Türkiye’ye has lezzetlerden olan tarhana çorbasının, 12 vilayette farklı yapıldığı ortaya çıktı. Kendine has tarhanayla listeye giren vilayetler arasında ‘Yaş Tarhana’ ile Kastamonu da var.
Star Gazetesi’nden yayımlanan yazıda Aydan Üskanat yaptığı araştırma sonucu 81 vilayetin 12’sinde değişik usullerle tarhana çorbası yapıldığı yazıldı. Listeye giren Kastamonu’nun yaş tarhanası şu cümlelerle anlatıldı:
“Kastamonu Tarhanası’nın özelliği kurutulmadan yapılması yani yaş olması. İçinde süzme yoğurt, taze nane, domates, acı biber, kuru soğan bulunuyor. Pürüzsüz bir dokusu var. Bu tarhananın olmazsa olmazı dereotunun tohuma kaçtıktan sonraki hali olan darak… Çorbası yapılırken içine kıyma ve baharat karışımı da ekleniyor. Dereotu ve darak otunun tam zamanında katılması belkide Kastamonu Yaş Tarhanası’nın en belirgin kılan özelliği olsa gerek.”