Yaşar Kızılkum
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI

SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Sigortalılar, 01.10.2008 tarihinden sonra, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4/a kapsamında sigortalı olamayacakları hususuna özen göstermelidirler.

5510 sayılı Kanunun 53. maddesi sigortalı çakışmalarında yapılacak işlemleri açıklamaktadır. Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.

4/a ve 4/b sigortalılıklarının çakışması halindeyse, 6111 sayılı Kanun ile ilgili maddede yapılan değişiklik öncesi, 4/a kapsamında sigortalı olan kişi, bu sigortalılığı sona ermeden diğer statüye tabi olmazdı.

5510 sayılı kanunun 53. maddesinde 6111 sayılı kanun ile yapılan değişiklikle, 01.03.2011 tarihinden itibaren, 4/a ve 4/b sigortalılığının tespitinde de 4/a sigortalılığının üstünlüğü uygulamasına geçilmiştir. Buna göre örneğin ticari ya da mesleki faaliyeti nedeniyle 4/b sigortalısı olan bir kişi bu faaliyetini sona erdirmeden hizmet akdiyle başka bir işte çalışmaya başlarsa 4/a sigortalılığına zorunlu olarak tabi olacaktır. Ancak değişiklikten öncesine göre farklı olarak, bu sigortalı isterse 4/b sigortalılığını da devam ettirebilecektir. Bu durumda prim ödeme gün sayısında bir artış olmasa da prime esas kazançların arttırılıp emekliliğe olumlu bir katkı sağlanması söz konusu olabilecektir. 6111 sayılı kanun ile getirilen bu düzenleme ile “sigortalılığın tekliği” ilkesi de (bir sigortalının aynı anda yalnızca bir sigortalılık statüsüne tabi olması) sona ermiştir. 

5510 sayılı kanunun 53. maddesi ikinci fıkrasına göre 4/b kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler. Bu düzenleme ile 01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortaklarının ortağı olduğu şirketlerde, üçüncü bir kişinin yapması gereken bir işi yapmaları ve bunun karşılığında ücret almaları durumunda dahi 4/a kapsamında sigortalı olmaları söz konusu olmayacaktır. Bunlar 4/b kapsamında sigortalı olmak zorundadırlar. Ancak 01.10.2008 tarihinden önce ortağı olduğu işyerinden usulüne uygun olarak 4/a kapsamında sigortalı olan kişilerin bu sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar hakları saklıdır.

İsteğe bağlı sigortalı olanların, 4/a, 4/b ve 4/c kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, isteğe bağlı sigortalılık hali sona ermektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!