Yorgunluk İçin Şifalı Kür:
Günümüzün en büyük yakınmalarından biri de yorgunluktur. Günlük hayatta karşılaşılan pek çok durum, insanın bedensel enerjisini tüketebilir. Meyankökü, ginseng, A.B,E,C vitaminleri, omega–3, balık yağı, kafein, arı poleni, arı sütü gibi ilaçların doğal yorgunluğa karşı yararlıdır. Adaçayı, biberiye, zencefil, kakule, kuşburnu, kekik çaylarının canlandırıcı etkileri vardır. Limon, fesleğen, kırmızı pul biber, zencefil, biberiye, kâfur, mercan köşk, karanfil ve okaliptüsün kokusu canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca susamyağı, biberiye, limon yağı ve kekik yağı gibi canlandırıcı yağların da karıştırıldığı aromatik masajların da enerji yükseltici özeliği vardır.
Pratik Bitkisel Formüller
* 1 bardak kaynar suya, 4–10 gram oğul otu yaprağı ufalanarak konulur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* Günde 15–20 gram polen kullanılır. Bu işleme 15 gün devam edilip, 1 hafta ara verilir. Sonra yeniden başlanır.
* Centiyane, nane, oğul otu aynı miktarda karıştırılır. 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 4–10 gram karanfil konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2–3 bardak içilir.
A’dan Z’ye bitkisel yağlar ve faydaları(2)
BUĞDAY YAĞI:
Zengin A,E ve D vitamini kaynaklarından biridir. Yüksek miktarda protein ve lesitin içerir. Kuru ve çatlak ciltler için etkilidir. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Hücre yenileyici, yara, yanık ve diğer cilt problemlerinde, kırışıklıklarda etkili olarak kullanılır. Cilt, güneş ve doğum lekelerinin giderilmesinde etkilidir. İçerdiği zengin E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır.
Bu sayede serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Buğday yağı deriye çok hızlı bir şekilde nüfus eder ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Hamilelikte meydana gelen çatlakların giderilmesinde kullanılmaktadır.
Kullanımı:/Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde bir çay kaşığı bir bardak suyla alınabilir.
CEVİZ YAĞI:
Kuru yıpranmış ve yaşlı ciltlerde tercih edilebilir. Saçı besler,göz çevresindeki kırışıklıklar için ve dudaklardaki çatlamalara karşı kullanılabilir. Ceviz yağı yüksek miktarda linoleik asit ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Bu doymamış yağlar sayesinde, tüm cilt problemlerini gidermeye, cildi nemlendirmeye, yaşlanmayı geciktirmeye, cildin yenilenmesine ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Bununla beraber, ceviz yağı mantar ve parazit gelişmesini önlemede, egzema, sedef gibi rahatsızlıkların tedavisinde bitkisel destekleyici olarak kullanılabilir. . Yüksek emilim özelliği sayesinde iyi bir masaj ve taşıyıcı yağdır. Dahili olarak kullanımında kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Kullanımı:/Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde bir çay kaşığı bir bardak suyla alınabilir.
DEFNE YAPRAĞI YAĞI:
Solunum rahatsızlıklarında buğu şeklinde ya da göğüs bölgesine sürülerek tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine, sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir.
Ruhsal açıdan, canlı ve enerjik hissetmeye, konsantrasyon arttırmaya ve rahatlamış hissetmeye yardımcı olur. Dahili kullanımında, adet ağrılarının giderilmesinde yardımcı olur. Çok kuvvetli antiseptiktir. Solunum sistemi, ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara yapmak suretiyle tedaviye destekleyici olabilir. İnhalasyon yoluyla ortam havasını dezenfekte eder.
Kullanılışı: Sabit yağlara eklenerek masaj yapılabilir.
Bir bardak suya 1-3 damla damlatılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Dahili kullanımda bir miktar şekere 2-3 damla damlatılarak alınabilir.
Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez
HAŞHAŞ YAĞI:
Cildi besleyicidir. Aromaterapide masaj yağı olarak kullanılabilir. Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır. Kabızlıkta ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca saç uzatıcı ve besleyici etkiye sahiptir. Gargara olarak diş ağrılarına karşı kullanılmaktadır.
Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır. Saça friksiyon şeklinde uygulanır. Haricen çıbanlara sürülür.
Uyarı: Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir
Hekimlerin ve feylesofların üstadı, dahi-i meşhur İbn-i Sina, bir sözünde şöyle demiştir: “İlm-i Tıbb’ı iki satırda topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra 4-5 saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani, kolayca hazmedebileceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır yorucu hal, yemek üstüne yemek yemektir.
Buğday Salatası
Yapılışı
1. Haşlanan buğdaylara, kare şeklinde, yarı haşlanmış havuç ve kereviz eklenir.
2. Bütün malzeme karıştırılıp servis edilir.
Şifası
Salatanın asıl malzemesi olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ekmek seçiminde sağlık açısından buğday ekmeğini tercih etmek daha doğru olur.
Malzemeler
2 su bardağı aşurelik buğday (B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko protein, mineraller, potasyum ve fosfor)
· 2 adet havuç
· ¼ demet maydanoz
· ¼ demet nane
· ¼ demet dereotu
· 1 adet kereviz
· Bir tutam haspir
· Tuz, 2 yemek kaşığı balsamik sirke