Çatalzeytin Ginolu Kalesinde 15 yıl sonra restorasyon çalışmaları yeniden başladı.
Tarihi milattan önce 5. yüzyılla kadar uzanan Ginolu Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları 15 yıl sonra yeniden başladı.
2004 yılında restorasyon planı çıkarılarak proje doğrultusunda restorasyonun iki kademede yapılmasına karar verilen tarihi kalede, bu kapsamda ilk kademe restorasyon çalışmaları 2006 yılında yapılmıştı. Bölge ve ilçe turizmi açısından önemli yer tutan tarihi Ginolu Kalesi’nde aradan geçen 15 yıla rağmen ikinci kademe restorasyon çalışmalarına geçilememişti.
Geçtiğimiz yıl Çatalzeytin belediyesine yer tahsisi yapılan Ginolu Kalesinde, restorasyon çalışmaları 2 Eylül itibarıyla başladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, “İlçemizin en büyük değeri olan Ginolu Kalemizin tarihi dokusunu bozmadan atıl vaziyetteki halinden kurtarıp geri kazandırıyoruz. 2 Eylül itibarı ile Ginolu Kalemizde restorasyon çalışmalarımız resmi olarak başladı. İlçemize ve hepimize hayırlı olmasını temenni ederiz.” dedi.
Karadeniz kıyısındaki ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Ginolu Kalesi’nde yerleşim, milattan önce 5’inci yüzyılda başlıyor. Venedik ve Ceneviz kolonizasyonu sırasında önem kazanan, “Kinolis Kalesi” olarak da adlandırılan kalenin iki yanında Ginolu ve Karadeniz adıyla iki küçük liman yer alıyor. Kalenin kuzey ve doğu kısmında Karadeniz’in maviliği, batı kısmında eşsiz güzellikteki Ginolu koyu, güney kısmında ise Ginolu Mahallesi bulunuyor.
Haber: İSTAMONU I ÖZEL