Doç. Dr. Özge Çelik’in geliştirdiği ‘Yüksek Teknolojili Tohum Üretimi Projesi’ umut oldu.
Çiftçinin ‘beyaz altın’ diye taçlandırdığı Taşköprü sarımsağının verimi ve kalitesinin artırılması için Doç. Dr. Özge Çelik’in geliştirdiği ‘Yüksek Teknolojili Tohum Üretimi Projesi’ umut oldu.
Aslen Kastamonulu olan Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Çelik’in geliştirdiği projenin İTÜ Arı Teknokent tarafından ikincilikle ödüllendirilmesinin ardından dikkatler iyi tarım uygulamalarına çevrildi.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Özge Çelik İSO, İTÜ NOVA TTO ve EGE KİMYA tarafından ödüllendirilen projesiyle; sarımsağın üretimini yaygınlaştırmak ve sarımsak ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak yatırım ile Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili tohum üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Daha önce Metro Toptancı Gıda ile Taşköprülü çiftçiye iyi tarım uygulamaları hakkında eğitim veren Reis Gıda Taşköprü sarımsağında ilk kez bilimsel çalışma yapmak için Kastamonu Üniversitesi ile protokol imzalamıştı. Çelik’in projesinin de bu kapsamda değerlendirilmesi bekleniyor.
Hem çiftçi hem sanayici kazanacak
Sarımsağın ülkemiz ve özellikle Taşköprü için ekonomik değere sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özge Çelik, sarımsak üretiminin iç talebi karşılayamaması sebebiyle Çin’den ithalat gerçekleştirildiğine, virüs ve enfeksiyonlar sebebiyle ise çiftçinin verim ve maliyet kaybı yaşadığına dikkat çekti.
Özge Çelik, tarımsal araştırma alanında çevresel streslere toleranslı bitki geliştirilmesi metotları üzerine yaptığı projenin hayata geçmesiyle hem çiftçinin kazanacağını hem de ilgili yan sanayilerin gelişeceğini söyledi.
Yaklaşık 4 bin proje arasında ikinci
Projenin İTÜ Bigbang 2015 Girişimcilik Ekosistemi “Geleceği Kaçırma” temalı yarışmaya başvuran 3 bin 900 girişimci arasından ikincilik ödülüne layık görüldüğünü hatırlatan Özge Çelik, “Maddi destek ödüllerinin yanı sıra, benim için en kıymetli ödül, İstanbul Sanayi Odası’nın ‘İSO Koza’ programının eğitim desteğini de almış olmak oldu. İSO’nun desteği ile tarımsal biyoteknoloji alanında önemli gelişmelere imza atacağımıza inanıyorum. Ayrıca İTÜ NOVA TTO, bu yıl TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı Uygulayıcı Kuruluşu olarak, projemi TÜBİTAK 1512 BİGG Destek Program Başvurusu’na da layık gördü. Umuyorum, TÜBİTAK’tan alacağım destek ile de gelişimimiz ivme kazanacaktır.” diye konuştu.
Sırada domates var
İTÜ Arı Teknokent bünyesinde bulunan İTÜ Çekirdek ekosisteminde kurucusu olduğu TRD Biotek firmasının ilk ticari projesinin gelişmesi amacıyla çalıştığını belirten Doç. Dr. Özge Çelik, ilk ticari ürünleri olan sarımsağın ardından, domatese ait yüksek teknolojili tohum üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Özge Çelik, İstanbul Sanayi Odası’nın 50.000 TL’lik Ödülü, İTÜ NovaTTO’nun 50.000TL’lik Özel Ödülü ve Ege Kimya’nın 30.000TL’lik Destek Ödülü ile toplam 130.000 TL’lik para ödülünün de sahibi oldu. Doç. Dr. Özge Çelik, nakit ödüllerin yanı sıra, “İSO Koza” adı altında 1 yıllık eğitim desteği de kazandı.