featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. “Beslenmeye Dikkat Edilmeli”

“Beslenmeye Dikkat Edilmeli”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyetisyen İrem Yıldıran, “hazmı kolaylaştırmak ve uzun süreli tokluk hissi için iki bölümlü beslenmek şart” dedi.

Ramazan ayına günler kala, oruç hazırlığı yapılmaya başlandı. Uzmanlara göre Ramazanın en önemli öğünlerinden olan sahurda yağlı, tuzlu ve susatacak besinler yerine kahvaltılık tüketimi yapılması gerekiyor. Sahurda yapılan kahvaltılığın ardından süt ve meyve gibi hafif bir öğün tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesinde görevli Diyetisyen İrem Yıldıran, “Sahurda tüketilen yumurta gün boyu tok tutar. Kaliteli protein kaynağı olan yumurta; protein ve kaliteli yağ içeriği sayesinde Ramazan’da da dengeli beslenmeye destek oluyor. Oruçla birlikte öğün sayısının azalmasıyla tüm gün aç kalan vücudun daha uzun süre tok kalması ve daha enerjik olması için sahur sofralarınızdan 1 yumurtayı eksik etmeyin” dedi.

Ramazanda uzun saatler aç kalındığı için iftar saatinde kontrollü davranılması gerekildiğinin altını çizen Yıldıran, “Orucunuzu açtınız, yemeğinizi yediniz. Hemen arkasından meyve ya da tatlı yemeyin. Bırakın mideniz yediğiniz besinleri sindirirken biraz dinlensin. Aradan en az 1,5 saatin geçmesini bekleyin. Az şekerli, hafif sütlü tatlılar tercihiniz olsun” diye konuştu.

İftarı iki bölümlü yapmanın hem hazmı kolaylaştırdığını hem de beyne tokluk hissi verdiğini anımsatan Yıldıran, hurma gibi posa içeriği yüksek besinlerin ilk tercih olması gerektiğini hatırlattı. Gün boyu sağlıklı şekilde kalınması için iftarda et, tavuk, balık, kurubaklagil gibi protein grubu besinler iftar sofralarından eksik olmamasının önemini vurgulayan Yıldıran, “Ana yemek kısmına geçildiğinde mevsim yeşillikleri ve protein içeriği yüksek olan beslenme bu dönemde çok mühim. Ayrıca oruç tutarken metabolizmanın su ihtiyacının değişmediği, azalmadığı ve hatta sıcaklara bağlı olarak giderek arttığı unutulmamalıdır. Bu rakamı sağlayabilmek için muhakkak sahura kalkılmalı ve iftarla birlikte sahura kadar geçen sürede yaklaşık 2, 5 litre su tüketilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!