Mehmet Reis, Muharrem Ayının başlamasıyla birlikte yapılacak aşurelerde kalite malzemeler kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Muharrem Ayının başlamasıyla birlikte yapılacak aşurelerde kalite malzemeler kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Bu yıl hicri yılbaşı olan Muharrem Ayının 14 Ekim’de başladığını hatırlatan Mehmet Reis, ” Muharrem ayının 10. gününde dayanışmanın bir örneği olarak yurdumuzun dört bir yanında aşureler pişiriliyor. Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri sağlıklı besleme için gerekli olan gıda maddeleridir. Kullanılan malzemelerin kalitesi, aynı zamanda aşurede istenen renk lezzet ve kıvamı da oluşturur. Aşure yapımına uygun olmayan tohum ve farklı cinste bileşenlerle üretilmiş olan buğday, aşurenin koyu renkte olmasına ve içinde pişmemiş tane olarak sert kalmasına neden olabilmektedir. Bu malzemeler kullanılırken kaliteden asla ödün verilmemelidir.” dedi.
Aşurede kullanılacak malzemelerin çeşidi hakkında da bilgi veren Reis şunları söyledi: “Aşure yapımında kullanılacak buğday, beyaz renkli ve özel bir tohum olan aşurelik buğdaydan işlenerek satışa sunulan çeşidi tercih edilmelidir. Kuru fasulyenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Niğde, Karaman ve Derinkuyu’da gibi bölgelerde yetiştirilen yeni mahsul dermason fasulye, aşure yapımında tercih edilmelidir. Dermason fasulye, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı aşurede kullanılmaktadır. Isparta, Nevşehir ve Eskişehir gibi bölgelerde yetiştirilen sarı, orta boyda ve yeni mahsul olan koçbaşı nohut çeşidi tercih edilmelidir. Fasulye, nohut ve tüm bakliyat çeşitlerinde, yerli tohumdan üretilen ve yeni mahsul ürünler daha çabuk pişer, kabuk atmaz, artımlı ve daha lezzetlidir.”