Çengelköy Bahçelievler mahallesinde faaliyet gösteren Soğuksu ve Çevre Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 25 Kasım Pazar günü İstanbul’da faaliyet gösteren Cide ilçesine bağlı dernek başkanları ve üyeleriyle bir araya geldi.
Toplantıya katılan isimler arasında Kaskon Başkanvekili Zeki Şeref, Cide Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Güler, Federasyon Kurucu başkanı Mehmet Öz, Gazete İSTAMONU Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz, Soğuksu Köyü Dernek Başkanı Hayri Konuk başta olmak üzere çok sayıda köy dernek başkanı ve davetli yer aldı.
Kahvaltılı toplantıda Cide ve Kastamonu dernekçiliğinin memlekete katkısı başta olmak üzere üyelerin ve derneklerin birbirleriyle olan ilişkileri masaya yatırıldı.
Başkan Konuk: Engelleri aşacağız
Soğuksu dernek başkanı Hayri Konuk başkanlığında yapılan toplantıda ilk sözü Başkan Konuk aldı. “Daha yeni göreve başlayan bir ekibiz. Amacımız, Cide adına faaliyet gösteren derneklerin yöneticileriyle tanışmak ve istişarelerimizi arttırmaktır. Ahde vefa duygusu içerisinde doğduğumuz ilçe adına hizmet etmek hepimizin ortak noktası olduğunu biliyorum” diyen Konuk, “Hepimizin ortak sıkıntısı iletişimde ve sahip çıkmada eksik olduğumuzu düşünüyorum, bunları daha çok konuşarak ve toplantılar yaparak aşacağımızın ümidindeyim” şeklinde konuştu.
“1000’e yakın üyesi olan Soğuksu Derneğinin aktif üyesi 150- 200 civarında” diyen Konuk, “Toplantı yaptıkça üyelerimizden 3 şey istiyorum. Görevimizi sorumluluk bilinciyle yapmak, daha iyi hizmet verebilmemiz için Derneklerin çalışmalarına üyelerin mutlaka katkı vermesi gerektiğini söyleyen Başkan Konuk, üye olan arkadaşların aidatlarını mutlaka ödemeleriniz isteriz bu şart. Neden Şart? Aidatını öderse ben o insanın buraya ait olduğunu ve burayla ilgili olduğunu anlayabilirim, telefon hattı gibi düşünelim, bağlantı varsa iletişim vardır. Bu olmazsa kime, neye hizmet için varız ben bunu sorgularım gerçekten. Üye olan, olmayan tüm arkadaşların toplantılara ve davetlere katılmalarını isterim. Yöremizden ve bölgemizden iş adamı olanların yörelerine ve derneklerine sahip çıkmasını isteriz, yaptığı katkıların takipçisi olmalarını isteriz, haftaya da yine bu çerçevede 2 Aralık Pazar günü ise Cideli iş adamlarımızla bir araya gelmek istiyoruz. 6 Aralık Perşembe günü ise Kadın kollarımızın oluşturulması için Bayanlarımızı saat 13.00- 17.00 arası derneğimizde ağırlayacağız” diyerek sözlerine son verdi.
Soğuksu derneği başkan vekili Tuncay Şenol’da, “Bu ve bundan sonraki toplantılarında birliğin tesisine çimento olacağımızı düşünerek katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.
Kaskon Genel Başkan Vekili Zeki Şeref: “Her şeyin başı eğitimdir. Bu derneklerin Burs noktasında katkı sunmalarını istiyorum ve komisyonlar kurularak gelecek noktasında yetişen insan gücünün ve eğitimle aşacağımıza inandığım genç yeteneklerin memleket ve insanına ahde vefa duygusuyla yaklaşacağı konuma gelmesinde sizlerin ve bizlerin katkısı önemlidir. Her daim yanınızda oldum. Bize düşecek her şeyde de yanınızdayım. “
CİDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güler, “Dernekçilik yapıyoruz. İnsana yapıyoruz, insanla yapıyoruz. Sıkıntımız insanların katılım sağlamaması ve bir araya gelinememesi. Sahiplenme ve aidiyet duygusunun çok fazla yerleşik olmaması ve biliyoruz ki bu bölgemizin en büyük sıkıntısıdır ve bu Kastamonu için sosyolojik bir araştırmadır aslında. Ben kafamı az yoğunlaştırdığımda bir Kastamonulular olarak bu devlete ve millete her şeyimizi vermişiz aslında ve Devletten hep uzak durmuş, kendi ayaklarımızın üzerinde ve tırnaklarımızla bir yere gelmişiz. Dar çekişmelerden ve kavgalardan uzak durağız. Kavgalarımız olursa da Cide için olmalı. Biz Cideliyiz. Biz kavgadan ziyade birlik beraberlik içerisinde hareket etmemiz lazım. Biz ne kadar bir ve beraber olursak ve gücümüzü ne kadar insanlara yansıtabilirsek birçok şeyi de aşmış oluruz. Federasyon olarak ta Cide dernekçiliğine lokomotif bir vazife üstleneceğimizden ve birliğin tesisinde katma değer olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.”
