1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. KASİAD’da geniş katılımlı değerlendirme toplantısı

KASİAD’da geniş katılımlı değerlendirme toplantısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD)’nin davetlesi olarak İstanbul’a gelen Kastamonu ilçe belediye başkanları KASİAD Genel merkezinde dernek yöneticleriyle kahvaltılı değerlendirme toplantısında buluştu.

Toplantıya KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan, Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, Cide Belediye Başkanı Necdet Demir, Devrekâni Belediye Başkanı, Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve KASİAD üyeleri katıldı.

Toplantıda kim, ne söyledi?

KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan: Valilik ve Belediye başkanları bir olmalı plan çıkarmalı bizim gibi işadamlarına bunun bilgisi verilmeli biz de ona göre çalışıp yatırımlarımızı yapmak için yöneliriz. Bize, iklime ve bölgeye yönelik yatırımlarda öncelik etmeniz lazım.
Devletin o ışığı görmesi lazım, orda yatırım olması lazım. Ben İnebolu limanını yapayım diyor bir sanayi yok oraya gidecek mal taşıyacak
Vali beyle toplantımızda neden buraya yatırım yapmıyorsunuz dedi. Bizim buraya yatırım yapmamız için bölgeye yakın bir yerde ihracat yapılması lazım. Bence Kastamonu’ya yatırımdan önce İnebolu limanı yapılmalı çünkü İç Anadolu bölgesindeki ihracatı çekecek olan yer İnebolu limanı olur. O zaman kimse oradan buradan alıp Ambarlıya İzmit’e ne bileyim karşıya getirmez malını, çünkü İnebolu limanı çok daha kestirme ve daha merkezi bir yer orda bir konteynır limanı yapmak çok da zor değil. İç Anadolu bölgesinin ihracatının %80’i oradan yapılabilir.

Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar: Kastamonu’da biliyorsunuz 4 yıldızlı otel yapıldı. Ben 10 trilyon (milyon)param olsa yapmazdım diyorum. Çünkü önü açık bir yatırım değil. Tamamen memleket aşkıyla yapılan bir iş. Biz yollarımızda kışın zor şartlara alıştık, yolculuk yapabiliyoruz.

Dışarıdan gelenler için korku tüneli gibi, öncelik yollarımız yapılmalı. Bir yerden bağlanıp sahil bulunmalı ondan sonra sahil yolu bir şekilde yapılır. Biz yatırımcıyı aramayız yatırımcı bizi bulur o zaman. Tekstilci geliyor bize ne verirsiniz diyor ne yaparız demiyor. Yeri bedava verir misiniz, elektriği yarısını almaz msınız?Bunlarla karşılaşıyoruz.

Kastamonu’da deniz olmasına rağmen maalesef deniziyle önde olan bir il değil.

Çok karşılaşıyoruz Kastamonu’da deniz var mı diye soranlarla. Gittiğimiz fuarlarda biz yaptığımız teknelerle tanıtmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar yapılan çalışmalar hep merkez odaklı olmuş. Bölgesel düşünülmeli Kastamonu yatırımları. Denize mi dağa mı yola mı öncelik vereceğiz. Otel mi lazım, otel yapalım Sanayi mi lazım Sanayi yapalım bir yol haritamız olması lazım önceliklerimiz bilinmeli.

Cide Belediye Başkanı Necdet Demir: 2013 yılına geldik. Benim ilçem 1919 yılında Kurtuluş savaşında Atatürk’e ilk parayı gönderen ve Cumhuriyetin ilk harcını koymuş bir ilçe ama hala yolu yok. Yolu olmayan bir yerde nasıl rekabet edeceksiniz. Kastamonu da kalkınmada öncelikle yol sorununu çözmeli. Bizler sizlerin yerlerini bekliyoruz. Biz bıraktığımız da başkaları sahip çıkacak bu sefer.

Sizlerin bize katkısı, oluşturacağınız lobi faaliyetleri önemli duygusal bağlarlar gelen yatırım değil, kendi kendini amorti eden bir yatırım anlayışını benimsetmemiz lazım, bu da yoldan geçiyor. İstanbul’da iş dünyası olmak üzere ciddi nüfus potansiyelimiz var. Kullanabiliyor muyuz, bence hayır. Başbakanımızın 2023 hedeflerinde büyük duble yollar ve tüneller ile ulaşım ağları ile Türkiye’yi baştan başa örmek gibi bir projesi olduğunu iyi biliyoruz. Biz talep etme ve isteme lobisini maalesef kullanamıyoruz. Hemen komşu olduğum Amasra’da yapılan yol ve Tüneller çok önemli, ancak Amasra benim ilçemin yarısı kadar anca eder. Cide 12 kilometrelik sahil şeridiyle Türkiye’nin 2’nci ilçesi ve ne ilginçtir; Turizmin her türlüsü yapılabilecek bir ilçem var, gelin görün ki yolum yok. Yolu olmayan ilçeye neyin gelmesini bekleyeceksiniz. İşte burada potansiyel gücü devreye sokarak ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor. Benim Cide olarak Turizm için beklentilerim olmalı, başka konularda değil. Cide’nin sahil yolu yapılsa Amasra’ya kadar gelen turistleri çekebiliriz.Biz yabancıları gece getirdik nereye geldiklerini şaşırdılar korkudan yol sebebiyle. Ama gündüz olduğunda gördükleri manzaraya hayran kaldılar cennet burası dediler.

