Kastamonulu hemşerimiz Prof. Dr. Feramuz Özdemir’in (63) başkanlığında hazırlanan proje TÜBİTAk tarafından kabul edildi;Türkiye’de ilk kez oolong çayıüretildi
Kastamonulu hemşerimiz Prof. Dr. Feramuz Özdemir’in (63) başkanlığında Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı, “Türk Çayından Oolong Çayı Üretimi ve Ürün Özellikleri Üzerine Sürgün Dönemi ve Oksidasyon Derecesinin Önemi” projesi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
Projeyi ÇAYKUR’dan da araştırmacıların yer aldığı 5 kişilik ekip, Rize’de iki yıl süren çalışma sonunda oolong çayın üreterek hayata geçirdi. Türkiye’de ilk kez üretilen çay renk ve aromasıyla dikkati çekiyor.
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, iki yıl boyunca süren çalışmalarının sonunda Türkiye’de, yeşil ve siyah çayın ardından oolong çayı üretildiğini duyurdu.
Dünyada yaygın olarak üretilen ve tüketilen çayın yüzde 80’inin siyah çay, yüzde 18’inin yeşil, yüzde 2’ye yakın bölümünün ise oolong çayı olduğunu anlatan Prof. Dr. Feramuz Özdemir, “Siyah, yeşil ve oolong çayı da aynı bitkiden üretilir. Sadece işlem farklılıkları vardır. Türkiye’de önce siyah çay tanındı. 2004’ten bu yana da yeşil çay üretiliyor. Oolong çayı son yıllarda batı dünyasında tanınmaya, tercih edilmeye ve sağlıkla ilgili kullanılmaya başlandı. Farklı bir aromaya sahip olduğundan pazarda hızla yer almaya başladı.” dedi.
ÇAYKUR`dan araştırmacıların yer aldığı 5 kişilik ekip ile Rize`de iki yıl süren çalışma sonunda Türkiye’de ilk kez oolong çayı üretimi gerçekleştirdiğini kaydeden Özdemir, renk ve aromasıyla dikkat çeken çayın kilosunun 80 ila 100 lir arasında değiştiğini kaydetti.
Ürettikleri çayı deneyenlerin, tat ve aromasını beğendiklerini ifade eden Özdemir, ÇAYKUR ve 200`e yakın çay firmasından Türkiye`de oolong çayı üreteceklere bilimsel ve teknolojik destek sağlayacaklarını sözlerine ekledi.