featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. İstanbul’dan göğe yükselen seda

İstanbul’dan göğe yükselen seda

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeyh Şaban-ı Veli Camii ve Külliyesi kaba inşaatında sona yaklaşılıyor

Anadolu’nun dördüncü büyük evliyası olarak bilinen, Kastamonu’nun manevi şahsiyetlerinden Şeyh Şaban-ı Veli, Pendik’te adının verildiği cami ve külliyede hayat buluyor.

Temeli 2013 yılının aralık ayında atılan Şeyh Şaban-ı Veli Camii mimarisinin yanı sıra İstanbul Anadolu Yakasının en gözde bölgesinde yer almasıyla dikkat çekiyor.

Kaba inşaatı bitmek üzere olan eser toplamda 3 bin 500 metrekare kapalı alanda konferans salonu, yatılı Kur’an kursu ve sosyal alanlarıyla bir külliye olarak da hizmet verecek.

Tem Otoyolu Kurtköy Pendik mevkii üzerinde, Sabiha Gökçen Havalimanı iniş ve kalkış pistine paralel olan cami binlerce insanın belleğinde yer edecek.

Göz kamaştıracak

Mimar Sinan’ın ‘Çıraklık eserim’ dediği 1453 yapım tarihli Fatih Şehzadebaşı Camii’nden esinlenerek tasarlanan Şeyh Şaban-ı Veli Camii mimarisiyle göz kamaştıracak.

Eser, 16 kubbesi, birbirine 30 metre mesafede bulunan 28 metre yüksekliğindeki 2 minaresiyle görkemli bir atmosfer sunacak.

Engelliler unutulmadı

Bin 500 kişi kapasiteli camide, engellilerin yardım almadan tek başına ibadet yapabileceği ortam sağlanacak.

Engelli rampasının yanı sıra caminin minaresinin biri asansörlü olacak.

Camide ayrıca 200 kişilik çok amaçlı salon, 60 kişilik yatılı Kur’an kursu, 100 kişilik konferans salonu da yer alacak.

Şeyh Şaban-ı Veli Camii Derneği Başkanı Dadaylı hemşerimiz Eset Yılmaz’ın öncülüğünde ve birkaç gönüllünün çabalarıyla hayat bulan caminin yer aldığı mahalledeki otobüs ve metro duraklarında şimdiden Şeyh Şaban-ı Veli ismi de yer almaya başladı.

Ayni ve nakdi yardım bekleniyor

Şeyh Şaban-ı Veli Camii Derneği Başkanı Eset Yılmaz İstamonu’ya yaptığı açıklamada 2 yıl gibi kısa bir sürede caminin neredeyse kaba inşaatının tamamlandığını söyledi.

Pendik Kaymakamı Osman Tunç, Belediye Başkanı Kenan Şahin, İlçe Müftüsü Ziya Ersin’in aralarında bulunduğu çok sayıda protokol üyesiyle Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nin temelinin 2013 yılında atıldığını anımsatan Eset Yılmaz, “ Bin 40 metrekare alan üzerinde 4 katlı ve toplamda 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak camimiz hem ibadet hem de sosyal alanlarıyla göz dolduracak.” dedi.

Camiyi hizmete açmak için çalışmaların hızla devam ettiğini bildiren Eset Yılmaz, ince inşaat ve işlemlerin olduğuna dikkat çekerek, hayırseverlere çağrıda bulundu.

Cami yapımında katkıda bulunanlara ve bulunacaklara müteşekkir olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi: “ Özellikle Kastamonulu hemşerilerimiz Şeyh Şaban-ı Veli Camii’ne bu zamana kadar önemli katkılarda bulundu. Ancak eserimizin layıkıyla vücut bulması, ince inşaatın ve işlemlerin tamamlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu zorlukları da hayırsever hemşerilerimizin de katkılarıyla aşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Bağış hesap numarası:

Türkiye Finans Bankası Şube Kodu: 78

Hesap Numarası 183 85 39-1

IBAN: TR20 0020 6000 7801 8385 3900 01

Şeyh Şaban-ı Veli kimdir?

