Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Kösem, iş dünyasındaki yönetici kadınların erkeklerden yüzde 11 daha düşük ücret aldığına dikkat çekti.
İş dünyasındaki yönetici kadınların erkeklerden yüzde 11 daha düşük ücret aldığına dikkat çeken Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Kösem, mevcut sistemle gelir eşitliğinin sağlanmasının 100 yılı bulacağını söyledi. Kösem, her şirkete kadın yönetici bulundurma zorunluluğu getirilmesi ile gelir eşitsizliğinin daha kısa sürede ortadan kaldırılacağına işaret ederken bu sayede şirketlerin daha çok kar edebileceğini vurguladı.
Kastamonu Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü himayesinde Kastamonu Kadın Derneği organizasyonunda düzenlenen söyleşi programında konuşan Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve CFO’su Burcu Kösem iş dünyasındaki yönetici kadının yeri hakkında değerlendirmede bulundu.
Ülkemizdeki şirketlerde üst düzey kadın yöneticinin Avrupa’ya oranla daha çok olmasına rağmen ücret eşitliğinin sağlanamadığını ifade eden Kösem, “Türkiye’de üst düzey yönetici olmak gerçekten birçok şirkette hala çok zor. Özellikle raporlara baktığımızda her beş üst düzey yöneticiden sadece birinin kadın olduğunu görüyoruz. Avrupa’ya baktığımızda bu oran yüzde 15’lerde. Türkiye bu konuda aslında daha ileride. Yönetimde kadın erkek eşitliğini sağlasak da ücret konusunda ne yazık ki sağlayamıyoruz. Kadınlarla erkekler aynı işi yapıyorlar fakat şu an da ortalama yüzde 11 daha düşük ücret alıyorlar. Eğer bir kota, bir zorunluluk getirmezsek ne yazık ki bu eşitliğin sağlanması bize sunulan raporlara göre 100 yıl sürecek.” dedi.
Kadınların duygusal zekasını kullanarak şirketlerin kar etmesinde daha etkili olduğunu belirten Kösem şöyle devam etti: “Halka açık şirketlerin yönetim kurulunun yüzde 25’i kadın olmalı diyor. Bu güzel oldu ama sadece zorunluluktan olduğunu çoğu şirkette görüyoruz. Aile şirketlerinde genellikle yönetim kurulunda kadınları görüyoruz. Diğer şirketlerde kadınlar ya bulunmuyor ya da zorunluluktan bulunuyor. Yönetim kurulu toplantılarına kabul edilmiyor. Üst düzey kadın yöneticileri çok tercih etmemelerini duygusal olmalarına bağlıyorlar. Kadınlar duygusal zekaya sahipler. İş hayatı, aile hayatını, çocukların sosyal hayatını bir arada planlayabilmek ciddi bir zeka gerektirir. Ciddi bir duygusal zeka gerektirir. Bu sebeple kadınlar duygusal zekalarıyla mutlaka başarılı olacaklardır. Özellikle yurt dışına baktığımız zaman şirketlerinin yönetim kurulunda bir kadın varsa kar ve zararlarında iyileşme olduğunu görüyoruz. İngiltere’de bir araştırma yapılmış. Yönetim kurulunda kadın erkek eşitliği sağlandığı durumda kar-zararda yaklaşık yüzde 3,5’luk bir iyileşme görülmüş. Bu sebeple Türkiye’de de kadınların önünün açılması taraftarıyım. Tepe yöneticilerin kadın olmasından korkmamalıyız. Onlar her şeyi başarabilirler. Erkekler de her şeyi başarabilirler. Ayrıma gitmeyeceğiz ama bir eşitlik istiyorsak o eşitlik olana kadar mutlaka bir kota uygulaması veya zorunluluk olmak zorunda. Her şirkette kadın yönetici bulunması zorunluluğu getirilmeli. Bu zorunluluklarla birlikte 100 yıl beklemek zorunda kalmayacağız. Çok daha kısa sürede eşitliği sağlayabiliriz.”
Kaynak: İSTAMONU I ÖZEL HABER