Gıda ve ahşap sektörünün yoğunlukta olduğu Kastamonu OSB’ye eklenecek 1 milyon 430 bin metrekare alan için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
Kastamonu merkez OSB’ye eklenecek alan sonrası Tosya, Seydiler ve Taşköprü ilçeleriyle birlikte ilimizdeki organize sanayi bölgesi 5’e çıkacak. Mevcuttaki organize sanayi bölgelerinin arazi alan toplamı 3 milyon 805 bin metrekareyi kaplarken Kastamonu merkeze eklenecek1 milyon 430 bin metrekare ile bu rakam 5 milyon 235 bin metrekare olacak.
Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor
Gıda ve ahşap sektörünün yoğunlukta olduğu Kastamonu OSB’ye eklenecek 1 milyon 430 bin metrekare alan için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi Müdiresi Seçil Dilekci Çakmak, mevcuttaki1 milyon 225 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan sanayi arazinin35 parsele ayrılmış bölümünde 23 fabrikanın faaliyet gösterdiğini bildirirken ek alan için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Ek sanayi alanında işlemlerin daha hızlı olacağına işaret eden Çakmak, “ Kastamonu OSB’de 1990 ve 1997 yılları arasında anca çalışmalara başlanabilmiş. Köprünün ve havalimanın açılması kısa süre önce gerçekleşti. İnebolu Limanının belirsiz durumu da yatırımları etkiledi. Ancak 90’lı yıllarla şimdiki jenerasyonu bir tutmak doğru olmaz. O zamanki şartlar, imkanlar ve teknolojik gelişmeler ile günümüzdekiler çok değişti. Bu yılları birbirinin alternatifi olarak göremezsiniz. Kastamonu OSB’nin1 milyon 430 bin metrekareek arazisinde şu anda kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. İhale sonrası kamu yararı kararının çıkmasının ardından, kamulaştırma ücretlerini birleyeceğiz. Bu sürecin ne kadar süreceğini kestirmek doğru değil ancak ihalenin gerçekleşmesiyle her şey hız kazanacak.” diye konuştu.
Organize sanayi bölgesinde teşvikin artırılması ve yan sanayinin gelişmesiyle daha çok yatırımcının çekilebileceğini vurgulayan Çakmak şunları söyledi: “ Kastamonu OSB’de bedelsiz arsa tahsisi yapılıyor ancak altyapı katılım payları var. Bölge 4. teşvik kapsamında OSB’deki yatırımlar için 5. teşvik bölgesi konumundan faydalanabiliniyor. Yatırımcının daha çok ilgisini çekmek için teşvikler artırılabilir. Binanın yapılması ile işletmeye geçmesi paralel olmuyor. Yeterli makine donanımı sağlanamadığından, hammadde temin edilemediğinden ve kalifiye eleman bulamadığından bazı firmalar atıl durumda kalabiliyor. Kastamonu stratejik olarak belirli bir noktada. Ama sanayi şehri olabilmek için demiryolu olması lazım. Türkiye’deki örneklerine bakarsanız bu şekilde görebilirsiniz.”
OSB’deki Eksiklikler
- Sağlık birimi
- Sosyal tesis
- Restoran
- Cami
Faaliyette Olan Firmalar
1. Aso Sanayi Malzemeleri Tic.Ltd.Şti.
2. Atıf Yılmaz/ Lamse
3. Daypa Gıda Ve İhtiyaç Maddeleri Koll. Şti.
4. Gülcan Orman Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş.
5. Ilgaz Et Ve Et Ürünleri Sanayi Tic.Ltd. Şti.
6. İkinci Bahar Tekstil Gömlek Ve Konf. San. Tic. Ltd. Şti.
7. İşeri Biraderler Tur. Oto. İnş. Ltd.Şti.
8. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Tic. A.Ş.
9. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Tic. A.Ş.(Odun Sahası)
10. Kastamonu Entegre Ağaç San. Ve Tic. A.Ş. (Arıtma Tesisi)
11. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (Çelik İmalat Atölyesi)
12. Katar Alüminyum
13. Mert Kırmızı (Moda Piyer)
14. Miskos Helva Gıda Tekstil İnş. San. Dış Tic.Ltd. Şti.
15. Nilşen İnşaat Taah. Sanayi Ticaret A.Ş.
16. Ovaköy Gıda Turz. Tekstil İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti.
17. Öz Ye-Ye Kuruyemişleri İhr. İth. Ltd. Şti.
18. Pehlivanlar Oto Lastik Gıda İnş. Nak. Zah. Kom. San. Tic. Ltd. Şti.
19. Sena İnşaat Dekorasyon San. Ve Dış Tic. Ltd. Şti.
20. Sepetçioğlu Süt Gıda İnş.OtoTar.ÜrünSan.Tic.Ltd.Şti.
21. Taranoğlu Süt Ve Süt Ürünleri Tic.San. İth. Ve İhr. Ltd.Şti.
22. Tms Yapı Elemanları İmalatı San. Ve Tic. Ltd.Şti.
23. Urgan Tekstil Giyim Sanayi Ve Tic.Ltd. Şti.