Kastamonu İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’in sorularını cevapladı.
Restorasyon, bakım onarım, sokak sağlıklaştırma projeleri ile eğitim, sağlık, kültür, turizm alanlarında yapılan yatırımlara değinen Kastamonu İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Kastamonu’ya açık hava müzesi ve yaban parkı kurulacağını bildirerek, “Yaklaşık 150 milyonluk bir projeyle, Kastamonu Saat Kulesi ile Şehitler Anıtı arasında mülkiyeti İl Özel İdaresinde olan 110 hektar alanda, uluslararası nitelikte açık hava müzesi ve yaban parkı kuracağız. Şehrin içinde hem Kastamonu kültürel yapısını yaşatacağız hem de yürüyüş yolları ve gözlem kuleleri ile içerisinde yaban hayatını ön plana çıkaracağız. Bunun bütün alt yapı çalışmalarını hazırladık. Bu sene proje çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. Projesini tamamladığımızda artık düğmeye basıp tüm kaynaklarımızı bu alana aktaracağız. Eğer kaynak bulursak iki yıl içerisinde bitirebiliriz.” dedi.
15 yılda 1 milyar lira ödenek aldık
Kastamonu İl Özel İdaresinin 2015 yılından bu yana sadece KÖYDES projesinden 514 milyon lira ödenek aldığını dile getiren Karahasan, “Reel çarpanlarıyla birlikte 15 yılda 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. Ödeneklerle özellikle kırsalda ve il genelinde çok ciddi yatırımlar gerçekleştirildi.” diye konuştu.
Kastamonu’nun bölgesinde merkezi bir konumda olduğunu vurgulayan Karahasan “Havalimanı, üniversitesi, sağlık alt yapısı, limanı olan Kastamonu; çevresindeki tüm illere de hizmet eden, katma değer sağlayan bir il konumuna geldi. 3 milli parkı, 2 kayak tesisi, gastronomisi, tarih, inanç, doğa, deniz gibi turizm çeşitliliğini ve derinliğini yakalamış ender iller arasında yer alıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kastamonu İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan şu açıklamalarda bulundu:
12 bin 400 kilometre yol ağına sahibiz
“Kastamonu’da İl Özel İdare olarak 9 bin 358 kilometrelik yol ağına sahibiz. Karayollarına bağlı 3 bin kilometre yol ağı bulunuyor. Toplamda 12 bin 358 kilometre ile Türkiye’de yol ağı bakımından ilk sıralardayız. Karayollarıyla da ortaklaşa çalışmalar içerisindeyiz. Özellikle BSK’lı yollarımızın ana yollarla birleştirilmesinde köprü geçişlerinde, karla mücadele kapsamında karayolları ile birlikte çok uyumlu çalışmalarımız sürdürüyoruz.”
23 bin 500 kilometre kar temizleme çalışması yapıldı
“Kastamonu’da 2019-2020 kış sezonunun biraz daha yumuşak geçti. Çalışmalarımızı bu sene 132 tane iş makinesi ve 95 personelle yürüttük. Yaklaşık 23 bin 500 kilometrelik yol ağında kar temizleme mücadelesi verdik. 150 ton civarında yakıt kullandık. Özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızla ilgili en ufak bir mağduriyet olmadı. Bu konuda çok iyi hizmet ediyoruz, iddialıyız, karla mücadelede profesyoneliz.”
İçme suyu probleminin tamamını çözdük
“Kastamonu’nun 2005 yılında köylerinin yüzde 60’ında içme suyu problemi vardı. Bugün itibarıyla biz yüzde 100’ünü yani tamamını çözdük. Çok eskiden yapılmış şebeke sistemlerini yeniledik. Sağlık ve teknik yönden uygun olmayan birçok projeyi de yeniledik. Bununla kalmadık su depolarının tamamının sağlıklı su içme ve muhafaza etme yönünde önemli çalışmalarını başlattık, devam ediyoruz. 2023 yılına kadar tüm su depolarımızın bakım onarım ve çalışmaları da tamamlanmış olacak. Kastamonu’da içme suyu problemi olmadığı gibi sağlıklı içme suyunun da kırsaldaki her noktaya sorunsuz bir şekilde ulaşmasını sağlamış olacağız.”
Kırsal nüfusumuz 190 bin
“Bizim kırsalda yaşayan nüfusumuz yaklaşık 190 bin civarında. Ancak yaz aylarında, özellikle İstanbul’dan ve yurt dışından gelen hemşerimizle birlikte 700 binlere kadar çıkıyor. Kastamonu coğrafyasında yıllardır yapılan yatırımlar neticesinde içme suyu problemi olan hiçbir noktamız yok. Mevsimsel belki meblağlardaki su yataklarının azaldığından veya farklı kullanımdan dolayı yaz aylarında su sorunu çıkıyor gibi gözükse de aslında suyla ilgili hiçbir problemimiz yok.
