1. Haberler
  2. CEMİYET
  3. Kastamonu Dernekçiliğinde Kentsel Dönüşüm Başladı

Kastamonu Dernekçiliğinde Kentsel Dönüşüm Başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu STK’larının tarihinde ilk kez yaşanan geniş katılımlı ilk buluşma Eresin Topkapı Otelde gerçekleşti. Toplantıda Kas-Der ve Kas-Kon’dan 2’şer kişinin seçilerek bir komisyon oluşturulması, en kısa sürede birleşme takviminin belirlenmesi kararı çıktı. Bu Kastamonu dernekçiliğindeki çarpık yapılaşmaya son verecek kentsel dönüşüm niteliğinde ve tek çatı altında toplanılan bir organizasyon olarak tarihe geçti.

Kastamonu Sivil Toplum hareketi samimiyet sınavında

13 Eylül Perşembe akşamı gerçekleşen toplantının ev sahipliğini Kas-Der genel başkanı Latif Çilingiroğlu yaptı. Kas-Kon Genel Başkanı Selami Çelebioğlu’nun yanı sıra Kastamonu ilçe dernek federasyon başkanları da hazır bulundular.

Birlikte yenen yemek sonrası toplantıyı açan Çilingiroğlu, “Sevgili hemşerilerim, öncelikle bu toplantıya katılarak meselenin önemine gösterdiğiniz hassasiyetten ve davetimize icabet etmenizden dolayı hepinize teşekkür ederim” dedi.
Çilingiroğlu: “Eski defterleri kapatalım, geçmişe takılıp kalmayalım”
Yaptığı değerlendirme konuşmasına “Bu akşam burada toplanma sebebimiz hepinizce malum olduğu üzere Kastamonu Derneklerinin aynı çatı altında toplanması girişimimizi sizlere sunmak, fikir ve görüşlerinizi alarak bir yol haritası belirlemektir” diye başlayan Çilingiroğlu, Kas-Der genel başkanlığına kendisinin aday olmadığını, Kastamonu dernekçiliğinin kurucuları olan büyüklerinin ısrarlı “Gel bu dağınıklığı toparla, birlik-beraberliği tesis et” talebini kıramayarak adaylığı kabul ettiğini tekrarladı. “Burada bir parantez açmak istiyorum diyen Çilingiroğlu, biz Kastamonu’ya olan sevgimizden dolayı büyüklerimizin talebini geri çeviremedik, bazı kişiler tarafından ortaya atılan “Ağır Abi” tanımlamasını kabul etmiyorum, beni tanıyan herkesin bildiği gibi karakteristik yapım birilerinin adamı olmaya müsait değildir, hiçbir zaman kimsenin adamı olmadım, kendini ispat etmiş bir hemşerinizim” açıklamasında bulundu.,

Çilingiroğlu: “Kastamonu dernekçiliği büyük bir gemidir, önemli olan bu geminin kaptanının kim olduğu değil, yöneldiği rotadır”,

 

“Siyasi güçlerin ellerinde istediği şekli verebildiği hamur olmayalım, güçlerimizi birleştirip şekil alan değil, yerel yönetimlerde ve ülke siyasetine şekil veren, yön veren olalım. Yaklaşan yerel yönetim seçimleri öncesinde birleşerek İstanbul’daki nüfus yoğunluğumuzu siyasi güce çevirmeliyiz, aksi takdirde seçimler sonrası bizim niye belediye başkanımız yok, niye belediye meclislerinde yeterli ölçüde temsil edilmiyoruz diye serzenişte bulunmaya kimsenin hakkı olmaz.”
Çilingiroğlu ilk konuşmasını “Bu akşamı milat kabul ederek çözüm yolunda atacağımız adımların amacına ulaşacağına inanıyor, sizlerin görüş ve önerilerini duymak istiyorum” şeklinde tamamladı.
Kaskon Genel Başkanı Selami Çelebioğlu: “Kastamonu Sivil Toplum Kuruluşlarının en büyük sorunu kurumsallaşmadır.”
Öncelikle Sn. Çilingiroğlu’na bu nezih daveti için teşekkür ediyorum. Biz daha önceki yönetimlerle diyalog kurabilmek için çaba sarf ettik. Maalesef bu diyalog sağlanamadı. Kas-Der genel kuruluyla ilgili de söylediğim; kim olursa olsun, ama iletişim kurabileceğimiz bir isim olsun demiştim. Elbette farklı düşüncelere sahip olacağız, bizler klonlanmış canlılar değiliz, farklılıklar renktir, yeter ki bir şekilde iletişim sağlayabilelim” dedi.

