Devrekâni Belediye Başkanı İSTAMONU’ya Konuştu: Tarihimizi bıkmadan, usanmadan anlatmaya devam edeceğiz.
Fatih Sultan Mehmet ve Fetih kutlamalarını gazetemize verdiği söyleşide değerlendiren Devrekâni Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, ‘’Çağ açıp çağ kapatan yüce hükümdarın annesinin Devrekânili olması bizim için övünç vesilesidir’’ dedi.
Davetli olduğu bazı programlar çerçevesinde İstanbul’da bulunan Aliustaoğlu, 21’incisini düzenledikleri Fatih sultan Mehmet Han ve annesi Hatice Hüma Hatun Anma-Kutlama etkinliğinin geleneksel olarak her yıl yapıldığını, bu yıl geçen yıllardan farklı olarak; Tosya Musîki Cemiyeti’nin konser verdiğini, ancak bu etkinliğin daha çok manevi yönünün ağır bastığı için gelecek yıllarda yine eskiye dönerek mehteran bölüğünün konserleri ile gerçekleştirileceğini söyledi.
Anma programının fetih tarihinden 2 gün önce, 27 Mayıs Pazar günü gerçekleştirildiğini belirten Aliustaoğlu, ‘’Fatih Sultan Mehmet’in annesinin Kastamonulu, Devrekânili olduğunu her fırsatta tüm dünyaya hatırlatmalıyız’’ dedi. Anma ve Kutlama etkinliğinde Hatice Hüma Hatun anısına kendisinin göreve geldikten sonra oluşturdukları hatıra ormanına ağaç dikimi ve Fetih Suresi’nin okunmasının yer aldığını ifade etti.
Vakıflar tarafından restorasyonu yapılan Çayırcık mahallesinde bulunan Gelin Hamamı’’nın katılımcılar tarafından ziyaret edildiğini anlatan Başkan Aliustaoğlu, geçtiğimiz aylar da ilki gerçekleştirilen Bursa Kastamonu Günleri’nde de konuyla ilgili çeşitli programlar tertiplendiğini hatırlattı. Devrekâni belediye başkanı, ’’Orada düzenlenen Fatih Sultan Mehmet ve Annesi konulu paneller de ve konferanslar da Kastamonu Üniversitemizin yetkililerinin ve bizim katılımlarımızla hem Bursa yerel basını, hem de ulusal basında tarihimizin bu önem arz eden şahsiyeti ile olan bağımızı anlattık’’ Aliustaoğlu şöyle devam etti, ‘’Hatice Hüma Hatun’un Devrekâni’de doğup büyüdüğünü, Bursa’ya gelin gittiğini, Fatih gibi adını yedi düvele ezberlettiren bir tarihi şahsiyetin annesi olduğunu her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz, bildiğiniz gibi Hatice Hüma Hatun’un türbesi Bursa’da Muradiye Camii’nin bahçesindedir, sayın valimiz ve sayın milletvekillerimizle birlikte türbe ziyaretinde de bulunduk’’
Vilayete yakın olmak avantaj mı, dezavantaj mı?
Vilayete yakın ilçe olmanın avantajdan çok dezavantaj olduğunu söyleyen Aliustaoğlu, Devrekâni’de görev yapan işçi ve memurların yakın olduğu için Kastamonu şehir merkezinde ikamet ettiğini, dolayısıyla ekonomik anlamda Devrekâni esnafının bu nüfustan faydalanamadığını vurguladı.
Devrekâni ekonomisinin yapılan yatırımlarla güç kazandığını belirten Aliustaoğlu, ‘’İlçemize 4 yıl önce 15 milyon $ değerinde yatırım yapan bölgemizin güçlü işadamı Remzi Gür, Anadolu Hastaneleri Grubu ve Krom Maden İşletmeciliği ile işadamı Saadettin Saran, ilçe ekonomimizin kalkınmasını sağlayan önemli etkenlerdir. İnşaat sektörü ve bakır madeni gelişiyor. İTO’nun MYO inşaatına yakında başlanacak Devrekâni’mize yatırım yapana işadamlarımıza ve Kastamonu Üniversitesi rektörü Prof. Seyit Aydın’a teşekkür ediyorum’’ dedi.
Hasan Doğan
Hasan Doğan Anma Programına da katılan Aliustaoğlu izlenimlerini şöyle dile getirdi: ‘’Tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan merhum Hasan Doğanı saygıyla, rahmetle anıyoruz. Esenler belediye başkanı sayın M. Tevfik Göksu’nun bu anma programlarını gelenekselleştirme kararına bir Kastamonulu olarak teşekkür ediyorum’’
Bahar Şenliği
Dev-Der-Fed’ in Bahar Şenliği’nde hemşerileriyle buluşan Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, ‘’Federasyonumuzun 3.sünü düzenlediği Bahar Şenliği her zamanki gibi hemşerilerimizi bir araya getiren ve hoşça vakit geçirmesini sağlayan güzel bir organizasyon oldu. Memleketinden yüzlerce kilometre uzakta yaşayan insanımızın birkaç saatliğine de olsa bir araya gelmelerini önemsiyorum. Her yıl mutlaka katılıyorum’’ dedi.