120 kilometre BSK ve beton yol programladık
“Biz hiç pandemi süreci yaşanmamış, normal bir sezonmuş gibi programlarımızı yapıyoruz. Bu yıl da yaklaşık 120 kilometre BSK ve beton yol programladık ki bizim zaten yıllık planladığımız 100-110 kilometre civarındaydı. Buradan da görüldüğü gibi bu noktada pandeminin bizi etkileyeceğini düşünmüyorum. 170 kilometre civarında ikinci kat asfalt, 10 kilometre civarında birinci kat asfalt yapacağız. Başka hadiseler oluşmaz ise biz bu sene yol anlamında yapılması gereken programları sonuna kadar uygulama düşüncesindeyiz. Tüm hazırlıklarını ve kontrollerini tamamladık. Göreve geldiğimden beri üzerinde ısrarla durduğum makine parkurunun güçlendirilmesi oldu. Bu benim kırmızı çizgilerimden bir tanesidir. Çok ciddi bir makine parkurumuz var. Çok iyi yetişmiş kalifiye elemanımız var, hal böyle olunca ilin tamamına her türlü hizmette geri durmuyoruz.”
5 yıldız konforunda huzurevi
“2020 sonunda hizmet verecek olan 5 yıldızlı otel konforunda 100 kişilik bir huzur evini Kastamonu merkez ilçeye kazandırıyoruz. Devlet eliyle işletilecek, insanların kendi istekleriyle kalacağı bir huzur evi yapıyoruz.”
2023 yılına kadar bin kilometre BSK yol hedefimiz var
“Biz 2016 yılında iki stratejik planla yola çıkarak, özelikle ana grup köy yollarını BSK yapacağız dedik ve bugün itibarıyla yaklaşık 500 kilometre yolumuzu BSK yaptık. 2023 yılına geldiğimizde stratejik planlarla birlikte bizim bin kilometre civarında ana grup köy yolu diye ifade ettiğimiz yolların tamamı BSK olacak. Bununla ilgili ekiplerimizi kurduk ve yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Nüfusu düşük olan, ancak yaz ayları çoğalan kırsal kesimdeki bu köylerin mahallelerini de kaliteli stabilize yol yapıyoruz. Bu kapsamda üç tane seyyar şantiye kurduk. “
Sulama sistemlerinde bütçemizin arttırılması lazım
“Kastamonu iddialı ürünlerin yetiştirildiği, spesifik olarak önemli tarım arazileri olan bir şehir. Bu noktada da kendi envanterimizde olan sulama sistemleri ile ilgili önemli açılımlar yaptık. Tosya’da pirinç tarlalarının sulanması ile ilgili yıllardır toprak kanalların temizlenmesi ve bu kanalların onarılmasıyla ilgili ciddi çalışmamız var. Taşköprü’de sarımsak ile ilgili sulama açısından önemli çalışmalarımız var ancak bununla ilgili bütçenin arttırılması lazım.”
Bin 54 köyün 59’unda kışın ya da 6 ay hiç kimse yok
“Kanalizasyon konusunda geride kaldığımızı ifade edebilirim. Kastamonu bin 54 köy 2 bin 583 köy altı yerleşim merkeziyle, toplamda 3 bin 637 noktasıyla Türkiye’nin 81 ilinde birinci sırada. Diğer taraftan bin 54 köyün 59’unda kışın ya da 6 ila 8 ay hiç kimse yaşamıyor. Sadece yazları geliyorlar. Yine bu 3 bin 637 noktanın yaklaşık yüzde 10’unda da 10 nüfusun altında insan yaşıyor. Kanalizasyon çalışmaları KÖYDES’te de yer almadığı için bunu meclise taşıdık, masa başında çalışmalarını yaptık. Ortaya koyduğumuz 3 tane çok önemli açılım ve kriterimiz var. 100 nüfus, turizm altyapısı ve kirletilen dere yatakları, göl, baraj yani insan hayatını ve yaşamı tehdit edebilecek noktalarda kanalizasyon hizmetlerini veriyoruz. Nüfusu 100’ün altında olan yerlerin kanalizasyon istememeleri lazım. Müstakil ve mustarip dediğimiz fosseptiklerle bunlar doğaya karışıyor, kanalizasyondan daha iyi neticeler veriyor. Kanalizasyonların temizlenmesi kapsamında 2 tane tam donanımlı vidanjörümüz var. Bu noktada da tüm yerleşim yerlerine kanalizasyonların temizlenmesi anlamında aktif çalışan ekibimiz var.”
30 rotada 7 adet çöp kamyonuyla çöp topluyoruz
“Çöp toplama ile ilgili özel idarelere herhangi bir projeksiyon ortaya konmuş olmamasına rağmen, kendi imkanlarını kullanarak kırsalda çöp toplayan bir özel idareyiz. Bu bize maliyetli ama yapıyoruz. Kastamonu çöple ilgili problemini büyük ölçüde çözmüş bir şehir. İl özel idare olarak yaptığımız katı atık bertaraf tesisimiz ve aktarma istasyonlarımız var. Elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Kendi bütçemiz ve hibelerle aldığımız 7 adet çöp kamyonu ile 250 ve üstü nüfusu ve turizm altyapısı olan, kışı ile yazı arasında önemli nüfus hareketleri olan noktaları belirledik. Bu noktalara çöp toplama hizmeti veriyoruz. Yaklaşık 30’a yakın rotamız var, köylerimize çöp konteynırları veriyoruz. Sıkıntımız var. Bir takım dere yataklarına çöp atılıyor. Farkındayım bu hizmeti büyütmemiz lazım ve bunun için daha fazla çöp kamyonuna, konteynıra, elemana ihtiyacımız var. Akaryakıt ile ilgili de bir açılım yapmamız lazım.”
Kaynak: İSTAMONU ÖZEL HABER