Hüseyin Karadeniz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TARIM ORMAN SOFRASI

TARIM ORMAN SOFRASI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı 64 bin 861 çalışanıyla, 81 vilayet, 922 ilçede faaliyet gösteren, merkezde 23, taşrada bin 357 olmak üzere toplam bin 380 adet hizmet binasıyla çalışmalarını yürütmektedir.

2 milyon 177 bin çiftçi ile birlikte bakanlık, 85 milyonu vatandaşımız, 60 milyonu turist olmak üzere 145 milyon insanın gıda ihtiyacının güvenilir şekilde karşılanması için çaba sarf etmekteler.

Tarım ve Orman Bakanlığı sadece gıda alanında ve beslenmemizle ilgili değil, tekstil, ayakkabı ve savunma sanayi başta olmak üzere ihracat konularında önem arz eden, ihracat fazlası veren sektörün başında stratejik bir kurumdur.

Günümüz dünyasında tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değişmesi stratejik önceliklerin belirlenmesi adına, geçtiğimiz şubat ayında İbrahim Yumaklı imzası taşıyan Tarım ve Orman sektörünün ihtiyaçları ve mevcut kaynaklar ile Bakanlığın faaliyetlerinin planlı bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla 2024-2028 Stratejik Planı’nı, Kalkınma Planı ve diğer ulusal belgelerde yer alan politika ve hedefler hazırlaması özellikle tarım sektöründe yankı buldu.

Başlıca; İklim değişikliği, nüfus artışı, göç hareketleri, jeopolitik riskler, doğal afetler, salgın hastalıklar, güvenilir gıda, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi, küresel gıda arz güvenliği, gıda milliyetçiliği, gıda ticaretindeki korumacı eğilimler ve tarımsal girdi fiyatlarındaki istikrarsızlık gibi etkenler dikkate alınarak belirlenen 2024-2028 Stratejik Planı bana göre Bakan Yumaklı’nın görev ömrünü uzatacak en etkili icraat olsa gerek.

TARIMDA SAYIM, PLANLI ÜRETİM

Geçtiğimiz Eylül ayında İbrahim Yumaklı imzası taşıyan “Tarım da sayım ve tarımsal üretimde planlama yapılması, kullanılmayan arazilerin bitkisel üretime açılması” tarım orman sofrasından, Halil İbrahim sofrası çıkarmak gibi bir mesuliyetimiz ve sorumluluğumuz olduğunu göstermektedir. Buda yine Bakan Yumaklı’nın konuşulması gereken başarılı girişimlerdendir.

Son 28 yılda bu alanda, sayım ve tarımsal üretimde planlama yapılmadığı gerçeğinden yola çıkarsak, Bakan Yumaklı’nın çalışmaları yerinde ve bir o kadar stratejik konumdadır. Tarım ülkesi olmamız hasebiyle, arz talep dengesini gözeten planlı üretim, uluslararası rekabet gücünü artıran ileri teknolojiye dayalı, altyapı sorunlarını çözmüş, verimliliği yüksek, sürdürülebilir bir tarım ve orman sektörü oluşturma çabası takdire şayandır. Bana göre başarılı olduğu alan kadar, gözümden kaçmayan ama ‘illa yazmam gerekir’ diyeceğim konularda var elbette. Önümüzde ki günlerde bunları da yazacağım.

Örneğin, 11 Genel Müdürlük, 33 Genel Müdür Yardımcılığı, 9 Başkanlığa sahip kurumun başında bakanlık yapan bir ismin, ana yönetim kadrolarında kendisinden başka bir Kastamonulu yönetici bulundurmaması bizim açımızdan göz ardı edilecek bir konu değildir.

Biraz yazar, çizeriz.

Selam dua ile

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!