AHMET MARANKİ’DEN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ
Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde en çok serinlemeye ihtiyaç duyuyoruz. Metabolizmamız duruma ayak uydurmaya çalışırken terlemeyle birlikte çoğu zaman su ve mineral kaybı yaşıyoruz. Tüm bunların yanı sıra serinlemek için bilinçsiz yaptığımız birçok davranışla hayatımızı tehlikeye attığımızın farkında bile değiliz. Unutmayalım; sıcak havalarda sadece kronik hastalar, yaşlı ve çocuklar değil, herkes kendine dikkat etmeli.
Soğuk su ile gelen tehlike
Sıcak havalarda en çok yapılan yanlışlardan biri güneşe maruz kalan başımızı serinletmek için su ile yıkamaktır. Başa dökülen sudan sonra güneşte kalmaya devam eden kişide, soğuk su anlık şok etkisi oluşturduğu için kalp krizi riski artar, tansiyon dengesi bozulur ve kişide halsizlik başlar.
Güneşin etkilerini azaltmak için ne yapmalı?
*Menünüzü gözden geçirin!
-Günlük yemek menünüzde salatalık, karpuz, semizotu, fesleğen, reyhan, nane ve limon gibi sebze ile meyveleri tüketin.
-Öğünlerinizde salata, haşlanmış sebze ve aperatif yiyeceklerin bulunmasına dikkat edin.
-Kızartma, kavurma, et, bol salçalı ve rafine tuzlu yiyeceklerden kaçının.
– Geç saatte yemek yemekten kaçının, akşam yemeğinizi 18.00- 19.00 arasında yemeye özen gösterin.
– Bol su tüketin
–12:00 ile 15:00 saatleri arasında direk güneşe maruz kalmayın.
Serinleten içecek tarifleri
*Susuzluk ve halsizliğinizi gidermek için: 1 litre su içine 1 adet dilimlenmiş salatalık, 3 -4 dilim limon, 1 dal parçalanmış nane ve 2 gram himalaya kristal tuz ekleyin. Karışımı 15 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.
*Susuzluk için: Gün içerisinde yediğiniz karpuz kabuklarını atmayın. 1 litre suya, 1 su bardağı blandırla parçaladığınız karpuz kabuğunu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Uyarı: Türkiye’de ilgili kanunlara göre, tüm tavsiyelerimiz ilaç değildir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.