Çelebioğlu şöyle devam etti: “Kastamonu Sivil Toplum Kuruluşlarının en büyük sorunu kurumsallaşmadır. Kurumsallaşamadığımız zaman önümüzdeki bir 10 yıl daha boşa geçer diye düşünüyorum. O 10 yılı ben görür müyüm bilemiyorum, çünkü o kadar uzun süre bu işlerin içinde olma konusunda şüpheliyim. Burada bulunan herkesin birleşme-bütünleşme noktasında düşüncesinin aynı paralelde olduğu inancındayım. Eminim ki birlikte çalışmanın yolunu buluruz diyerek sözlerine son verdi.

Toplantının moderatörü, Kas-Der genel sekreteri Ayhan Kırık

 

“Bir katkı sağlama adına açıklama gereği duydum” diyerek şöyle dedi: Bu toplantı bazı kişilerce yanlış lanse edilmiştir. Bizim Kas-Der olarak Kaskon çatısı haricinde bir çatı arayışımız olmamıştır. Aksi halde burada bulunan katılımcılar farklı yapıların temsilcileri olurdu.
Toplantıda kim, ne dedi?
Söz alma sırasına göre toplantıda yer alan diğer STK başkanları görüşleri
Araç Der. Fed. Başkanı Mehmet Alver:Burada bulunmaktan dolayı mutluyum. Daha önce bu konuda çaba sarf ettik, ancak şahsi sebeplerden dolayı olmadı. Böyle bir birlikteliğe ihtiyaç vardı. İnşallah hayırlı olur.
Azdavay Der. Fed. Başkanı Mehmet Diribaş: Gerekli olan bir toplantı ve Kas-Kon’un kuruluş amacındaki felsefe de birlik beraberlik üzerinedir. İstanbul da ki Kastamonuluların tek ses, tek yürek olup, yerelde tek bir güç oluşturulması için kurulmuştur. Bunun sağlanması gerekiyordu. Daha önce bu tür birleşme, bütünleşme çabalarımız boşa çıkmış ve bu bütünlük sağlanamamıştı. Bu gün ötekileştirme yapılmış ve en az iki ayrı kutupta var olan bir Kastamonu yapısı mevcut. Bunun bir an evvel giderilmesi gerekmektedir. Bu amaçla biz Azdavay Derneği olarak her tür katkıyı vermeye hazırız. Bir gerçek var ki farklı yönlerde oluşabilecek, farklılıklar ve ayrılıklar temelinde var olabilecek hiç birliktelikten geri kalamayız kalmamalıyız.

Bozkurtlular Dernek Başkanı Bozkurt Ekeş:Kas-Der’in önceki dönemlere göre farklı bir bakış açısı yakaladığını görüyorum. Bundan 6 ay evvel Kas-Der ve Kaskon’un bir araya gelmesi düşünülemezdi. Birbirlerini içlerine sindirmek zorundalar. Ne şekilde olur bilmiyorum ama birleşme mutlaka olmalı.

Cide Der. Fed. Başkanı Ali Güler:Dernekler arasındaki çelişmeleri takip ediyor ve üzülüyoruz. Her seçimde zamanımızı ve gücümüzü boşa harcıyoruz. Kaskon ve Kas-Der iki ayrı kutup gibi görünüyordu ancak birlikte olabileceklerini gördük. Karşılıklı saygıyla bu birleşmeyi sağlayabiliriz diye düşünüyorum.,

Çatalzeytin Derneği Başkan Vekili Kadir Şahin: Ben dernekçilikte yeniyim ama sizin gibi büyüklerimizin sayesinde bu birleşmenin sağlayacağımızı düşünüyorum. Aksi halde bir oraya bir buraya yönelerek şamar oğlanına dönüyoruz. Elimizden gelen desteği vereceğiz.

Daday Dernek Başkanı Hikmet Şahin: Açık ve net bir şey söyleyerek başlamak istiyorum; lütfen süslü cümleler kurmayalım, gerçekçi olalım. Mevcut durumda nasıl bir araya gelebilmişsek bundan sonra da gelebiliriz. Lütfen siyasete kendimizi kullanmayalım, biz siyaseti kullanalım. Egolarımıza yenilmeyelim.

