featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Aşure için doğru üründen vazgeçmeyin

Aşure için doğru üründen vazgeçmeyin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, aşure yapımında kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı beslenmede önemli bir yeri olduğunu kaydederken kaliteli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Muharrem ayı 31 Ağustos’ta başladı. Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü bu sene 9 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor.

Aşure yapımında kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı beslenmede önemli bir yeri olduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ürünleri seçerken dikkatli olunması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için gerekli temel gıda maddeleridir. Çeşitli lezzetlere sahip olan bu ürünler, hoşgörü tenceresinde pişiyor ve farklı bir tat ortaya çıkıyor. Aşure yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, istenen renk, lezzet ve kıvamı oluşturur. Eski mahsul, ithal ve karışık ürünler aşurenin koyu renkte olmasına, içinde pişmemiş tanelerin kalmasına ve kabuk atmasına neden olabilmektedir. Aşurede kullanılacak buğday, beyaz renkli ve özel bir tohum olan aşurelik buğdaydan işlenen bir çeşit olmalıdır. Bakliyatların da özenle seçilmesi gerekmektedir. Kuru fasulye ve nohudun birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizin belirli bölgelerinde yerli tohumlarla üretilen bakliyatlar ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı tercih edilmektedir. Özellikle yerli ve yeni mahsul dermason (kuru) fasulye ve koçbaşı nohutla pişirilen aşure artımlı ve lezzetli olup daha iyi netice verir.”

Reis ayrıca firmanın muharrem ayına denk gelen etkinliklerinde ve market tanıtımlarında aşure tadımlarını gerçekleştirmeyi planladıklarını da kaydetti.

“Muharrem ayı, hicri takvimin ilk ayıdır. İnanca göre Muharrem ayının 10’unda, Hazreti Nuh’un gemisi tufandan kurtulup, Cudi Dağı’nda karaya ulaşır. Bu kurtuluşu kutlamak için, geminin ambarında kalan bütün tahılların katıldığı bir tatlı yapılır ve bu tatlıyı gemidekiler paylaşır. İşte her yıl, Muharrem ayının 10. gününde aynı tatlı, yani “Aşure” yapılarak tanıdıklara, komşulara gönderilir. Böylece hem bir lezzet paylaşılmış olur hem de Hazreti Nuh’un serüveni yeniden hatırlanır.”

Kaynak: İSTAMONU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!