featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. LOÇ’un HES yarası kanamaya devam ediyor

LOÇ’un HES yarası kanamaya devam ediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

LOÇ Vadisi Koruma Platformu yöneticilerinden Zafer Kecin, başlarında yıllardır demoklesin kılıcı gibi sallanan HES Projesiyle ilgili İSTAMONU’ya açıklamalarda bulundu.

Kastamonu ve ilçelerindeki resmi kurumların kendilerine destek olmadığını söyleyen Kecin, ulusal medyanın da doğayı tahrip edecek bu projeye duyarsız kaldığından yakındı. “ İSTAMONU gibi sesimizi duyurabileceğimiz bir gazeteye sahip olduğumuz için kendimizi şanslı addediyoruz” diyen Kecin,

Doğdukları topraklardaki yaşam haklarını savunurken suçlu duruma düşürülmek istendiklerini, 12 Şubat’ta tekrar mahkemeye çıkacaklarını belirtti.

“25 kişi yargılanıyoruz”

Zafer Kecin Loç Vadisine yapılmak istenen HES (Hidro Elektrik Santrali) Projesiyle ilgili süreci şöyle anlattı: “Projeyi üstlenen Orya Enerji’nin İstanbul Kabataş’taki şirket merkezi önünde mesai saatleri içinde tam gün oturma eylemi yaptık.

2010 yılında bölgede çok ciddi bir eylem yaptık; şirketle karşı karşıya kaldık iş makinelerinin önünde kaldık. En genci 60 yaşında olan nineler, dedelerle birlikte jandarmayla karşı karşıya bırakıldık ve şu anda yargılanıyoruz. İlk duruşmamız 4 Aralık 2012’de Cide’deydi. 12 Şubat’ta da tekrar davamız var 25 kişi yargılanıyoruz, benim hakkımda 9 ayrı şikâyette bulunulmuş; İş hüviyetini engelleme, hakaret, darp vs… Ortada öyle bir durum var ki iş hüviyetini engellemekten yargılanıyorum, ama Kastamonu ikinci Sulh Ceza mahkemesi yeni çıkan kararla bunların burada çalışma hakkı yok diyor.”

2011 yılının başında Kastamonu İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlatan Kecin, aynı yılın Temmuz ayında kararın iptal edildiğini, Danıştay’ın bu kararı bozduğunu, 2012 yılında 7 kişilik heyetin yaptığı inceleme sonrası bilirkişi raporu oluşturulduğunu, 2’si Kastamonulu olan bilirkişi heyetinin ‘yapılabilir’ raporu verdiğini ifade etti.

“Usulsüz uygulamalar var”

Orya Enerji’nin usulsüz uygulamalar yaptığını anlatan Kecin, bu firmanın gerekli izinlere işin başlangıcında sahip olmadığına ve imar planının sonradan verildiğine işaret ederek; “Firma, bölgede çalışmaya başladıktan sonra EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) ile elektrik üretme lisans anlaşması, ilgili kurumlarla su kullanım anlaşması yaptıklarını, ÇET (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu aldığını iddia ediyor” dedi.

MHP İstanbul milletvekili Murat Başesgioğlu’ndan yardım istediklerini, Başesgioğlu’nun ‘siz dilekçenizi yazın, ben halledeceğim’ dediği halde sonuç alamadıklarını aktaran Zafer Kecin, Cide’yi Kastamonu’yu, tüm bölgeyi ilgilendiren bu meselede yalnız bırakıldıklarını ise şu sözlerle ifade etti:

“Yalnız bırakıldık”

“2002 den beri biz bu davayı savunuyoruz fakat bölge vekillerimiz, Kastamonu vekilleler bu konuya oldukça duyarsız. Konu açıldığı zaman kapatılıyor.

Çevre Orman Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda Loç Yöresi Derneği davadan vazgeçti.

Dernek şirketle anlaşma yapınca Loç Vadisi Koruma Platformu’nu kurduk.

Cide Kaymakamlığı’nda bizim evrakımızı yürümüyor, Cide Belediye başkanı Nejdet Demir yaptığı yazılı açıklamada barajın bölgeye faydası var istihdam sağlayacak dedi. Vali Bey’in de bizimle aynı fikri paylaşmadığınız düşünüyoruz. Anlayacağınız biz Cide’de vatan haini ilan ediliyoruz” siteminde.

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!