İstanbul’da en yoğun nüfusa ve dernek sayısına sahip illerin başında gelen Kastamonu’nun, turizm alanında isteği tanıtımı yeterince sağlayamadığı görülüyor. Tanıtım atağına “Bir yerden başlamak lazım”.
İstanbul’da en yoğun nüfusa ve dernek sayısına sahip illerin başında gelen Kastamonu’nun, turizm alanında isteği tanıtımı yeterince sağlayamadığı görülüyor. Tanıtım atağına “Bir yerden başlamak lazım”. Mesela; İstanbul’da İETT otobüslerindeki reklamlar ile doğa, tarih ve inanç turizmi başta olmak üzere Abana ve Cide ilçelerinin ön plana çıkarılacağı deniz turizmi gibi.
Kastamonu’nun arkeolojik bazı kazı ve yüzey araştırmaları sonucunda Eski Taş Çağı döneminden günümüze kadar kesintisiz bir kronolojiye sahip olduğu gözlemleniyor. Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere 5 dalda ele alınabilecek, halen yerli yabancı turistleri kendine hayran bırakabilecek etkileşime sahip.
İlimizin 2016 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artan ve 4 milyar 204 milyon 11 bin Türk Lirası olarak gerçekleşen iç turizmden yeterince pay alamamasını İstanbul kanadını tam anlamıyla kullanmamasına bağlıyoruz.
Haydi Kastamonu’ya
İzmir’e doyamazsınız, ya Kastamonu’ya?
İzmir’in “Tarihe doyarsın, İzmir’e doyamazsın” sloganından ve tanıtımından yola çıkarak Kastamonu’nun İstanbul’da ulaşım araçlarında tanıtılması gerektiğine inanıyor ve iç turizmin 4 milyar Türk Liralık hasılatından pay alması için Kastamonu Valiliği, Belediye Başkanlığı, İstanbul’da bulunan sivil toplum kuruluşlarını el birliğiyle, iş birliğine davet ediyoruz. Gelişen ve değişen yeni istihdamlara kucak açmış bir Kastamonu’nun, nüfusun geri dönüşünde büyük pay sahibi olacağı kesin. Bu tanıtımı hem İstanbul’a, hem de Kastamonu’ya fayda sağlayacak önemli bir proje olarak görüyoruz.
Eski Taş Çağı döneminden günümüze kesintisiz bir kronolojiye sahip Kastamonu, birçok arkeolojik kazıların yapıldığı da bir yer. Taşköprü’de Pompeiopolis Antik Kenti, M.Ö. 64 yılına dayanıyor. Hanönü ilçe merkezinde bulunan Gökçeağaç Hanı’nın Jüstinyen zamanında kilise olarak yapıldığı biliniyor.
Yine il merkezi 850 yıl öncesine dayanan yapısıyla kalesi başta olmak üzere, 1469 yapımlı Cem Sultan Bedesteni, 1443-1461 yapımlı Kurşunlu Han gibi birçok tarihi öneme ve Osmanlı mimarisine sahip özellikte.
Kastamonu merkezde bulunan 131 yıllık Saat Kulesi, Daday’da atlı doğa turizmi, Pınarbaşı’nda Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgarini Mağarası, Çatalzeytin’de Ginolu Kalesi ve Koyu, İnebolu’da tarihe tanıklık edeceğiniz limanı, Seydiler’de Şerife Bacı, Küre’de Dereköy olarak anılan Ersizlerdere sadece hemen aklımıza gelenler. Küre Dağları Milli Parkları, Cide ve Abana’da eşsiz deniz ve kum. Ayrıca Bozkurt, İnebolu ve Doğanyurt’ta sahil ve doğa ile baş başa kalabileceğiniz en güzel yerler mevcut.
(Hüseyin Karadeniz)