Anadolu’nun dördüncü büyük evliyası kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli’nin doğum tarihi kesin olmamakla birlikte kaynaklarda Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde 1481 yılı olarak belirtilir. Halveti Tarikatı’nın, Cemaliye Şubesi’nin, Şabaniye Kolunun kurucusu mutasavvıfın vuslat tarihi ise 4 Mayıs 1569 olarak biliniyor.

Şeyh Şaban-ı Veli, doğmadan önce babasını, 3yaşına geldiğinde ise annesini kaybetmiştir. Hayırsever bir kadın tarafından evlat edinilir. Eğitimine doğduğu mahallenin okulunda Kur’an-ı Kerim öğrenerek başlar. Kastamonu’da devam ettiği eğitimini tamamlayıp, İstanbul’a giderek, Fatih Sultan Mehmet Han medreselerinden biri olan Karadeniz Başkurşunlu Medresesi’ne kaydolur.

Şeyh Şaban-ı Veli 9 yıl süren eğitimi süresince Eyüp Cami’nde de kürsü şeyhliği yapar. Kastamonu’ya giderken uğradığı Bolu’da Hayreddin Tokadi’nin dergahının yanında konakladığında, dergahtaki zikre katılır. Zikirden sonra Hayreddin Tokadi’ye biat eder ve 12 yıl şeyhin hizmetinde bulunur. 1530-1531 tarihinde Kastamonu’ya gönderilir. Önce Cemalattin Camii’nin avlusuna, daha sonra Honsalar Camii’nin içinde bir odaya yerleşmiştir.

Hep Kastamonu’da kalan ve Anadolu’nun dördüncü büyük evliyası kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli daha sonra vefatına kadar kalacağı Şeyh Sünneti Efendi dergahına yerleşmiştir. Yedi yıl halvette kalarak evliyalık mertebesine ulaşmıştır. Vefat ettikten sonra da türbesi burada inşa edilmiştir. Türbe, daha sonraları hasar görmüş olup, 1902 yılında Mahmut Paşa tarafından yeniden inşa edilmiştir.

Seyyid Sünneti Efendi tarafından 1490 miladi yılından önce oluşturulan külliye, Kastamonu Kalesinin batı yüzüne geldiği için Hisarardı denilen kesimde Gümüşlüce deresinin ağzındadır. Bünyesinde 1490 miladi yılından önce yaptırılan cami, Ömer Kethüda ve ulema ile halk tarafından 1611 yılında yaptırılan türbe, cami ile aynı tarihlerde yaptırılan dergah, türbe ile aynı tarihlerde yaptırılan kütüphane, asa suyu ve 1900 yılında yaptırılan şadırvan mevcuttur.

Eset Yılmaz yeniden

Ahmet Yesevi Mahallesi Şeyh Şaban-ı Veli Camii ve Kur’an Kursu Yapma ve Yaşatma Derneği’nin 2. Olağan Genel Kurulu 15 Kasım Pazar günü Pendik’te bulunan dernek merkezinde yapıldı.

Genel kurulun divan başkanlığını Hasan Elbuz, katip üyeliklerini ise gazetemiz imtiyaz sahibi Hüseyin Karadeniz ile Nevzat Ertekinoğlu üstlendi.

Tek liste halinde gidilen genel kurulda Dadaylı hemşerimiz Eset Yılmaz, delegelerin güven oyunu alarak yeniden başkanlığa seçildi.

Yılmaz’ın listesinde şu isimler yer aldı:

Yönetim Kurulu: Hakkı Alptekin, Dursun Küçükalev, Sadık Çörek, Recep Antal, Kazım Bölüm, Recep Acarol, Şaban Gül, Mehmet Karabulut, Ömer Kayıkçı

Denetleme Kurulu: Erdoğan Terzi, Bayram Aslandağ, Abbas Yazıcı, Harun Karabulut, Adem Manoğlu, Recep Yıldırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!