featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Aras suya indi

Aras suya indi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca KÜ’ye hibe edilen 32 metrelik balıkçı teknesi İnebolu Limanı’na getirilmiş revizyon ve eklemelerin ardından araştırma gemisine çevrilmişti. Karadeniz’deki biyoçeşitlilik, kirlilik, genetik, popülasyonlar ve iklim değişikliğiyle ilgili her türlü araştırma ve çalışmayı yapabilecek kapasitedeki gemiyle, daha spesifik çalışmalar da yapılabilecek

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesinin “Aras” isimli bilimsel araştırma ve inceleme gemisinin açılışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleşti.

İnebolu Limanı’nda yapılan dua ile başlayan açılış töreninde konuşan Bakan Mehdi Eker,32 metre boyundaki Aras’ın Kastamonu’ya kayıtlı tekneler arasında en büyüğü olduğunu söyledi.

Türkiye’de denizlerin taşıyabileceğinden daha fazla tekne bulunduğunu, bununazaltılmasıiçin destekleme yaptıklarını vurgulayan Bakan Eker “ 12 metreninaltındaki teknelerin gönüllü olarak balıkçılığı bırakması halinde destek vereceğimizi söyledik. Bugüne kadar 900 tane balıkçılık gemisini bu proje kapsamında balıkçılığın dışına çıkarttık. Bunlara toplam 130 milyon lira para verildi. Bu gemilerin 25 tanesini üniversitelere, araştırma kuruluşlarına hibe ettik. İşte şimdi en büyüklerinden en iyilerinden bir tanesi burada. Kastamonu’da toplam 250 civarında balıkçılık teknesi var ama 30 metreye ulaşan bir tane yok. Şimdi Kastamonu’nun 32 metre boyunda bir önemli gemisi var. Bu da Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nindir, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Kültür balıkçılığına destek arttı

Eker, balıkçılığı geliştirilirken denizlerin korunması, ekolojik kaynakların iyi muhafaza edilmesi için bakanlık olarak itina gösterdiklerine işaret ederek, kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldıklarını anımsattı. Toplam tüketimde kültür balıkçılığının payını yüzde 10’dan 40’lara çıkardıklarını aktaran Eker “Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. 61 bin ton yetiştiricilikten elde edilen balık miktarı bugün 233 bin tona çıktı. Bugün, Türkiye’de kültür balıkçılığı, Avrupa ülkeleri içindeki en büyük üçüncü büyük sektöre dönüştü. Avrupa başkentlerinde tüketilen çupra ve levreğin her 3 ila 4 tanesinden biri Türkiye’de yetiştirilip ihraç edilen balıklardan oluşuyor.” şeklinde konuştu

“Denizlerden yeterince faydalanamıyoruz”

Törende konuşan Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın da denizlerdeki bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizde kişi başına düşen balık tüketimi maalesef 7,5 kilo civarında. Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyas ettiğimizde 30 kiloluk bir kişi başı tüketimi düşündüğümüzde tabi Norveç gibi 90 kilogramlık bir tüketim düşündüğümüzde üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden yeterince faydalanmadığımız açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yapılacak bilimsel çalışmalara destek vermek büyük önem arz ediyor.”

Konuşmalar sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e hediyelerini takdim etti. Daha sonra Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin Aras isimli araştırma gemisinin kurdelesi kesildi.

Kurdele kesimi sonrası gemiyi gezen Bakan Eker, dümene geçerek İnebolu Limanı’nda tur attı.

Törene Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!