indirildi. Son olarak iç tefrişat ve elektronik dizayn çalışmaları kalan gemi için şirket yöneticilerinin katılımıyla suya indirme töreni düzenlendi.
Yaklaşık 15 ayda tamamlanan ve genel kargo sınıfında görev yapacak 150 metre boyundaki İÇDAŞ-5’in, 15 bin DWT yük taşıma kapasitesi bulunuyor. 10 bin groston ağırlığındaki geminin makinesi ise yaklaşık 5 bin beygir gücünde.
Geliştirilen teknolojiyle daha uzun seyir mesafesine gidip daha az yakıt sarfiyatı yapabilen gemi, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) gereklilikleri doğrultusunda “TIER III” standartlarında nitrojen oksit salınımı, Balast Suyu Arıtma Sistemi bakımından uluslararası kurallara uygun ekipmanlarla donatıldı.
Danimarka, Almanya ve Kanada’daki dünyanın önde gelen armatörlerine siparişle gemi üreten İÇDAŞ’ın, Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen talepler doğrultusunda iş bağlantısı için görüşmelerini sürdürdüğü öğrenildi.