featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 2020 stratejileri yeniden belirlenmeli

2020 stratejileri yeniden belirlenmeli

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yılmaz, korona virüs sebebiyle ekonomik anlamda daralmanın meydana geldiğini vurgulayarak işletmelerin bu sene yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Üyesi İSO 46. Grup Sanayi Meclis Üyesi Ender Yılmaz, korona virüs sebebiyle ekonomik anlamda daralmanın meydana geldiğini vurgulayarak işletmelerin bu sene yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yılmaz pandemi sonrasına hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Pandemi sadece sağlığı değil birçok alanı etkiliyor. Bu süreçte işlerini ve iş gücünü kaybedenler oldu. Sanayide de pandemi meydana geldi. Ekonomide ciddi manada pandemi oluşmaya başladı. Şirketlerin 2020 yılı için hedef ve stratejik politikaları üzerinde değişiklik yapması önem arz ediyor.” dedi.

Gazetemiz genel yayın yönetmeni Hüseyin Karadeniz’in sorularını yanıtlayan Abanalı iş adamı Ender Yılmaz ekonomik kalkan paketi tüm sektörleri kapsaması aynı zamanda hibelerin de olması belirterek, “Devletimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor ancak imkanlar belli. Türkiye’de toplamda 56 sektör var ekonomik kalkan paketi maalesef 16 tanesini kapsadı. Mücbir bir vakanın bütün sektörleri kapsaması gerekirdi. Zaten destekler de ertelemeyle ilişkili, kısa çalışma ödeneği gibi diğer girişimlerde de ince detaylar var teknik olarak incelenmesi gerekiyor. Pandemi sonrasında vergi oranlarında artış bekliyoruz. Bugün alınmayan vergiler gelecekte bizden fazlasıyla alınmak zorunda çünkü kamu finansmanı bunu karşılayamaz. Bu duruma hazırlıklı olmamız gerekiyor. Almanya, Amerika, Fransa hibelerden bahsediyor. Ekonomik kalkan paketiyle ertelemeler gerçekleşti ama mutlaka hibelerin olması gerekiyor, yoksa işin içinden çıkamayız. Ertelenen borçlar ne üç ne de altı ay sonra ödenemeyecek. Krizin yönetilmesi gerekiyor. KGF destekli krediler geliyor ama bankalar yeteri kadar sanayici ve esnafımızı desteklemiyor. Alacak borç dengesindeki hukuki durumdaki belirsizlik devam ediyor. Kovid 19’a bir çözüm bulunsa bile piyasaların yıl sonuna kadar algıyla ilgili bir durum yaşaması kuvvetle muhtemel.” diye konuştu.

Yaşanabilecek değişimlere değinen Yılmaz şunları söyledi: “Küresel tedarik zinciri içinde birçok değişim olması bekleniyor. Uzakdoğu’da özellikle Çin, Hindistan’da üretim yapan firmalar kendi ülkelerine dönmek isteyecekler. Bu dönemde tarım ve gıda da yatırım hamlesi artabilir. Sağlık sistemine yeni yatırımların artacağı düşünülüyor. Yeni çalışma modelleri gelecek ve gelecek dönemlerin trendini belirleyecek. Fabrika ve işletmelerde endüstri 4.0 yani biraz daha robotlaşma otomasyon öne çıkacak. Bireysel ve ülke borçlanmalarının daha sürdürülebilir düzeyde olması bekleniyor. Bu durum şartlara bağlı olmakla birlikte kimse olumsuzluklara borçlu yakalanmak istemeyecek. Çevre sağlık iş güvenliği hijyen kuralları şirketlerde ve özel yaşantımızda 10 kat önemli olacak. Belli sektörler tamamen durdu oralara yapılan yatırımlar finansal yönde riskler yaşamanıza sebep olabilir. Satış sonrası kanalların buralarda daha çok destek artırılması gerekiyor.”

Ender Yılmaz, yeni iş stratejilerinden bahsederek şöyle devam etti:

“Bu süreçte insan kaynaklarımızı kaybedersek zor süreçler yaşarız. Pandemi bittiğinde hazırlıksız yakalanırsak bütün müşterilerimizi Uzakdoğu gibi başka ülkelere kaptırabiliriz. Fabrikalarımızı ve işletmelerimizi dinamik tutmak zorundayız.

Gelecekle ilgili simülasyonlarımızı yapmamız gerekecek. Her şeyin başında önceliklerimizi belirlemeliyiz bunların merkezine insanı koymalıyız. Daha sonra finansman ve kaynak yönetimini konuşabiliriz. Üretim içindeki tedarik zincirlerini genişletmemiz gerekiyor. Müşteri ve tedarikçilerle iletişim ağını sürekli açık tutmak gerekiyor. Şirketlerin 2020 yılı için hedef ve stratejik politikalarımızın üzerinde değişiklik yapılması önem arz ediyor. Mutlaka şirketler ve kendi yaşantımızda değişiklik yapmamız lazım.”

Yatırımlar ertelenebilir

Bu sene ve önümüzdeki yıllarda yatırımların ertelenebileceğini işaret eden Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “İkinci dünya savaşından sonra dünyada birçok yer yıkıldı. Savaş sonrası yeni bir yatırım hamlesi geldi. Yollar fabrikalar yapıldı. Bugün geldiğimiz noktada yeni yatırımların yapılıp yapılmayacağı bile tartışılıyor. Yatırımla ilgili düşünceler ertelenecek bu da dünyada ekonomiyi başka bir boyuta taşıyor. Bütün dünyada tarihi bir düşüş başladı. Dünya ciddi bir sınavdan geçiyor. Ülke borçlanmaları var. Türkiye’nin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 iç borçlanması var. Şimdi artık yeni normal dediğimiz bir kavramla karşı karşıyayız. Bu yeni normali tartışacağız.”

İSTAMONU I ÖZEL HABER

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!