CİDEFED Kurucu Başkanı Mehmet Öz: “Cide federasyonu kurucu başkanıyım, Arkadaşlarımızı dinledim çok güzel konulara değinildi mutlu oldum. Her toplantıda söylediğim söz vardır. Eğer biz hizmet almak istiyorsak önce kendimize sonrada birbirimize güvenmemiz gerekir. Şahıslardan ziyade kurusallaşmaya önem vererek kurumlarımıza sahip çıkmamız gerekir. Bizlerin olmazsa olmazı 4 Sacayağı olmalı 1- Cemiyetçilik yapmak ve kurumsal olmak. 2- Siyasette yetişmiş insanlarımızın olması. 3-Bürokrasinin içinde olmamız gerekir. 4’üncü ayağımız ise tabi ki basınla irtibatlı olmamız. Basın kitle iletişim araçlarının en güçlü yapısını teşkil eder ve yapılan iratları anlatmanız için önemlidir. Özellikle Cide STK’ları olarak Rıfat Ilgaz isminin Cide ve Kastamonu için çok önemli. Rıfat Ilgaz ismi bile başlı başına Tanıtım demek iken Cide ve Kastamonu da bizi biz yapan değerlere sahip çıkalım.”
CİDEFED Yönetim Kurulu üyesi İshak Aslan: “Pazar sabahında bize bu ortamı sağlayan Hayri başkanım ve ekibine teşekkür ederiz. Ortam çok güzel, ama fiziki yapı ne kadar güzel olursa olsun. İnsanın olmadığı yer güzel değildir. Ortamları güzel kılan insandır. Şu çiçeğin güzelliğini fark edende bizleriz. Bizim toplum olarak tek eksiğimiz sosyal zenginliğimiz ve sosyal zenginlikte çok geriyiz. Yapacaklarımızdan bahsediyoruz ama bir araya nasıl geliriz bundan bahsetmiyoruz. Ben federasyonda yaptığımız istişare toplantılarında en büyük eksiğimizin sosyal zenginlik olduğunu bunu nasıl daha anlamlı hale getiririz derdindeyiz. Federasyon olarak 8 derneği bir araya getirdik. Bu sayı ne zaman ki 20’ye ulaştı işte bu tam anlamıyla sosyal zenginliktir.”
CİDEFED Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Turgut: “Birbirimize hoş görüyle bakmamız lazım. Birbirine üstünlük taslayanlar, üstünlük bulamazlar. Hep benim diyenler bir yere vakıf olamazlar. Daima hoş görü, daima alçak gönüllülük insanları yüceltir. CİDEFED’’in bir an önce tüm Cide’mizi kapsayan üst yapı haline gelmesini de çok arzı ediyorum dedi. Diğer bir mevzu ise, Bu güçlerimizi de Memleketimize yatırım yapmak üzere aktarmamız gerekiyor. Ben laf değil icraattan bahsediyorum. Kastamonu valimiz Sayın Erdoğan Bektaş bize yer tahsis ederse Kastamonu da çoğunluğu Cidelilerden oluşan 100 iş adamıyla birlikte MODOKO benzeri bir mobilya kenti kurmak istiyoruz.”
Yalçın Köyü Dernek Başkanı Recep Çetinkaya, “15 yıldır STK’lar görev alan bir kardeşinizim. Burada yıllardır fedakârca çalışan birçok arkadaşımızı da görmek beni mutlu etti. Dernekçiler İlkeli olmak zorundadır. Yaptığımız her işte Allah rızası aramak, insanlara faydalı olmak ve yöremize katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Yalçın köy derneği olarak el ele vererek birçok şeyin üstesinden geldiğimize inanıyorum. STK mensubu olarak yöremizde birçok sorunumuzu gündeme taşıdık. Aynı yöre insanının bir birini tanıması için ve birlikte hareket etmesi için dernekler gerçekten önemlidir. Bu gün dernekler sayesinde hem kendi ilçemiz ve köyümüzün insanı yanında birçok ilçelerden de dostlar kazandık. Şimdi önümüzde Cide adına faaliyet gösteren dernekleri aynı çatı altında toplayarak ciddi bir güç haline getirmeliyiz. İşte o zaman yapılan işin güzelliği ortaya çıkacaktır.”
Derebağ Köyü Dernek Başkanı Mustafa Aygün: “Bu ve bunu gibi toplantılar sayesinde birebir tanıştığım ve ismiyle hitap ettiğim birçok ağabeyimizi tanıdım. Görüyorum ki ön yargı ve kuşkulardan arınmaya başladık. Dernekçiliğimizin geldiği noktayı açısından da olumlu karşıladığım bir gelişme. Bu Toplantıları önemli buluyorum ve katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”
Toplantıya katılan ve söz alan isimler ise şöyle:
Zeki Şeref, Ali Güler, Mehmet Öz, Ali Dalgıç, Recep Çetinkaya, Tuncay Şenol, İshak Aslan, Kemal Turgut, Mehmet Ercan, Hasan Çolakoğlu, Murat Sezgin, Cemal Akın, Hasan Türkmen, Murat Demir, Ahmet Ulu, Mustafa Aygün, Engin Bağlan, İbrahim Sargın, Halit Şenol, Yılmaz Can, Zafer Keçim de söz aldı.