Devrekâni Der. Fed. Başkanı Yaşar Kayacan: Her iki başkanımızla bir arada olmak benim için gurur ve onurdur. İstanbul’da Kurulu 400’e yakın Kastamonu Derneği cılız faaliyetlerden öteye geçememekte. Sesimizin gür çıkabilmesi için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Kaskon yapısal anlamda en üst çatıdır evet… Ancak Kas-Der’in yerini ve önemini yok sayamayız. Federasyonum adına elimden geleni yapmaya hazırım.

Doğanyurt Der. Fed. Başkanı Hamza Baş: Şimdiye kadar Kas-Der hiçbir çatıyla hiçbir şekilde birleşmeye yanaşmadı. Bu gün bu birleşmenin yolu açılmıştır. Federasyon olarak her türlü katkıyı vermeye hazırım. Bizim için tek etiket Kastamonu olmalıdır. Doğru olan her şeye evet demeye hazırız.
İnebolu Der. Fed. Genel sekreteri Ümit Maranki: Biz federasyon olarak Kastamonu birliği için birleşmeye varız. Anca bu birleşmenin yerel seçimlere yetişeceğini sanmıyorum. Ama daha sonraki seçimler için umut vaadece
Hanönü Der. Fed. Başkanı Cengiz Yıldız:Hep temel çatı tanımlaması yapılıyor. Aslında temelimiz de var, çatımız da. Önemli olan tuğlaları doğru işleyip ara boşluklarını doldurmaktır. Göstermelik gülücüklerle değil, samimi davranışlarla bunun sağlanacağına inanıyorum.

İnebolu Kalkınma Derneği Başkanı Kamil Tunoğlu: Benim anlayışıma göre dernekçilik sosyal bir olaydır. İletişim şarttır. Biz İnebolu federasyonu kurulurken o çalışmanın içindeydik. Sonrasında prensiplerimize uymadığı için geri çekilmişizdir. STK dediğimiz yapı, birileri tarafından sadece ben temsil ederim düşüncesinin yer bulamayacağı kuruluşlardır.

Küre Der. Fed. Başkanı Kubilay Salihvatandaş:Bütün dernekler Kastamonu’ya hizmet etme iddiasında, ancak bunların bir kısmı çanta da, bir kısmı evin bodrumunda. Gelinen yer, küçük olsun benim olsun zihniyetinin ürünüdür. Bizim sıkıntımız bu kargaşadan nemalanan ağır abiler, işadamlarıdır. Bizim Sanayici ve İşadamları derneğimiz var, içinde 2-3 sanayici ve işadamı var, gerisi küçük esnaf. Önce herkes yerini ve konumunu bilmeli. Latif ağabeyin başaramazsam giderim sözüne katılmıyorum. Latif Çilingiroğlu Kastamonu dernekçiliği için bir şanstır. Önceliğimiz kurumsallaşma olmalıdır. Gençlerin önünü açalım, ağabeylerimiz artık bir kenara çekilsin. Birleşme için bir şeylerden feragat etmek gerekiyorsa ben bu gün burada federasyon başkanlığını devretmeye hazırım. Oturduğumuz koltukların vebalini unutmayalım, hakkını verelim.

Pınarbaşı Der. Fed. Başkanı Mete Yılmaz: Pınarbaşı federasyonu olarak, gecikmiş bu birleşme çalışmasını destekliyoruz. Neden, nasıl sorularına yanıt bularak başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Bizler bir aileyiz. İnşallah ortak payda da buluşarak birleşmeyi sağlarız.

Taşköprü Der. Fed. Başkanı Halil Hasanoğlu: Arkadaşlar, Latif ağabey burada yeni yüz. Kastamonu dernekçiliğini toparlamak üzere göreve gelmiştir. Yıllardır tartışarak sonuca ulaştıramadığımız birleşmeyi sağlama amacındadır. Arkasında bir güç vardır. Kurum olarak değil, şahıs olarak bunu başarmaya yeterli bir saygınlığı vardır. Kendimi de eleştirerek söylüyorum; belli bir yaşa gelmiş olanlar, ben dâhil bu işleri gençlere bırakmalıyız. Kişisel egolarımızı bir kenara bırakalım. Latif Çilingiroğlu bir fırsattır. İnşallah iyi olacak.

