Yaşar Kızılkum
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ (1)

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ (1)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

  • Fiyat İstikrarı
  • İktisadi Büyüme
  • Tam İstihdam
  • Adil Gelir Dağılımı
  • Dış Ödemeler Dengesinin tutturulması

Bir ekonominin nabzının ölçülmesinde bu 5 unsur büyük önem arz etmektedir. Bu hususlar ülke ekonomisinin karnesi açısından da geçerlidir.

Halkının temel ihtiyaçlarını yeteri kadar üreten bir ekonomide fiyat istikrarı otomatikman yerine gelmektedir. Yeteri kadar üretim; istihdamı iyileştirmekte, ithalatı azaltmakta, fazla üretim ihracatı arttırmakta ve sonuçta fiyat istikrarı sağlanırken ödemeler dengesi ve cari açık meselesi de problem olmaktan çıkmaktadır.

Dengeli ve güçlü üretim; sırasıyla istihdamı arttırırken, gelir dağılımını pozitif anlamda iyileştirmekte ve nihayetinde de büyümeyi sağlamaktadır.

Sonuç olarak üretim artışı bir ekonomide en büyük itici güç ve sorun çözücü anahtar olarak yerini almaktadır. Son yıllardaki görünümde; ülke olarak yukarıda sayılan 5 unsurdan ilk ikisi olan fiyat istikrarı ve büyümeyi bir şekilde gerçekleştirebildiğimiz söylenebilse de diğer 3 unsur olan; Tam İstihdam, Adil Gelir Dağılımı, Dış Ödemeler Dengesinin tutturulması konularında ekonomimizin ateşinin maalesef düşürülemediği ve bu hususların problem olarak devam ettiği bir gerçektir.

Yukarıda sıralanan bu 5 şartı olumlu anlamda gerçekleştiremediğimiz takdirde ülke için para politikası eksiktir. Maliye politikası eksiktir ve sosyal politikalar eksiktir.

Bu çerçevede ülkemiz ekonomisinin giderek üretim yeteneğini kaybeden ve üretimde irtifa kaybeden bir ekonomi olduğunu söylemek mümkündür.

Her ne kadar teşvik sisteminde pek çok ilaveler yapıldığı gözlense de sanayicinin basit ve cömert bir şekilde teşvik edildiğini ve uygulamaların anlaşılır ve kolay olduğunu söylemek de mümkün değildir. Bu anlamda sanayici mutlu değildir. Daha çok üretmek için motive değildir. Teşviklerin; temelde üretime yönelik verilmesi ve AR-GE’ye çok daha fazla teşvik verilmesi hedeflenmelidir.

Sanayicinin yanında Tarımda üretimin teşvik edilmesi ve üretim alanlarının genişletilmesi diğer önemli hedeflerden biri olmalıdır. Ekili alanlarda bariz bir ufalma mevcuttur. Boş arazilerin değerlendirilerek yeni tarım alanlarının yaratılması sıradaki diğer önemli konulardan biridir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!