Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, üretimde hedeflerin doğru belirlenmesinin önemine dikkat çekerek sarımsak ve siyezin ihmal edilmemesi, korunması yönünde çalışmalar yapılması gereğine vurgu yaptı
Mehmet Reis, Kastamonu’nun küresel iklim değişikliğinden mevcut orman varlığı sebebiyle etkilenmediğini, dolayısıyla kısıtlı tarım arazisi olmasına rağmen, toprağa sevdiği tohum ekildiğinde karşılığının alınabileceğini kaydetti.
Taşköprü daha fazla sarımsak üretebilir
” Toprak hangi ürünü veriyorsa onda karar kılmalıyız” diyen Reis, kendilerinin daha önce uyguladığı iyi tarım projesinin yaygınlaşmasının üretimde düşüşün önüne geçebilecek çareleri de içerdiğine dikkat çekti.
Taşköprü’nün daha fazla sarımsak üretimi yapabileceğine işaret eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, çiftçinin ekonomik nedenlerle yerel tohum dışında arayışlarının önüne geçilmesi ve Taşköprü’de sarımsak ekilmesinde ısrar edilmesi gerektiğini belirtti. Sarımsak denildiğinde Taşköprü Sarımsağının koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Reis, alternatif sarımsak türlerinin Taşköprü’de ekilmesinin önlenmesi yolunda adımlar atılmasının da gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Hedef çok ürün değil doğru ürün
Anadolu tarihi kadar eski sarımsak ve siyezin üzerinde durulması gereken ürünler olduğunu, o topraklara doğal yollar dışında suni müdahale ve gübrelemeyle organiğinin bozulmadan ekiminin sağlanmasının şart olduğunu ifade eden Reis, bu ürünlerin gelecek kuşaklara bırakacağımız birer miras olduğunun altını çizdi. Sarımsak, siyez gibi ürünlerin ekildiği alanlara başka ürün ekilmemesinin sağlanmasını, toprağın hangi üründe en iyi verimi verdiğine göre ürün belirleme çalışmalarının yapılması gerektiğine değinen Mehmet Reis, teşviklerin de doğru aktarılması ve kullandırılması ile üretimin çok ürün ile değil doğru ürün seçimiyle artırılmasının hedeflenmesi gerektiğine işaret etti.
Ekolojik üründe ısrar edilmeli
“45 yıldır tarım ve gıdanın içinde biri olarak sarımsakta, siyezde, keten ve kenevirde üretimin teşvik edilmesi yaygınlaştırılmasının gereğini her platformda dile getiriyorum. Kastamonu küresel iklim değişikliğinin yaşandığı günümüzde, bu olumsuzluktan etkilenmeyen tek yerdir. Bunun üretime, tarıma sağladığı avantajı değerlendirmemiz lazım. Özellikle siyezde olduğu gibi ekolojik ürün üretimine yoğunlaşmamız, değerli topraklarımıza o değerin hakkını vererek başka ürün denemeleri yerine hakettiği tohumu ve ürünü ekmeliyiz. Sarımsağımız da pirincimiz de bulgurumuz da korunmalı, ekim sahaları planlanmalıdır” diyen Mehmet Reis, çeşitli ilçelerde ürün gruplarına yönelik yaptıkları çalışmaların meyvelerinin alınmaya başlandığına dikkat çekerek, Kastamonu’nun sonuca gidecek çalışmalara yoğunlaşması gerektiğine işaret etti.
Çiftçiyi kendi kaderine bırakmamak lazım
Mehmet Reis, üretimdeki düşüşe neden olarak gösterilen göçün genç nüfusu azaltmasına yönelik değerlendirmelere ilişkin ise şu görüşleri paylaştı: “Çiftçimiz, köylümüz tarımda maalesef endüstriyel, sürüm getiren ürünlere yöneliyor. Bu açıdan çiftçinin kendi kaderine bırakılmaması, onu üretimden maksimum verim elde etmesi için destek olunması lazım. Bu acı bir gerçeğimiz, nüfusumuzun önemli bir bölümü göç ediyor. Sadece bunu yerel bir sorun olarak görmeyip bölge olarak çareler aramalı, üretmeliyiz. Köylünün topraklarını terk etmemesi için gerekli barınma, sosyal hakları, sağlık eğitim gibi temel ihtiyaçlarına erişimini sağlamalı, köylüyü köyünden koparmayacak önlemleri almalıyız. Her insan doğduğu yerde kalabilmeli, kalmasının sağlanması gerekli.”