admin
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. ANALIK HALİNDE ÇALIŞMA VE SÜT İZNİ

ANALIK HALİNDE ÇALIŞMA VE SÜT İZNİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

4857 sayılı 22.05.2003 tarihli İş Kanunumuz kadınlara hamilelik dönemlerinde özel haklar tanımaktadır. Hamilelik halinde çalışma ve süt emzirme iznine ilişkin haklar ilgili kanunun 74. maddesinde düzenlenmekte olup kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamalarını esas almıştır. Bu süre ikiz veya daha fazla olan çoğul gebelik durumlarında doğumdan önceki süreye iki haftalık süre daha eklenecek şekilde uzatılabilmektedir. Bu sürelerde yıllık ÜCRETLİ izinlerde olduğu gibi kadın işçinin normal maaşı ödenmesi gerekmekte, kıdem ve ihbar hesaplamalarına da bu sürelerin dahil edilmesi gerekmektedir.

Kadın işçinin talebi ve doktor onayı ile doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışılabilmektedir. Bu durumda çalışılarak geçirilen beş haftalık sürenin doğumdan sonra kullanılacak olan sekiz haftalık süre ile birlikte kullanılması mümkündür. Bununla birlikte kadın işçinin erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanılamayan süreler doğum sonrası sürelere eklenerek kullanılabilir. Yukarıda detaylı olarak açıklanan süreler doğumdan önce ve sonrası için işçinin sağlık ve işin niteliğine göre doktor raporu ile artırılabilmektedir.

Hamilelik süresince kadın işçiye rutin kontrolleri için ücretli izin hakkı tanınmaktadır. Doktor raporu ile sabit olan durumlarda kadın işçiye daha hafif işler verilmesi ve bu halde de ücretinde bir indirim yapılmaması gerekmektedir.

Tek gebelik halindeki on altı veya çoğul gebelik halindeki on sekiz haftalık sürelerini dolduran işçinin altı aya kadar daha ÜCRETSİZ izin kullanma hakkı mevcuttur. Bu süre yıllık ücretli izin hakkından ayrı olup kadın işçi süre sonunda veya başka bir zaman varsa ve isterse ücretli iznini de kullanabilecektir.  Ancak bu altı aylık süre kıdem ve ihbar süreleri hesaplamasına dahil edilmemektedir.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi gerekmektedir. Bu sürenin kullanımı işçinin kendisi belirleyebilmektedir. Ayrıca bu emzirme süreleri günlük çalışma süresinden sayılmaktadır. Örnek olarak bir buçuk saatlik emzirme süresini sabah işe gelmeden kullanmak isteyen kadın işçi normalde saat 09.00’da başladığı mesaisine saat 10:30’da fiilen başlayabilecek ancak mesai hesaplamalarında saat 09:00’da mesaiye başlamış gibi kabul edilmesi, başka bir örnekte ise mesai bitimi saat 18:30 bitirdiği mesaisi saat 17:00’de fiilen bitirmesi ancak mesai hesaplamalarında saat 18:30’da mesaisini bitirmiş gibi kabul edilmesi gerekmektedir. 

Saygılarımla…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!