1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. 50 yılda gelmeyen yatırımı 5,5 yılda getirdik

50 yılda gelmeyen yatırımı 5,5 yılda getirdik

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz cumartesi akşamı Üsküdar’da yapılan Çatalzeytinliler MYO toplantısında İstanbul’da yayımlanan haftalık tek Kastamonu gazetesi olan Gazete İSTAMONU’ya konuşan eski Devlet Bakanı ve Kastamonu 18-19-20-21. Dönem Milletvekili Nurhan Tekinel çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tekinel, geçmişten günümüze Kastamonu’ya yapılan ve yapılmayan yatırımları, Çatalzeytin için verdiği çabayı, siyasi geçmişini, karşılaştığı engelleri şu cümlelerle anlattı:

Müsteşarla Dışişleri konutunda tartıştım.
84 eğitim, 39 spor, 66 sağlık yatırımı gerçekleştirdik
Kastamonu’ya 9 adet YİBO yaptık
Yüce divanla tehdit edildim
Şimdi 10 bakanlık verseler o dönemdekileri yapamam

“16 yıllık milletvekilliğimin 5,5 yılı iktidar olarak geçti. O da koalisyonlarla doluydu. Devlet Bakanlığı, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekilliği yaptım. Kastamonu’ya 50 yılda gelmeyen hizmeti kendi dönemimde 5,5 yılda getirmenin keyfiyle siyaseti bıraktım. Devletim; 50 yıldır göçüme sebep olduğu için, yatırımları eksik yaptığı ve Kastamonu’mu ihmal ettiği için ben daha çok heyecanla çalıştım. Emeğimizin karşılığında birçok yatırımı Kastamonu’ya kazandırdık. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir ile nasip olmayan yatırımlar Kastamonu ilçelerimizle birlikte Çatalzeytin’e de nasip oldu.”

“84eğitim,39spor ve 66sağlık yatırımı gerçekleştirdik”

“Kastamonu’da, 9 tane yatırım varken 256 yatırımı programa aldırdım, %90’nı bitirdim. Geçtiğimiz günlerde açılan yatırımlar o günlerden programa alınan yatırımlardı. Plan bütçe komisyonundaki arkadaşlarım o günkü çabalarıma gülmüşlerdi. Onlara, ‘Siz programa alınız vakti zamanı gelince olur.’ demiştim. Hiçbir milli eğitim bakanının kendi vilayetine yapamadığını Kastamonu’ya 84 tane eğitim yatırımı kazandırarak yaptık, o günden bugüne kadar eğitim yatırımı yapılma ihtiyacı bile duyulmadı.

Hiçbir spor bakanının kendi vilayetine yapamadığını, 39 tane spor tesisi yaparak başardık. 2 bin-3 bin nüfuslu ilçelerde kapalı spor salonu diye bir şey yoktur. Çatalzeytin’e 2, Kastamonu’ya 16 kapalı spor salonu yapıldı. ‘Ne gerek var?’ diyenlerde oldu, şimdi meyvesini yiyeceğiz bu yatırımların. Üzülüyorum, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin hastanelerinin her birinde 20 uzman doktor bulunurken şimdi 6-7 ilçeyi toplasanız bu sayıyı bulmanız mümkün değil.”

“48 bin hektar alanı sulayacak baraj yapıldı”

“8 tane balıkçı barınağı, 4 liman ve baraj… İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük illerde bile yoktu. Türkiye’nin hiçbir yarım adasında bu kadar balıkçı barınağı ve liman yok. Kastamonu’ya baraj nasip oldu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne gittim. Haritaya baktım göller bölgesini görüyorum. Dua ettim ‘Rabbim bana da Kastamonu’yu göller bölgesi yapmayı nasip eyle.’ 650 hektar sulama alanı bulunan Kastamonu’da 48 bin hektar sulama alanına sahip 9 tane barajı programa aldım. Ve şimdi tamamı ya bitti ya da bitirilmek üzere, birkaç tanesi programdan çıktı. Şu anda sulanmayan bölge kalmadı.”

“Kastamonu’ya 9 adet YİBO yaptık”
Çatalzeytin’de Halk Eğitim Merkezi, öğretmen evi, Yunus Emre İlkokulu, ortaokulu ve lisesi, Kirazlı, Paşalı, Karacakaya İlköğretim Okulları; destansı ve muhteşem eserler. Devlet terör yüzünden 1989 yılında eğitim yatırımı yaparak Hakkâri’de 6 tane ilçeye “Yatılı Bölge Okulu” yapmıştı. Başka iller bir tane bile YİBO yaptıramazken, Kastamonu’ya 9 tane yaptırdık.

Kastamonu ve ilçelerimiz programa aldığım yatırımlara ayak uyduramıyorlardı, tüm ilçelerimizde aynı sorunla karşılaşıyordum. Bu yüzden biraz acımasız ve saygısız oluyordum.

