featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Yeni yapılandırma fırsatı

Yeni yapılandırma fırsatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27/05/2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 07/06/2017 tarihli ve 2017-21 sayılı Genelge yayımlanmış olup, Genelgede belirtilen hususlar ile ilgili oluşturulan soru ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.

1. Sosyal Güvenlik alacaklarının yapılandırılması sigortalı ve işverenlere ne gibi faydalar sağlamaktadır?

Sosyal güvenlik borçlarını yapılandıran işveren ve sigortalılar geçmiş dönem borçlarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, borç asıllarına ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) uygulanacağından ekonomik olarak daha uygun imkânlarda ödeme kabiliyetine kavuşacaklardır. Aynı zamanda birikmiş borçlara taksitle ödeme seçeneği getirildiğinden, ilgililer kolay ödeme imkânına sahip olabilecektir. Ayrıca borçlarını yapılandıran işverenler; prim teşviklerinden yararlanmaya devam edebilmekte, borçlulara uygulanması gereken icra işlemleri durdurulmakta, ilk taksitin ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilmektedir.

2. Yapılandırma kapsamına giren borç türleri ve dönemleri nelerdir?

-> 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının ‘a’ bendinde belirtilen sigortaları çalıştıran özel ve kamu işverenlerinin, ‘b’ bendi kapsamında sigortalı olan ve ‘c’ bendi kapsamında sigortalı çalıştıran kamu idarelerinin bu kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

-> Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık statüsü kapsamında (esnaflık yapılması durumunda) sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi,

-> 2017 yılı Mart ayı sonuna kadar bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan ve Kanunun yayımı tarihi olan 27/05/2017 tarihinden önce tebliğ edilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

-> 2017 yılı Mart ayı sonuna kadar işlenen fiillere ilişkin olup, ilk taksit ödeme süresinin sonu olan 31/8/2017 tarihinde kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan idari para cezaları,

-> İlgili Kanunları gereğince SGK tarafından takip edilmekte olan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,

-> İşverenler ve üçüncü şahıslar tarafından iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödenmesi gereken rücu alacaklarından kanunun yayım tarihi olan 27/05/2017 tarihine kadar davası sonuçlanarak tahakkuk ettiği halde anılan tarih itibariyle ödenmemiş olanlar,

Yapılandırma kapsamında yer almaktadır.

3. Yapılandırma kapsamına giren borçlar için nasıl ve nereye başvuru yapılması gerekmekte ve başvuru süresi hangi tarihte sona ermektedir?

4/a Sigortalıları için: İşverenler tarafından E-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması gerekmektedir.

4/b Sigortalıları için:5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçları için elden veya posta yoluyla, herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuru Zamanı:Borçluların, kapsama giren Kurum alacaklarını yapılandırabilmeleri için 30/6/2017tarihi mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen; posta veya 30/6/2017 saat 23.59 a kadar e-sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

4. Kapsama giren borçlar için farklı ödeme seçeneklerinin tercih edilmesi mümkün müdür?

Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.

5. Aynı veya farklı illerde birden fazla işyeri bulunan işverenlerin her bir işyeri için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmekte midir?

Evet. Bununla birlikte, başvuru süresi içinde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulduğu halde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulmadığı durumlarda, süresi içinde yapılan başvuru formu ibraz edilmek ve yazılı olarak başvuruda bulunmak kaydıyla, bu işyerleri için de süresi içinde başvuruda bulunulmuş kabul edilerek işlemler sonuçlandırılacaktır.

6. 6736 sayılı yasadan yararlanıp borçlarını taksitlendirenler ilk taksitlerini 31/5/2017 tarihine kadar ödememişlerse 7020 sayılı kanun’la getirilen yapılandırma imkânından yararlanabilir mi?

6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma talebi olanlardan ilk taksit veya peşin ödemelerini 31/5/2017 tarihine kadar yapmayanlar, 7020 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmadan faydalanamayacaklardır.

7. E-Sigorta kanalıyla başvurular nasıl yapılacaktır?

E-Sigorta kanalıyla yapılacak olan yeniden yapılandırma başvuruları www.sgk.gov.tr adresinden e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi / kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle yapılacaktır.

8. E-sigortakanalıyla başvuru yapamayacak işverenler kimlerdir?

5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılmış ya da 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılmamış olmasına rağmen daha önce alınmış e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifrelerini unutmuş olan işverenlerce e-Sigorta kanalıyla başvuru yapılamayacaktır.

9. Yapılandırma başvurularının posta yoluyla yapılması durumunda başvuru hangi tarih itibariyle yapılmış sayılacaktır?

Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo (kapıdan kapıya teslim) ya da APS yolunun tercih edilmesi halinde başvuru formunun postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek, buna karşın adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.

10. Yapılandırma başvurusunda özellik arz eden durumlar nelerdir?

Kuruma borcunun olmaması nedeniyle başvuru süresi içerisinde yapılandırma başvurusunda bulunmayan işverenin, 31/8/2017 tarihine kadar mahkeme kararı, denetim raporu, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgelerden dolayı tahakkuk eden bir borcun oluşması ve işverenin bu borcu yapılandırma talebinde bulunması halinde, işverenin süresinde yapılandırma talebinde bulunup bulunmadığına bakılmaksızın başvurusu kabul edilecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!