2 milyon gönüllü aranıyor!
Türk Kızılayı Bayrampaşa Şube Başkanı, Eczacı Ali Murat Duman, “14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” dolayısıyla İSTAMONU’ya açıklamalarda bulundu.
“14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü, her sene Kızılay olarak coşku ile kutladığımız ve kan temini konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirdiğimiz çok özel bir gündür” diyen Duman, kan bağışı konusundaki sorularımızı da yanıtladı.
“Kan veren insan psikolojik açıdan kendini ferahlamış hisseder. Bir başkasına kendi vücudundan sunduğu katkı, insanın merhamet duygularını harekete geçirir” diyerek kan bağışlamanın insan ruhunda yarattığı olumlu değişimi işaret eden Duman, Dünya’da en fazla 0 Rh(+), Türkiye’de ise en fazla A Rh (+) grubu kan bulunduğunu söyledi. Bir ülkenin kan ihtiyacı karşılama sorun yaşamaması için nüfusunun en az yüzde 5’inin düzenli kan vericisi olması gerektiğini kaydeden Duman, Türkiye’de yıllık ortalama 2 milyon ünite kan bağışlanması gerektiğini söyledi.
Ayrıca Duman, ülkemizdeki kan bağışının her yıl düzenli olarak arttığını belirterek, 2012 yılında 1 milyon 476 bin ünite kan bağışlandığını ifade etti.
Türk Kızılayı’nın ülke ve dünya insanlığına sunduğu katkılara da değinen Duman, Suriye’den Filistin’e Myanmar’a ve dünyanın birçok ülkesine uzanan “gönüllü yardım eli”ni anlattı. Duman ayrıca, başkanı olduğu Bayrampaşa şubesinin birçok alanda ilklere imza attığını vurgulayarak, Afet Yönetmeliği’ne katkıda bulunan tek Kızılay şubesinin Bayrampaşa olduğunu söyledi.
Karşılıksız uzanan gönüllü yardım eli
İSTAMONU’ya değerlendirmelerde bulunan Türk Kızılayı Bayrampaşa Şube Başkanı, Eczacı Ali Murat Duman, şöyle konuştu: “Kızılay, ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancıllığın, merhametin, tarafsızlığın ve barışın simgesidir. Bu itibarla Türk Kızılayı, 2012 yılında ülke genelinde doğrudan ve şubeler aracılığıyla yardıma muhtaç 255 bin 36 kişiye ulaşarak yaralarını sarmış, 175 tekerlekli sandalye de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.”
Yüzbinlerce insanın umut ışığı
Aynı yıl içerisinde 272 Şube Başkanlığı aracılığıyla 30 bin 415 ihtiyaç sahibine 6 milyon 555 bin 450 TL tutarında zekât ödemesi yapıldığını ifade eden Duman, sürecin bu yıl da devam ettiğini aktardı.
Duman, “Ayrıca kurum bünyesinde faaliyetlerini yürüten 12 Aşevi, 4 Huzurevi, 8 Öğrenci Yurdu, 5 Giyim Yardım Merkezi K
imsesizler Evi ve Gıda Bankacılığıyla 514 bin 668 kişinin çeşitli ihtiyaçları giderilmiştir. 2012 yılı Ramazan ayı içerisinde yapılan Yardım Kolisi Dağıtım Kampanyası çerçevesinde ise53 bin 580 ihtiyaç sahibine 10 bin 716 adet gıda kolisinin dağıtımı yapılmıştır” bilgisini verdi.
İlklerin Kızılay Şubesi Bayrampaşa
Bayrampaşa Kızılay olarak birçok ilke imza attıklarının altını çizen Duman, bunun kendisi için onur vesilesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Afet Yönetmeliği’ne katkıda bulunan tek Kızılay şubesi biziz. Afet ve Acil Durum Yönetmeliği’nde değişiklik teklifi hazırladık. Bu teklifi İstanbul Milletvekili Harun Karaca aracılığı ile Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına sunduk. Değişiklik önerimiz olumlu karşılanmış olup gerekli çalışmalar devam etmektedir. İlçemizin adını aldığı Sadrazam Bayrampaşa’nın Fatih ilçesinde bulunan külliye ve türbesinin ihya edilerek ziyarete açılmasını sağladık. Bayrampaşa’daki 40 bin aileye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak Aile Afet Planı Kartı dağıttık.
