Artan nüfus, küresel ısınma ile birlikte gelecek yıllarda gıda üretimi sorunun gündemi daha çok meşgul edeceğine işaret eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kaynakların aşırı ve yanlış kullanımına son verilmesi gerekiyor. Enerjiden, gıdaya kadar her alanda israf son bulmalı.” dedi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
İnebolulu iş insanı Mehmet Reis, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. 2021 yılında Dünya Gıda Günü için ‘Attığımız adımlar, geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam’ teması belirlendi. Çünkü hala 800 milyonu aşkın insan her akşam karnını doyuramadan yatıyor. Yıllardır doğal kaynakların sınırsız olduğu düşüncesiyle hareket ediliyor. Üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlığını korumak için kaynakların aşırı ve yanlış kullanımına son verilmesi gerekiyor.” dedi.
Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı geçeceğini hatırlatan Mehmet Reis, “Bir yandan dünya nüfusu artıyor, bu artışla birlikte tarımsal ürünlere olan talebin de yüzde 60 oranında artacağı öngörülüyor. Ancak diğer yandan kırsal kesimde yaşayanların oranı düşüyor. 2000’li yıllarda dünya nüfusunun yüzde 60’ı kırsal kesimde yaşarken; 2050 yılında bu oranın yüzde 30’a düşeceği öngörülüyor. Gelecek yıllarda, gıda üretimi sorunu, dünya gündeminde daha çok yer alacaktır.” diye konuştu.
Hem Toprağa Hem de İnsana Faydalı
Baklagillerin toprağa ve insan sağlığına olan etkisini değerlendiren Reis, şunları söyledi: “Baklagiller toprağımızın azot ihtiyacını karşılar ve daha az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca baklagiller büyürken nitrojen takviyesi yaparak toprağın ömrünü uzatır. Bu sebeple küresel iklim değişikliğinin getirdiği sorunlara karşı da etkin rol oynar. Hastalıklara karşı etkin savunma sistemine destek olmaları nedeniyle baklagiller pandemi sürecinde ayrı bir önem kazandı.”
Kuraklık Sofrayı Doğrudan Etkiliyor
Gıda kayıpları ve atıklarla mücadele kadar, iklim sorunlarının da önemli bir etken olduğunun altını çizen Mehmet Reis, kuraklığa da dikkat çekti. Kuraklığın bazı yıllarda gıda üretimini ciddi ölçüde etkilediğini ve ürün kaybı yaşattığını ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde kuraklık daha çok içme suyu sorunu olarak algılanıyor. Oysa kuraklık, tarımsal üretim ile beraberinde sofradaki gıdayı da olumsuz etkiliyor. Bir insanın günlük su ihtiyacı 4 litre iken, günlük gıdasının üretimi için 2 bin litre su gerekiyor. 1 kilogram buğday için 750 litre, 1 kilogram sebze için 322 litre suya ihtiyaç duyuluyor.”
‘Bakliyat Köyü’, ‘İsraf etmeyelim, yaşamı eşitleyelim’ gibi projelerle toplum sağlığı ve insanlık geleceğine dair önemli mesajlar veren Reis Gıda, ulusal ve uluslararası birçok projenin ise paydaşı konumunda yer alıyor. Reis Gıda, Bakliyat Köyü projesi ile Ata tohumu olarak bilinen bakliyat çeşitlerini hem koruyor hem de gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. ‘İsraf etmeyelim, yaşamı eşitleyelim’ projesiyle de gıda kaybı ve israfının azaltılması ve bu konuda farkındalık oluşması planlanıyor.