AHMET MARANKİ’DEN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ -Renklerinin barındırdığı sembolik anlamlarla hafızamıza işlediğimiz gülün; suyunun, macununun ve yağının şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Cilt ve saç bakımının vazgeçilmezi olup; göğüs hastalıkları, sindirim sistemi iltihapları, burkulma ve eziklerde tedavi edici etkisiyle bilinen gülün diğer faydaları ve gülden yapılan kürler bu yazı dizimizde…
Kırmızı, pembe, beyaz ve sarı renklerde hoş kokulu çiçekler açan gül, sadece hediye edilecek sıradan bir bitki değildir. Renklerinin barındırdığı sembolik anlamlarla hafızamıza işlediğimiz bu çiçek suyunun, macununun ve yağının ayrı ayrı kullanılması sonucu doğal şifa kaynağı olarak fayda sağlamaktadır. Cilt ve saç bakımının vazgeçilmezi olup; göğüs hastalıkları, sindirim sistemi iltihapları, burkulma ve eziklerde tedavi edici etkisiyle bilinmektedir.
Gül yapraklarının kurutulmasıyla elde edilen gül çayı; vücudu toksinlerden arındırır, insanı rahatlatır ve ferahlatır. Stresi ve vücudun gerginliğini alır. Terlemeye karşı etkilidir. Ayrıca, bağırsakları rahatlatır ve bulantıyı keser. Bu karışımla göze banyo yaptırılırsa göz kanlanması ve göz nezlesi gider. Gargara yapılırsa ağız yaralarına ve diş ağrılarına faydalıdır.
Gül macunu da mideye iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. Balgamı söktüğü, ciğere kuvvet verdiği tıp kitaplarında sık sık yazılmıştır. Gül macunlarının en bilineni gülbeşeker ve gülengübin eskiden gece yatmadan önce veya yemek sırasında alınıyormuş.
Cilt ve saç bakımında gül kürleri
*Bir kaba 2 yemek kaşığı kil, 3 yemek kaşığı gülsuyu ve 1 çay kaşığı zeytinyağını koyup iyice karıştırın ve koyulaşıncaya kadar kaynatın. Yüzünüzü yıkadıktan sonra bu karışımı göz ve dudağın kenarları hariç cildinize sürün. 5 ya da 7 dakika bekletip yüzünüzü yıkayın. Bu gül maskesi cildin kirlerini ve fazla yağlarını alıp temizler. Cildi rahatlatır ve besler.
* 4 litre üzüm sirkesi içine 10 avuç kuru gül yaprağını ekleyip karıştırın. 15-20 gün güneşte tutup süzün. Losyon ya da makyaj temizleyicisi olarak kullanabilirsiniz.
* Üç avuç taze gül yaprağını beş dakika suda kaynatın. Sonra bir çay kaşığı ile döverek toz laline getirdiğiniz ıhlamur yaprağından, bir çorba kaşığı taze kaymak, bir tatlı kaşığı süzme bal ilave edin. Hazırlanan karışımı krem kıvamına gelinceye kadar kestane unu ilave ederek karıştırın. Cildin parlak, nemli ve güzel olmasını sağlayan bu karışımı yüzünüze sürebilirsiniz.
* Pul pul dökülen kuru bir cilde sahipseniz bu görünümden kurtulmak için kurutulmuş gül yapraklarını küçük parçalara bölün, süt, mısır nişastası ve bir parça bal ile karıştırın. 15 dakika beklettikten sonra bu karışımla yüzünüze yavaş yavaş masaj yapın. Bu masaj sayesinde cildiniz kaybettiği nemi geri kazanacaktır.
* Banyo suyunun içine 10-15 damla gül yağı damlatıp iyice karıştırın, bu karışım hem güzel kokmanıza hem de rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
* 30 gram şampuanın içine 12 damla gül yağı koyun ve karıştırın. Saç diplerine masaj yaparak saçınızı yıkayın. Bu maske saçınızı besler, kepeklenmesini önler.
* 4 damla gül yağını saç fırçanıza dökün, saçınızı tarayın. Daha parlak ve sağlıklı saçlara kavuşacağınızı kısa sürede göreceksiniz.