I. Giriş
Mali tatil her yılın temmuz ayının birinden yirmisine kadar geçen süreyi kapsamaktadır.
II.İşverenler İçin Mali Tatil Kapsamında Bildirim Süreleri
A- İşyeri Bildirgesini Verme Süresi Açısından
10.07.2013 tarihinde sigortalı çalıştırmaya başlamışsa işyeri bildirgesini en geç 10.07.2013 tarihinde Kuruma vermekle mükellef ise de işyeri bildirgesinin verilmesi gereken bu tarih mali tatil dönemine rast geldiği için işyeri bildirgesi mali tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar 29.07.2013 tarihine kadar verilebilecek ve bu durumda işyeri bildirgesi yasal süre içinde verilmiş sayılacaktır.
B- Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Verilme Süresi Yönünden
Sigortalılık başlangıcından önce Kuruma bildirileceklerdir.Genel Kural bu olmakla birlikte, inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için en geç çalışmaya başlatıldıkları gün.
Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Örneğin; 05.07.2013 tarihinde işe başlatılacak bir sigortalı için sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün 04.07.2013 tarihi olmak ile birlikte işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken sürenin mali tatile rast gelmesi sebebiyle sigortalı işe giriş bildirgesi mali tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar (27.07.2013) verilebilecek yine 27.07.2013 tarihinin Cumartesi gününe rastlaması sebebiyle işe giriş bildirgesi 29.07.2013 tarih 23:59’a kadar verildiğinde yasal süresi içerisinde verilmiş sayılacaktır.
C- Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi Verme Süresi Yönünden
İşten ayrılış bildirgesi SGK’ya 10 gün içinde verilmek zorundadır.Son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. 28.06.2013 tarihinde işten ayrılan sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesi gereken son süre 08.07.2013 tarihi olmakla birlikte bu sürenin mali tatile rast gelmesi sebebiyle sigortalıya ait işten ayrılış bildirgesi 27.07.2013 tarihine kadar verilebilecek 27.07.2013 tarihinin Cumartesiye rastlaması sebebiyle de işten ayrılış bildirgesi 29.07. 2013 tarihinde 23:59’a kadar verilmesi durumunda yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.
D-Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Verilme Süresi Yönünden
Aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre mali tatil süresi dışında olduğu için özel sektör işverenlerinin normal süresi içerisinde aylık prim ve hizmet belgelerini Kuruma vermeleri gerekmektedir.
E- İdari Para Cezalarına İtiraz ve Ödeme Yükümlülüğü Süresi Yönünden
İdari para cezaları, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. İtiraz ve ödeme için tanınan 15 günlük sürenin son gününün mali tatil dönemine rastlaması halinde, itiraz süresi ve ödeme süresi mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
F- Yasal Kayıt ve Belge İbraz Etme Süresi Yönünden
Onbeş gün içinde ibraz etmek zorundadır.Son sürenin mali tatile rastlaması durumunda kayıt ve belgelerin ibraz edilmesi gereken süre mali tatilin sonlandığı günü takip eden 7 gün olacaktır. 29 Temmuz 2013’e kadar uzayacaktır.
III. Sonuç
İşverenlerin yapmakla yükümlü olduğu iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemelerine ait süreler mali tatil dönemine rastladığı takdirde bu süreler mali tatilin son gününü takip eden 7 gün içerisinde yapılması durumunda yasal süresi içerisinde yapılmış sayılacaktır.
Mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlıklı ve mutlu yıllar temenni ederim.