featured
  1. Haberler
  2. BATI KARADENİZ
  3. Yerli Keten Tescillendi

Yerli Keten Tescillendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serkan Yılmaz: Ülkemizde yerli liflik keten çeşidimiz yoktu, bu açığı kapatmış olduk dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen çalışmaların ardından endüstriyel tipi keten çeşidi “Yılmaz” tescil edildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce seleksiyon ıslah yöntemiyle yapılan çalışmalar sonucunda 2011’de keten çeşidi geliştirildi. Keten çeşidine, çalışmayı yürüten enstitüde görevli ziraat yüksek mühendisi Serkan Yılmaz’ın soyadı verildi. Çalışmalar sonucunda “Yılmaz”ın adaptasyon kabiliyeti, lif verimi ve oranı, tohum verimi ve teknik sap uzunluğunun da yüksek olduğu ortaya konuldu. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, Enstitülerinin tescil ettirdiği keten çeşidinde lif özelliği bulunduğunu vurgulayarak, “Adaptasyon kabiliyetine sahip, üretim alanı geniş ve lif özelliğinden dolayı giyim ve tekstil sanayisinde kullanılabilecek bir çeşit. Teknik sap uzunluğu, lif kalitesini artırıyor. Bu da ideal boylarda çeşit olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin ilk ve tek liflik endüstriyel çeşidi.” dedi.

Yıllardır liflik keten tohumu ıslahı üzerine çalışma yaptığını belirten Serkan Yılmaz ise “Nisan ayı itibarıyla Türkiye’nin ilk yerli liflik keten çeşidi tescil oldu. Çeşidimizin yaklaşık 150 kilogram ham verimlilik verimi, 200 ila 250 gram tohum verimi vardır. Adaptasyon kabiliyeti geniş ve bölgemize uyumludur. Ülkemizde liflik olarak yerli çeşidimiz yoktu, bu açığı kapatmış olduk. Bu çeşit, liflik olarak sanayimizde kullanılacak. Keten elyafı elde edilmesinde ve tohumlarının da çok çeşitli kullanım alanı vardır.”

Yılmaz, ketenin boyacılık sanayisi ile aktarlık ve yağlık olarak kullanımlarının da bulunduğuna dikkati çekerek, “Keten, ülkemizin öz bitkisidir. Yani 700-800 yıldır gen kaynağı ülkemizdedir ancak sanayi alanında kullanılan keten olarak Türkiye’nin çeşidi yoktu. Yurt dışındaki keten tohumlarıyla idare ediyorduk ama bu çalışma ile ülkemize ait bir çeşidimiz oldu. Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak’ta liflik olarak ekimi yapılmaktadır. Yağlık olarak da tohum elde edilmek istendiğinde Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde ekilebilir” diye konuştu.(AA)

Türkiye’nin ilk yerli ve milli liflik keten tohumu ‘Yılmaz’ 2020 yılında Samsun’da toprakla buluşmuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!