Köylüler 200 yıllık su değirmeninde buğday öğütüyor
Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesine bağlı Kayran köyündeki yaklaşık 200 yıllık tarihi su değirmeninde, köylüler tarafından mısır, buğday öğütülmeye devam ediyor.
Su değirmenini işleten Aleattin Vural (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmenin arkasındaki kaynaktan gelen suyla dönen taşın, 3 saatte 1 ton tahıl öğütüp kepekli un ürettiğini belirterek, atalarından kalan tarihi değirmenin yaklaşık 200 yıllık olduğunu söyledi.
Değirmenciliğin dededen toruna devam ettirildiğini ve günde 400-500 kg buğday ve mısır öğüttüklerini kaydeden Vural, ”Burada üretilen un, elektrikle çalışan değirmene göre daha lezzetli ve organiktir. Ayrıca tarihi taşla öğütülmüş olan unda asla yanık kokusu olmaz” dedi.
Köy sakinlerinden Selahattin Yılmaz (49) ise yöredeki tarihi su değirmeninin çok eski dönemden beri kullanıldığını söyleyerek,”Buğday ve mısırımızın tadı başka olduğu için özellikle bu değirmene geliyoruz. Burada öğütülen buğdayın unundan yapılan ekmek lezzetli, mısır unu ise mis gibi kokuyor. Tamamıyla organik olan ekmeğimizi, pidemizi içimize sine sine yiyoruz” diye konuştu