ÖZEL HABER – Tiyatro Eğitim Derneği Başkanı ve tiyatro eğitmeni Kemal Oruç, yazdığı kitaplar, oyunlaştırdığı metinler, oynadığı karakterlerin tümünün tek amacının insan kavramının içini doldurma çabasından ibaret olduğunu belirtti.
Kastamonulu hemşerimiz tiyatro sanatçısı, oyun yazarı, yönetmeni ve Tiyatro Eğitim Derneği kurucusu ve başkanı Kemal Oruç ile tiyatronun insan hayatına, eğitime ve günlük yaşama dair faydaları üzerine bir ziyaret gerçekleştirdik. Dezavantajlı toplumlarda tiyatronun hayatın anlaşılması, farkına varılması noktasında önemli bir ayraç olduğuna değinen Tiyatro Eğitim Derneği Başkanı Oruç, tiyatronun toplumun tüm katmanlarına yansıtılması gereken bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Dramanın sadece tiyatronun bir kolu olmadığına dikkat çeken Oruç, eğitim hayatı ve iş hayatında adaptasyon, motivasyon, verimli olma, öğrenme, kavrayış, uygulama disiplini ve becerisi kazanmaya yönelik önemli bir değer olduğunu belirtti.
Tiyatroyla tanışma yaşının ne kadar erken oluşuyla ilintili olarak, insanın meziyetlerinin de gelişeceğine vurgu yapan Kemal Oruç, oluşturdukları tiyatro atölyesinde de ağırlıklı olarak drama eğitimi verdiklerini, orta öğretim kurumlarına yönelik yazılmış drama metinleri olmadığından hareketle okullarla iş birliği içerisinde çocuklara ve gençlere bu alanda tamamlayıcı bir programla katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.
Sadece öğrencilerin değil öğretmenlerin de pedagojik formasyon kadar önemli olan dramada yetkinliği konusunda hassas olunması gerektiğine dikkat çeken Oruç, geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul’da Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki on okulda öğretmenlere yönelik drama eğitimi verdiklerini hatırlattı. Okul kapandığında öğretmenler için zorunlu eğitimler arasına alınan drama eğitiminin öğrencilerle iletişimden, onların derslerde dramayı nasıl kullanabileceklerine ve dolayısıyla kendilerinin de gelişmesine katkı sunacak seminerle destek verdiklerini belirten Oruç, oyun yazarlığı, oyunculuk, eğitmenlik ve yönetmenliğin yanı sıra kitaplarıyla da tiyatro camiasına birikimlerini aktarmaya devam ettiğini söyledi.
Bir şeyler anlatmak isteyen insanlar için oyunculuk neyse kitap yazmanın da bir anlamda o değerde bir dışavurum olduğuna değinen Tiyatro Eğitim Derneği Başkanı Oruç, bir insanın sadece oyuncu, sadece yazar, sadece eğitmen olmayacağını, bir insanın donanımı ve birikimi doğrultusunda diğer insanlara faydalı faaliyetlerle kendini de ifade edebileceğini söyledi. Kemal Oruç, şu ana kadar 9 kitap yazdığını belirterek son kitabı Yaratıcı Drama Eğitimi kitabıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Yaratıcı Drama, Cihan Özdeniz ile birlikte yazdığımız bir kitap. Onun dışında diğer 5 kitap benim yazdığım kitaplardan oluşuyor. Son olarak Oyunculuk Eğitiminde Yaratıcı Drama Kitabı yayımlandı ve bu kitap yaratıcı dramanın oyunculuk eğitiminde ne işe yaradığını anlatıyor. Bu kitapta 24 tane de uygulama planı var. Yani Yaratıcı drama her alanda mükemmel bir şekilde etkisini gösterirken tiyatro alanında neredeyse hiç kullanılmamış. Özellikle konservatuarlarda yaratıcı drama dersi yok. Seçmeli ders olarak konulmuş olmasına rağmen hiç işlenmemiş, bunu da zaten son kitabımda araştırıp yer verdim. Ben yıllardır yaratıcı dramayı oyunculuk eğitiminde kullandığımda inanılmaz sonuçlar almış, deneyimlemiş biri olarak oturup bunun kitabını yazarak insanlara aktarma gereği duydum”
Orta öğretim düzeyinde çocuklara yönelik eserler de bulunmadığına dair tespitte bulunan Oruç, “Okul tiyatrosu üzerine ülkemizde ne yazık ki hiç araştırma ve çalışma yapılmamış. Okullarda müsamereler, tiyatro oyunu diye sergileniyor ancak nasıl yapılacağına dair yazılmış hiçbir şey bulunmuyor. Bu alanda yapılmış ilk ciddi çalışma ve kitabı eğitim ve sanat dünyasına kazandırdım. Hem dramanın hem de okul tiyatrosunun okullarda eğitimde nasıl kullanılması gerektiğine yer verdiğim kitapta o düzeyde oynanabilecek oyun metinleri ile de destek verdim. Okul tiyatrosunda dair yazmış olduğum ‘Otello’nun Delisi’ bu alanda basılan ilk kitabımdır” diye konuştu.
