featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Beyaz Altın bilimsel incelemede

Beyaz Altın bilimsel incelemede

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gıda, Taşköprü Sarımsağı’nda ilk kez yapılacak bilimsel çalışma için protokol imzaladı

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gıda, Taşköprü Sarımsağı’nda ilk kez yapılacak bilimsel çalışma için protokol imzaladı. Proje kapsamında; Taşköprü Sarımsağı’nın yetiştirme dönemindeki önemli problemlerine, bilimsel yöntemler ışığında çözüm yolları araştırılacak.

İmzalanan protokol, ülkemizde bu alanda yapılan ilk bilimsel çalışma olma özelliğinin yanında, üniversite-sanayi işbirliğine örnek olması dolayısıyla ayrıca önem taşıyor. Proje kapsamında; 2 yıl süreyle yapılacak olan bilimsel çalışma, Kastamonu Üniversitesi Taşköprü Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Cihan Cılbırcıoğlu tarafından koordine edilecek. Gerçekleşen işbirliğiyle, Kastamonu Üniversitesi akademik uzman personel desteği ve bilimsel alt yapısıyla projeyi yürütürken; Reis Gıda AŞ 1000 m2’lik deneme arazisi, tohumluk sarımsak, insektisit gibi ekipman ve malzeme desteği sağlayacak.

Zararlılarla mücadele yöntemleri geliştirilecek

Kastamonu Üniversitesi ile imzalanan protokol töreni sırasında konuşma gerçekleştiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, projenin hayata geçmesiyle birlikte sarımsakta, %40’lara varan ürün kaybına neden olan zararlı akarlar ile mücadele yöntemlerinin geliştirileceğini söyledi.

İyi tarım uygulamalarının önemine değinen Reis, şunları kaydetti: “Kendine has lezzeti ve yaygın aroması ile dünyada eşi olmayan Taşköprü Sarımsağının; standardı korunarak, gelecek nesillere aktarılmasını ve en üstün kalitede sağlıklı ürünler üreterek, iç pazar ve ihracatta artışı hedefliyoruz. İyi Tarım Uygulamalarına göre üretimin nasıl yapıldığı ve ne fayda sağladığı gibi bilgileri üreticilerimize aktararak, üreticimizi teşvik ediyoruz ve İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen ve doğal kaynaklar korunarak yapılan İyi Tarım Uygulamalarının yaşanabilecek bir dünya için gerekli olduğuna inanıyoruz”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da projenin bir başlangıç olduğunu belirterek , “Taşköprü Meslek Yüksekokulumuzun bünyesinde organik tarım programımız var. İlerleyen zamanlarda çalışmaları detaylandırırken, mühendislik fakültemizden de faydalanacağız. Bu hususta, inşallah genetiği korunmak suretiyle, Taşköprü sarımsağımızı hem daha dayanıklı, hem daha kaliteli üreteceğiz” dedi.

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gıda AŞ. arasında, Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen projenin protokol imza törenine; Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Sezgin Ayan ve Prof. Dr. Ömer Atalar ile Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ömer Küçük, Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesisi Müdürü Tuncay Kendiroğlu, Taşköprü MYO Öğretim Görevlileri Cihan Cılbıroğlu, Atilla Hepkorucu ve Kemal Eyüpoğlu katıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!