Doğanyurt belediye başkanı Ahmet Kaya:

Kastamonu OSB’de boş yer kalmadı gibi çünkü teşvikte oraya, devletin resmi uygulaması da olabilir. Kar olmayan bir durumda özel sektör yatırım yapmaz, Doğanyurt’ta yatırım yapmaz yatırımcı çünkü yol problemi var. Sahil kesiminde ki yol problemi halledilmeli. Biz belediye başkanları olarak çaresiz kalıyoruz bize en büyük desteği verecek olan büyük işadamlarıdır. İş dünyası sesimizi duyurmamızda bize öncü olmalı. Kastamonu sahil yolu yapılırsa İstanbul’la olan mesafemiz 5 saate kadar düşüyor. Bize hiç başka bir şey lazım değil Sahil yolu problemi halledilmeli ilçe başkanı belediye başkanı milletvekili sanayicilere baskı kurmalı.

Küre belediye başkanı Kamil Aydınlı

Kastamonu coğrafyası çok geniş kapsamlı. Küre’de madencilik, Cide’de sahil var, ama kullanılamıyor. Sorunlarımızı Bölgesel değerlendirmek lazım. Kastamonu çok güçlü ama sanki biz bunun farkında değiliz. Milletvekilleri, işadamları, siyasetçiler çok önemli ama asıl önemli olan fikir birliği olmasıdır. Herkes Kastamonu’yu bir tarafa çekiyor. Bir arpa boyu yol alamıyoruz. Devlet baki iktidarlar gelip geçicidir. Ben muhalif partideyim ama siyaset seçim zamanı olur. Ondan sonra memleket için birlik olunur. Benim Ak Parti milletvekilleriyle hiçbir sıkıntım olmadı. Onlarla Ankara’da görüşmelerde de bulundum. Siyasetin tüm alanlarında Kastamonulular olmalı, illa iktidar partiden aday olunmamalı. Kadıköy’de CHP etkinse, Üsküdar’da MHP etkinse, Şişli’de Fatih’te AKP etkinse bu alanlara yönelmeli. Birlik olup yumruk vurmasını öğrenirsek açamayacağımız kapı, yapamayacağımız iş yok.

Ilgaz tüneli İnebolu’ya kadar üç tane tünelle geçilecek, duble yollar açılacak İnebolu limanı havaalanı devreye girecek. Örneğin en uzun teleferik bizde ama onu işlevsel hale getiremiyoruz. Düşünsenize dünya çapında Küre Dağları var. Bartın’dan Sinop a kadar iki üç tane yat alıp sahil şeridinde insanları gezdireceksiniz. Sahilde kalmak isteyen sahilde, dağda kalmak isteyen dağda kalacak. İşadamları, dernekler, siyasiler ayrı telden çaldığı sürece hiç bir şey olmaz. İşte bu yüzden KASİAD’ı önemsiyorum birlik adına.

KASİAD üyesi Mustafa Tuna: Yatırımcı alt yapı ister öncelikle başında duramadığı işe yatırım yapmak istemez. Yurt dışında iş yapmak daha kolay, sabah gidip akşam gelinebiliyor. El birliğiyle büyük işadamları birleşip siyasilere baskı yapılmalı bastırmalı her yönlü ulaşım sorununu birlikte halletmeliyiz. Belediye başkanı işadamları valimiz aynı gün toplantı yapıp karara bağlayıp işlerine dönebilmeli. Beğenmediğimiz diğer bölge siyasetçileri işadamları kavga etseler dahi dışarı çıktıklarında birbirleriyle sarmaş dolaş oluyorlar bizde ise tam tersi hep birbirimizi kötülüyoruz

Yaşar Kızılkum: Başkanlarımızı dinledim çokta istifade ettiğim bir toplantı oldu. Ancak, yoldan da önce birlik ve beraberliği sağlamak lazım. Kastamonu valiliği öncülüğünde Nisan ayı içerisinde planlı programlı büyük işadamları, bütün belediye başkanlarının ve Kaymakamların olduğu çok üst düzeyde ticaret odasının da bulunacağı şimdiden programlı bir toplantı yapmalıyız.

KASİAD üyesi Sezai Alkan: Bireysel genel olarak bakarsak her siyasetçi sivil kuruluşları halkı görmek ister yani o olmazsa peşinde fazla bir işte etkili olamaz siyasette zaten biliyorsunuz sayı da sayısal da önemlidir.