Taşköprü Birleşik Der. Fed. Başkanı Adem Bilgin: Ben tüm karmaşaya rağmen hayırlı sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyor, tek ses, tek yürek olalım diyorum.

Tosya Der. Fed. Başkanı Ali Tekin: Sular bulanmadan durulmaz. Öncelikle yeni genç yüzlerin dernekçiliğe girmesi gereklidir. Gençlerin kendi aralarında büyükleri gibi bir çatışma yok. Siyaseti dernekçiliğe yansıtmamalıyız. Siyaset yapmak isteyen dernekçiler yapsın biz de destek olalım. Ama önce dernekteki görevini bıraksın. Çözüme ulaşmak için önce geçmişi iyi analiz etmek gereklidir. STK’lar siyasetin üstündedir. Biz siyasilerden talepte bulunmayacağız, onlar gelip bizden destek isteyecek.

Seydiler Derneği Başkanı Yaşar Şen: Öncelikle Kas-Der ve Kaskon’u aynı masada görmekten memnun olduğumu söylemek istiyorum. STK’lar siyasi kimliklerini ön plana çıkarınca hemşerilerimiz derneklerden uzaklaştı. Herkese eşit mesafe de bakarsak dernekler büyür. Birlikten güç doğar. Bizler bunun için çaba harcıyoruz. Siyasete bulaşmadan bu işi götürürsek başarılı oluruz diye düşünüyorum.

Kas-Der-Fed Başkan yardımcısı Zeki Şeref: Şimdiye kadar Kastamonu camiasına kendimce emek vermeye çalıştım. Kas-Der-Fed olarak birlikteliğin yanındayız, birleşmeyle ilgili en büyük çabayı sarf edenlerden birisi olacağım.

Kas-Der başkan yardımcısı Aydın Kaya: Yeni Kas-Der yönetiminde genel başkan yardımcısı olarak görev aldım. Ben 27 yaşındayım, bundan 10 yıl önce babamla birlikte katıldığım dernek toplantılarında gördüğüm kişileri bu gün burada tekrar gördüm. Büyüklerimizin belli bir zaman zaman sonra yerlerini gençlere bırakması gerektiğini düşünüyorum. Toplantının başından beri sözü edilen temel mi, çatı mı konusunda da şunu söylemek istiyorum; temel olmadan çatı olmaz, çatı olmadan temel korunmaz.

Taşköprü Derneği başkanı Av. Feyyaz Eskioğlu:
Mademki bu kadar STK temsilcisi bir araya geldik, buradan bir sonuç çıkmalıdır, aksi halde bu toplantıların bir anlamı olmayacaktır. Burada bulunan katılımcıların ileride bir gün ‘evet ben de oradaydım çözüme katkım oldu’ şeklinde gurur duyacağı bir sonuç çıkmasını temenni ediyorum. Herkes çözüme yönelik bir adım atsın el birliğiyle bu sorunu çözelim.
Karar
Toplantı, en kısa zamanda Kas-Der ve Kaskon üyelerinden oluşan bir komisyon kurulmasının, sonrasında çalışma takviminin oluşturulmasının karara bağlanmasıyla son buldu. Toplantı sonrası basın mensupları tarafından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Kısaca Kastamonu Dernekçiliği (ÖZELEŞTİRİSİ) 

Kuruluş amaçları dikkatle incelendiğinde, “gelinen yöre özelinde güçlü topluluk” olma isteği açıkça görülmektedir. Dernek kurmak kadar yasal düzenlemelere uygun olarak ve amaçlanmış faaliyetlerini sürdürebilmek de önemlidir.

Ne var ki artı olduğu kadar eksik yönlerimizde yok değil.

MESELA
1-Dernek başkanlığı yaparken, aktif siyasetle uğraşanlar var. Bu da STK lar siyaset üstüdür ilkesine zara veriyor.
2- 10- 15 yıl hatta üstü dernek başkanlığı yapan isimler var. Buda Dernekçiliğimizi geliştirme noktasında ne kadar eksik olduğumuzu gösteriyor. Gençlerin daha aktif olması sağlanmalı.
3- Tabela ve lokal dernekçiliğimiz artmış durumda. Özellikle lokal dernekçiliğimizde artış görülmekte. Ufuk açıcı ve eğitimsel toplum yararını öne alan programlar verilemiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!