Şiddete ve tacize maruz kalmış çocuk ve ailelerin durumunu milli bir felaket kabul ederek, uzman pedagog Adem Güneş, İstanbul Milletvekili Alev Dedegil ve Bayrampaşa Kaymakamlığı ile birlikte ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde kanun teklifi, konferans raporu ve neticede sağlık bakanlığı bünyesinde pilot uygulama olarak başlayan bir birim kuruldu.
Türkiye’de ilk defa Bayrampaşa’da risk yönetimi odaklı afet ve acil durum planı hazırladık.
İlçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle hazırlanan bu planda ilçenin tüm riskleri belirlenmiş durumdadır.
Şubemiz koordinatörlüğünde Bayrampaşa’da 2 yılda 40 bin öğrenciye tek tek depremden korunma eğitimi verildi.
Şube olarak Genel Başkanlığımız adına Türk-Macar İşadamları Genel Başkanlığıyla her alanda bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu protokol çerçevesinde Suriye’den ülkemize sığınan kardeşlerimize 100 bin dolarlık ayni yardımda bulunuldu. 2010 yılının yaz ayında Pakistan’da meydana gelen sel felaketinden sonra mağdur bölgelerden biri olan Karaçi’ye bağlı Multan kentinde, sıcak çatışmaların arasında 65 adet Mevlana evinden oluşan Bayrampaşa mahallesini kurduk.
Bayrampaşa Kaymakamlığı ve Kardeşlik Sınır Tanımaz Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Proje sonucu, mahallenin açılışını Bayrampaşa kaymakamı ile beraber yaptık. Bir şube olarak Türkiye’de ilk defa uluslararası bir faaliyet gerçekleştirilmiş oldu.”
Türk Kızılayı’nın dünyanın her yerinde yardıma koştuğunu hatırlatan Duman, Suriye’den Myanmar’a, Gazze’ye kadar son zamanlarda yapılan yardımlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Suriye
“Hali hazırda, Türk Kızılayı’nın yürütmekte olduğu en büyük insani yardım operasyonu olan Suriye Krizi İnsani Yardım Operasyonu, 1,5 yıldır Valilikler, Kaymakamlıklar ve İl Afet ve Acil Durum Başkalığı (AFAD) yetkilileri ile koordineli bir biçimde büyük özveri ve titizlik içinde yürütülmektedir.
29 Nisan 2011 tarihinden itibaren sürdürülmekte olan Suriye Krizi İnsani Yardım Operasyonu kapsamında ülkemizde faaliyette olan 18 adet çadır kentte 157.746 Suriye vatandaşı misafir edilmekte, 111 Türk Kızılayı personeli görev yapmakta, 32.190 adet çadır, 43 adet araç kullanılmakta, 8 bölgeden sıfır noktası dağıtım faaliyeti yürütülmektedir.”
Myanmar
“Myanmar yardım operasyonu kapsamında, 720 adet mutfak seti ve 576 adet aile gıda kolisinden oluşan 18 tonluk yardım malzemesi Türk Kızılayı tarafından, 7 Ağustos 2012’de, havayolu ile Yangon’a sevk edildi.
18 tonluk yardım malzemesi, 9 Ağustos 2012 tarihinde, 3 kargo uçağı ile Yangon’dan Sittwe’ye gönderildi.
Türk Kızılayı ile Myanmar Kızılhaçı tarafından oluşturulan ortak komisyon marifetiyle, Sittwe’de dağıtılmak üzere 250 ton pirinç tedarik edildi. Toplamda 221 bin kişiye gıda, kıyafet ve battaniye yardımı ulaştırılmış oldu.”
Gazze
“Ortadoğu’nun kanayan yarası Gaaze’deki Müslüman kardeşlerimize yıllardır yardımını esirgemeyen Türk Kızılayı, son olarak 21 Kasım 2012 tarihinde, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlatmış olduğu ve 103 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan “Bulut Sütunu Operasyonu”nun ardından, Gazze Delegasyon Başkanlığımızca yerelden temin edilen, 12 bin Dolar tutarındaki 300 adet gıda kolisini, Gazze Şeridi’nde ihtiyaç sahibi ailelere dağıttı.
Öte yandan, Türkiye’den 132 bin TL tutarında toplam 3 bin adet gıda kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidilerek, öğrenci bursu, içme suyu rehabilitasyonu ve yüz binlerce dolarlık çeşitli yardım projeleri geliştirildi.”