KASİAD üyesi Mehmet Görgülü: Yaklaşık 1,5 yıl KASİAD’da görev aldık. 1,5 yıldır kaçıncı toplantı oldu sayamadım. Başkanımızla da kaç kez Ankara’ya gittik. Hep aynı konular aslında. Kastamonu’ya gittiğimiz zaman bu niye olmasın? En çok ticaret yapan benim. Cide’de bir fabrika çalıştıran bir insanım. Biz Ankara’ya gittiğimizde de aynı şeyleri yaşadık milletvekillerimize dedik ki böyle böyle orda kaç tane yaptırım var yapmaya değer mi bizim en çok sorunumuz ciddi bir Kastamonu lobisinin oluşamayışı.

Bu cemiyetçiliğide bir beceremiyoruz. Becerdiğimizi zannediyoruz ama bu dernekçiliği köy dernekçiliğiyle çok karıştıranlar var. Ben bizim Kastamonu insanı kadar saf temiz bir insan tanımadım lakin çok özür dileyerek söylüyorum bir o kadar da cahil insanda tanımadım. Bizim Kastamonu o kadar bakir kaldı ki… Biz bugün onun ezikliğini yaşıyoruz, bugün Kastamonu da bir yatırım oluşturulamıyorsa bu Kastamonu’nun sessizliğindendir ağlamayan çocuğa meme verilmez diye atalarımız boşuna söylememiştir. İnşallah hep beraber hareket edersek burada 5 tane yerine 17-18 tane belediye başkanımız olursa, değerli büyüklerimiz, ağabey dediğimiz insanlar olursa ki artık olmak zorundalar.

Gazete İstamonu Yazı İşleri Müdürü Gözde Yüksel: Siyasilerimizin büyük bir başarısızlığı söz konusu. Devrekâni belediye başkanımızın söylediği gibi 50 yıldır biz önümüzü görememişiz. Bir vali Süpermen gibi gelmiş demiş ki siz yanlış yapıyorsunuz. Ne oldu biz yanlış yapıyoruz diye yatırım aramaya başladık. Siyasilerimiz Ankara’da etkin değiller. Evet, siyasilerimiz başarısız mıdır? Başarısızdır, ama bizim yaptığımız bir hata daha var. Her belediye acaba ne kadar kendi bölgesinde ki iş adamını biliyor Abana belediye başkanı diyebiliyor mu ki Abana da 100 tane iş adamı var. Cide belediye başkanımız diyebiliyor mu ki şu kadar iş adamımız var. Biz proje üretmiyoruz, hatamız bu. Biri geldiği zaman bize, diyoruz ki yol yapalım, ihtiyacımız var, meyve sektöründe ilerleyebiliriz, tarım sektöründe ilerleyebiliriz. İhtiyacımız var ama biz bir evrak hazırlayıp vekilin önüne veya başkanın önüne bunu koymuyoruz. Belediye olarak projelere yer veriyor musunuz, veya bundan sonra ki süreçte yer vermeyi düşünüyor musunuz?

Tuncay Kendiroğlu: Yalnız bir kısır döngü içerisinde yaşayıp duruyoruz. Ben 18 yıl Kastamonu’da yaşadım. 5 yıldır da üniversite eğitimi için buraya geldim. 5 yıldır İstanbul da şöyle bir yankı var bizim İstanbul da iş adamlarımız var. Siz yerel yöneticiler olarak daha iyi bilirsiniz, siz yerelden ayaklandırmayı başlatmadığınız zaman İstanbul’daki kimse hiçbir şey yapmaz. Herkes kendi işinde, gücünde insanlar. Kastamonu, Batı Karadeniz bölgesinde marka olabilecek kendini öne çıkarabilecek yegane bir ildir. Sinop, Bartın Karabük bizim rakibimiz olamaz ama baktığımız zamanda hepsi bizi geçmek üzere.
Sayın Ayhan Aslana şu soruyu sorayım siz uluslar arası bir firmanın yönetim kurulu üyesisiniz şirketinizin kısa vadeli uzun vadeli planları vardır değil mi, şirketinizin 3 yıl sonra nekadar ciro yapacağını şimdiden hesaplamışsınızdır değil mi, Kastamonu’nun böyle bir hesabı var mı? Yok.
Kastamonu’nun ben marka olacağım ben yatırımları çekeceğim diye bir derdi var mı? Marka, reklam, vs değil marka yaşanılabilir bir şehrin topyekun harekete geçmesi, bunun içerisinde Devrekani’yi ayrı tutamayız. Bir araya gelerek bir şehri oluşturmak zorundayız. 19 tane ilçemiz var ve hepsinde festivaller yapılıyor ve bütçelerini biliyoruz. Her festivalde 300-500 milyar para gidiyor aşağı yukarı bir araya gelip o paraların yüzde 10 unu kenara ayırsalar Kastamonu’nun markalaşması için, emin olun Kastamonu’yu 5 yıl sonra kimse tanıyamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!