Yapılacak yatırımlar protokolde takılıyordu. Kaymakamlar, milli eğitim müdürüyle yer tespit edecekler, nüfusu baz alınacak ve yatırım yapılacak. Protokole takılan illerden biri de Çatalzeytin’di. Nüfus azlığı sebebiyle yer tespiti bile yapılmamıştı. Her şey nüfusa orantılı olsa Taşköprü ve Tosya’dan diğer ilçelere fırsat gelmezdi ve Kastamonu’ya hangi yatırım yapılabilirdi ki! İli 9 yatırımla teslim aldım,1991’in sonundan 1995’in sonuna kadar 256 yatırımla teslim ettim.

1992 yılında Kastamonu Üniversitesi 4 fakülte, 4 yüksekokul olarak 615 öğrenciyle eğitim ve öğretime açanların içerisinde yer aldım. Bir sürü engellemelerle karşılaştık Açılışından sonra 8 bin öğrenciye çıktı, bugün gelinen noktada 17 bin öğrenci okumakta.”

“Yüce divanla tehdit edildim”

“Kastamonu depreme dayanıklı bir bölgede yer alıyor. Çatalzeytin YİBO en sağlam okullardan biridir. Sıfır hatayla yapılmış ve üzerinde çok kişinin emeği vardır. Ben aslında unutkan biriyim ama yıllar öncesini hatırladım. Çünkü orada çile vardı, sevda vardı.

Bayramda Çatalzeytin’e gittiğimde YİBO’yu, Musa Başkan’la gezdim. Çatalzeytin’in altın bir bileziğe sahip olduğunu gördüm. Herkese iş, aş sağlayacak bir hale geldi. Yaşlı bakımı ve sağlık hizmetlerinde ara eleman yetiştirilecek. Türkiye’de ana eleman bulunurdu. Ama ara eleman bulunmazdı. Şimdi burada okuyan öğrenciler Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet verecekler. Bu bölümlerin Kastamonu’ya açılması Allah’ın bir lütfu. Rektörümüzden, kaymakamımızdan ve belediye başkanımızdan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bu yıl Çatalzeytin’de 142 öğrenci eğitime başladı. Yıllar geçtikçe bu sayını artacağına inanıyorum.

500 kişi kapasiteli ve kapalı spor kompleksi olan muhteşem bir esere sahip Çatalzeytin. Orman ve deniz havasının kesiştiği şahane bir doğası var. Buna rağmen; Sinop Milletvekili, Bakan Metin Bostancıoğlu, ‘ Buraya bu okulu yaptıranı yüce divanda yargılamalıdır’ diye talihsiz bir açıklama yaptı. Bir tane hemşerim de çıkıp ‘Bakan sen ne diyorsun?’ demedi.

Şimdiki entegrenin yerini Kastamonu Holding’e tahsis etmek için bakanlardan Nevzat Ercan’a başvurduk. ‘Ben burayı veremem bizi yüce divana götürürler’ dediğinde, ‘Sayın bakanım insanlara iş imkânı sunulacak, 500 kişiye istihdam sağlayacaksa bu yatırım, bırakın sizi de beni de yargılasınlar, hatta isterlerse idam etsinler’ diyenlerdenim.”

“Müsteşarla Dışişleri konutunda tartıştım”

“Tekinel, ödenek alabilmek için Başbakan ve müsteşarla tartıştığını aktarırken Gazete İSTAMONU’ya şöyle konuştu: Müsteşar, Başbakan Tansu Çiller’in odasından 33 trilyon para ile çıktı. Dışişleri konutunda müsteşarın yolunu kestim ‘ Bu paranın 3 trilyonu benim, verin’ dedim. 20 ilçede yatırım başlatmıştım ve yarım kalmıştı, bitirmek mecburiyetindeydim. Müsteşar, ‘Olmaz’ diyerek beni Tansu Çiller’e şikâyet etti. Başbakan ve müsteşarla tartıştım sonuçta, 3 trilyonu yatırım için aldım…”

“10 bakanlık verseler o dönemdekileri yapamam”

1994 yılında Kastamonu’nun en çok hizmet alan ikinci il olduğunu açıklayan Tekinel son olarak “ Bakanlıklar ve genel müdürlükler olduğu için Ankara daima ödenek sıralamasında birincidir. İlk sırada olmamıza imkân yoktu, ancak İstanbul, İzmir ve Bursa gibi illeri sollamıştık. Bugün ise 50. ya da 60. ildir Kastamonu. O dönemde Türkiye’de partim 9,6 oy alırken 22-23 ile Kastamonu en çok oyu bana verdi. Hemşerilerim beni aslanlar gibi uğurladı. Teşekkür böyle olur. Çalışanı gördü halkımız. Şimdi bana 10 tane bakanlık verseler o dönemde yaptığımın onda birini yapamam. Rabbim çalışmamıza, koşmamıza mükâfat olarak bunları verdi. Hemşerilerime helal olsun. Beni çok memnun bir şekilde emekli ettiler”dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!