Muharrem ayı, 30 Temmuz Cumartesi günü başlayacak. Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü ise 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek.
Müslümanlar, yeni yıla giriyor. Hicri takvime göre yılın 12’nci ve sonuncu ayı olan Zilhiccenin bitmesiyle Muharrem ayı başlıyor. Bu yıl temmuz ayına tekabül eden Muharrem ayı, 30 Temmuz Cumartesi günü başlayacak. Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.”
Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü ise 8 Ağustos Pazartesi. İnanca göre Muharrem ayının 10’unda Hazreti Nuh’un gemisi tufandan kurtulup karaya bastığında geminin ambarında kalan son malzemeler bir kazanda birleştirilerek bir aş pişirmeye başlarlar. İşte o zamanda yapılmış aşa bugün ‘Aşure’ denir.
Aşure Tarifi: (ortalama 25 kişilik)
Malzemeler:
6 su bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı Nohut
2 su bardağı Kuru fasulye
2 çay bardağı Pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 elma, 10 kuru kayısı
200 gr kuru üzüm
2 portakalın rendelenmiş kabuğu
7 su bardağı toz şeker
Üzeri için: Kuru kayısı-incir-nar-ceviz-gülsuyu-tarçın
Hazırlanışı: Buğdayları, bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar bekletin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın, ardından buğdaya nohut ve fasulye ekleyin. Sırayla pirinç, dolmalık fıstık, kuru üzüm, küp doğranmış elma ve kayısıları ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam edin. En son, portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip karıştırın. Hafif koyulaşınca, ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini, küçük kesilmiş kayısı, incir, nar taneleri, dövülmüş ceviz, fındık, gülsuyu ve tarçın ile süsleyip servis yapın.
Haber: İSTAMONU