Bu yıl 24-27 Eylül tarihlerinde Kastamonu’da üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Türkiye Ortadoğu Karma Ticaret Fuarı TRADEF, Batı Karadeniz’de gerçekleşecek olan tek TOBB onaylı organizasyon olarak kayıtlardaki yerini almış durumda.
Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’ın içerisinde olduğu Batı Karadeniz’deki tek fuar olan TRADEF’in bölgedeki ticaretin ve sanayinin gelişmesine önemli katkılar sağlayarak, yerel işletmeler için yeni fırsatlar ortaya koyacak elbette.
“Allah doğru kulun yardımcısıdır derler.” Bilenlerin çok fazla, yapabilenlerin azlıkta olduğu bir coğrafyada “yapabilme” ve hele ki “becerebilme” yetisini ortaya koymak büyük bir meseledir. Lafla peynir gemisi yürütmek kadar maharetli bir şey olmasa da (!) Neyse biz konumuza dönelim.
Son 8 yıldır ısrarla savunduğum şekliyle söylüyorum. İstanbul, Artvin arası bin 600 kilometre mesafede, 22 il arasında fuar yapılabilecek en uygun iki kentten birisi Samsun, diğeri ise Kastamonu’dur. Zaten 2025 yılında da süreklilik arzı bakımından da sadece bu iki şehir de fuar yapıldığını görüyorsunuz.
Yine Kastamonu’da, bizim yaptığımız tarzda Karma fuarlara eş zamanlı olarak, tarım, maden, doğal taş, orman ürünleri, tekstil ve su ürünleri fuarı gibi birçok fuara ev sahipliği yapacak kapasitede olduğunu görüyoruz ve biliyoruz. Bu konuda Müsiad Kastamonu Şube Başkanı Sadık Kışlı ve Ticaret Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu’nun da heyecanlarının olması gelecek için umutlu. Fuarcılık alanında faaliyet gösteren şirketlere duyurulur.
Kastamonu, orman ürünleri, gıda, tekstil ve otomotiv yan sanayi gibi sektörlerde güçlü olduğu görülüyor. Yıllık 500 milyon dolar seviyesine yaklaşan ticaret hacminin fuarlar aracılığıyla daha da arttırılabilir.
Fuarlar, sadece bir şehirde değil, çevre illerde de ekonomik büyümeye katkı sağlar. Örneğin, bir fuarın düzenlendiği şehirdeki otelcilik, ulaşım, lojistik ve perakende sektörleri doğrudan fayda sağlar.
Yine şehirlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını güçlendirdiğine inandığım fuarların, Kastamonu gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen bir şehrin, bu tür etkinliklerle yerel turizmini de canlandırdığı gözlemlerimiz arasındadır.
Bir diğeri ise KOBİ’lerin katıldığı Türkiye’deki yerel fuarların çoğu, katılımcıların yeni iş fırsatları yaratmasına, yeni alıcılarla tanışmasına ve ihracat yapmasına olanak tanıdığına şahit olduk. Türkiye’deki iç pazar büyüklüğünün yaklaşık 500 milyar dolar civarında olduğu ve ihracatın 250 milyar dolar seviyelerine ulaştığı düşünüldüğünde, yerel fuarların ticaretin artırılması ve şehirlere sağlanan ekonomik katkı açısından önemi büyüktür.
Yerelden globale, bir marka doğdu. TRADEF’le Kastamonu fuar liginde birçok kentin önüne geçti. Yakında sürprizlerle ve dolu dolu haberlerle karşınız da olacağız.
Sağlıcakla ve dua ile kalın