Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kastamonu Şube Başkanı Sadık Kışlı, Kastamonu’nun en önemli sorunlarından biri olan ve son dönemde de sıkça gündeme gelen nüfus azalması konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kışlı yaptığı açıklamada; “Ülkemizde ve diğer illerde nüfus artarken ilimizde neden nüfus düşüyor bunu sorgulamamız ve tedbir almamız gerekiyor. Kastamonu yıllardır göç veriyor ve bu durum şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini olumsuz etkiliyor. Nüfus kaybının önüne geçilebilir, ancak bunun için tüm paydaşlar olarak ortak hareket edilmesi gerekir” dedi.
Özellikle İstanbul’da yaşayan Kastamonulu vatandaşların birçoğunun, son dönemde yaşanan depremler ve hayat pahalılığı nedeniyle memleketlerine dönmek istediğini ifade eden Sadık Kışlı, ancak yeterli iş imkânı olmadığı için gelenlerin kısa sürede tekrar büyük şehirlere göç ettiğini vurguladı. Bu durumun Kastamonu için büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Kışlı, hem mevcut nüfusun korunması hem de geri dönüşlerin kalıcı hale getirilmesi için yeni ekonomik modellerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ EKSİK”
MÜSİAD Kastamonu Şube Başkanı Sadık Kışlı açıklamasının devamında konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: “İlimizin sanayileşme maalesef ki yavaş seyretmektedir. Kastamonu’nun sanayileşme sürecinde en büyük engellerden biri de nitelikli iş gücü eksikliğidir. Büyük yatırımcıların Kastamonu’ya gelmek istemesine rağmen, yeterli ve donanımlı personel bulunamaması nedeniyle sanayi yatırımlarını sekteye uğratmaktadır. Bu sorun çözüme kavuşmadığı sürece Kastamonu yatırım, istihdam ve ekonomik anlamda dolayısı ile nüfus artışı konusunda beklenen sıçramayı yapamayacaktır. Ben ve derneğimize üye birçok yatırımcı iş adamımızın sanayici ve üretici olarak en çok sıkıntı yaşadığımız konu nitelikli eleman ve ara eleman sorunudur. Bu noktada üniversitenin, meslek liselerinin ve diğer eğitim kurumlarının daha etkin bir rol alması gerekir.”
TERSİNE GÖÇ İÇİN ÇALIŞTAY ÖNERİSİ
Kışlı; “Hemşerilerimizi Kastamonu’ya getirebilmek, Kastamonu’da tutabilmek ve Kastamonu’da yeni iş alanları oluşturabilmek için; Valilik, Belediye Başkanlığı, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası, siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ile bütün ilgili kurum, kuruluş ve kişilerin, ortak bir plan çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadeli uygulanabilir bir program dahilinde hareket edilmesi gerekir. Bunun için de tüm paydaşların katılacağı bir çalıştay yapılması hem ilimizin hem de iş dünyasının yararına olacaktır’’ dedi.