“Beş Adımda Delirmek” isimli oyunu Geleneksel İzmir Tiyatro Festivali’nde kendi yazdığı, bir psikoloğun hayatından kesitler sunulan üç kişilik oyunla yer alacaklarını belirten Oruç, oyunun İstanbul’da da sahneleneceğini belirtti. 31 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ne rastlayan Cumartesi saat 20’de İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde oyunlarını sahneleyeceklerini aktaran Oruç, İzmirli sanatseverlerle oyunun ilk defa buluşacağını söyledi.
Oyun insanların hayatlarında aslında istemedikleri bazı anlık gelişmelerle sürüklenebilecekleri ve tesadüfmüş gibi görünen, hayatlarının kalan kısmında da yönünü tayin eden birtakım olaylara verdiği tepkilerin nihai noktasının izleyiciyle paylaşımı olduğunu ifade eden Kemal Oruç, yazdığı, yönettiği ve oynadığı oyunun içinde sürprizleri de barındırdığını söyledi.
10 yıldır Özel Evrim Okulları’nda drama dersleri vermeye devam eden Kemal Oruç, dernek bünyesinde bulunan drama atölyesinin yanı sıra talep doğrultusunda tüm Türkiye’de köylere varana kadar eğitim verdiklerini ifade etti. Uzun yıllardır birlikte çalıştıkları ve kendisi de drama eğitmeni ve oyuncu olan Cihan Özdeniz ile birlikte drama atölyesi eğitimleri yanı sıra kolektif kitap yazma ve değişik projeleri de birlikte yürüttüklerini söyledi.
1983 Adana doğumlu ve aslen Kastamonulu olan Kemal Oruç Tiyatro Eğitim Derneği Başkanı, Drama Kumpanya’nın kurucusu ve sanat yönetmeni olarak aktif sanat yaşamına devam ediyor.
Adana Şehir Tiyatrosu’nda aldığı tiyatro eğitiminin ardından, Marmara Üniversitesi’nde “Drama ve Okul Tiyatrosu” teziyle pedagojik formasyon aldı. Oluşum Drama Enstitüsü Yaratıcı Drama Eğitmenliği Programı’nı “Oyunculuk Eğitiminde Yaratıcı Drama” teziyle, Beykent Üniversitesi Sinema-TV Yüksek Lisans Programı’nı ise “Sinema ve Tiyatro Oyunculuğu İlişkisi” teziyle tamamladı. Onlarca tiyatro temelli sosyal projenin koordinatörlüğünü yaptı. On sekiz yıl içinde, yaklaşık altmış oyunda yazar, yönetmen ve oyuncu olarak yer aldı. On bir yıl içinde birçok farklı kurumda, tüm yaş gruplarına yaratıcı drama, tiyatro ve dramatik yazarlık eğitimleri verdi. Yazdığı büyük oyunların tamamı çeşitli tiyatrolar tarafından; kısa oyunlar ise Türkiye, Almanya, Hollanda, Kıbrıs ve Belçika’da yüzün üzerinde tiyatro topluluğu tarafından sahnelendi. “Sinema ve Tiyatro Oyunculuğu”, “Drama ve Okul Tiyatrosu”, “Othello’nun Delisi”, Cihan Özdeniz’le birlikte kaleme aldığı “Geleceğimin Atölyesi” ile “Ortaokul Döneminde Yaratıcı Drama” mesleki yayınları arasında yer alıyor.
HABER: Emel YÜKSEL